En duft af historie

Dyk ned i et historisk univers af hovedvandsæg, der før i tiden blev brugt som både statussymbol og luftforfrisker. På temaauktionen ”En duft af historie” kan du byde med på en række interessante hovedvandsæg, der bliver solgt online mandag den 20. marts kl. 19.

Kvindens værn mod ilde lugt

Hovedvandsæg kan spores tilbage til slutningen af 1600-tallet og blev anvendt indtil midten af 1800-tallet. De blev brugt som statussymboler, som mænd gav til kvinder for at vise deres seriøse hensigter. Æggene kunne både være lavet i sølv, forgyldt sølv eller guld – jo flottere et æg, jo mere velhavende var manden.

Udformningen er et lågbæger på fod, og indeni havde man en svamp og hovedvand, der kunne være en form for duftevand såsom rosenvand eller en mere kraftig blanding med eddike eller ammoniak. Formålet var, at det kvikkede op at dufte til eller duppe sig med den våde svamp, mens der i foden typisk var et lille rum til den mere kraftige og kostbare balsam såsom ambra og moskus.

Fire Louis XVI hovedvandsæg af sølv, indvendig forgyldte. København, Tønder og Varde, slutningen af det 18. årh. Vurdering: 6.000-8.000 kr.

Det var kvinder, der under kirkebesøg anvendte hovedvandsæg, da lugten i kirken var uudholdelig, eftersom man begravede de afdøde under kirkegulvet. Hovedvandsæggene kunne således fungere som små ”lugtedåser”, og ved en enkelt indånding kunne man overdøve den ilde lugt. Kvinderne brugte dem desuden, når deres korsetter var så stramme, at de fik et ildebefindende.

Fra Sønderjyske æg til Amageræg

På temaauktionen kan du gå på opdagelse i intet mindre end 26 katalognumre med hovedvandsæg i forskellige stilarter og fra forskellige perioder, herunder Louis Seize, Sønderjyske æg og ikke mindst nogle særligt flotte Amageræg.

Amager hovedvandsæg af forgyldt sølv med filigranarbejde. Mester Christopher Glerup Jacobsen, København, 1847–1880. Vurdering: 12.000-15.000 kr.
Sønderjysk hovedvandsæg af sølv, prydet med glasflusser. Mester Reimar Diedrich Dethlefsen, Sønderborg, 19. årh. Vurdering: 10.000 kr.


Amagerægget er en lokal variant af hovedvandsægget, der blev udført på bestilling af de velhavende indbyggere på Amager, som var efterkommere af indvandrere fra Nederlandene. De havde i 1500-tallet indtaget Amager på den danske konges foranledning. Amageræggets særkende er hjerteformen, mens de som regel er placeret på en fod med to løver og øverst har en krone omgivet af vildmænd eller keruber. Du kan finde flere Amageræg på auktionen i særdeles høj kvalitet.

image
Netauktion

En duft af historie

Mandag 20. marts kl. 19

For yderligere information, kontakt os venligst:

Alexandra  Nilsson Portrait

Alexandra Nilsson

Alexandra Nilsson

Vurderingssagkyndig / København