Skatte fra Ægypten og Romerriget

En lågkrukke til opbevaring af indvolde og et smukt romersk kvindehoved af marmor – på årets første auktion i Bredgade vender vi blikket mod oldtiden med en bred vifte af antikker.

Dødens kunst fra Ægypten 

Ægyptisk gravkunst fascinerer til stadighed, og med de udbudte antikker kommer vi tæt på ægypternes dødekult. Det gælder et farverigt kistefragment fra perioden 945-712 f.v.t. dekoreret med hieroglyffer og karakteristiske ægyptiske figurer – et menneske og den såkaldte Ba, menneskefuglen. 

Troen på et lykkeligt liv efter døden blev hjulpet godt på vej af de mange hjælpere, de såkaldte ushabtis, som den udbudte af kalksten fra 1550-1191 f.v.t. Den døde havde talrige af dem med i graven, hvor de agerede stedfortrædere for den afdøde og påtog sig de krævende arbejdsopgaver som fx pløjning og vanding i det hinsides. 

En ægyptisk lågvase fra 1292–1191 f.v.t., en såkaldt kanope, har været brugt til at opbevare indvolde fra balsamerede lig, i dette tilfælde den afdødes lever. Låget er udformet som et ansigt, der forestiller Imsety, søn af den ægyptiske himmelgud Horus. 

Kapitæler og kvinder

Vi tager også turen lidt længere frem i historien med en marmorkapitæl fra Romerriget. Den hører til den usædvanlige søjleorden, kaldet "Tower of the Wind”. Lignende kapitæler kan ses på Forum i den romerske by Leptis Magna i Libyen. Fra samme periode stammer et romersk marmorhoved, der forestiller en kvinde med langt, bølget hår kunstfærdigt samlet i en hestehale i nakken.   

Smykker fra Antikken

Med på auktionen er også smykker fra antikken. Det gælder først og fremmest en 1800-tals guldring med en romersk gemme indgraveret med den bevingede sejrsgudinde Nike, der holder en krans og palmegren i hænderne. Ringen blev givet i gave til den danske billedhugger Herman Wilhelm Bissen af mesteren selv, Bertel Thorvaldsen, der yndede at få antikke gemmer indfattet i guldringe og forære dem som gaver til andre kunstnere. Et par romerske guldøreringe med smaragder kommer også under hammeren sammen med flere andre antikker. 

Auktion, eftersyn og Gallery Talk

Auktion: 27. februar kl. 14 i Bredgade 33

Eftersyn: 21.-25. februar på samme adresse

Gallery Talk: 23. februar kl. 14 ”Antikker – En rejse fra Ægypten til Romerriget” ved Alexandra Nilsson. Mødested: receptionen i Bredgade.

Se hele udvalget af antikker
Læs mere om auktionen 
Læs om budgivning 

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Alexandra Nilsson: 8818 1164 · ani@bruun-rasmussen.dk