Finn Juhls enestående sofabord fra Ross-familien

I kunstanmelder Trine Ross' barndomshjem var et sofabord af Finn Juhl det naturlige samlingspunkt for hele familien. En lang række møbelikoner, klassikere og sjældenheder fra dansk designhistories gyldne år kommer nu på auktion i Bredgade. Særligt makkerparret Finn Juhl og Niels Vodder markerer sig stærkt med ikke færre end 16 effekter. Heraf er der flere store sjældenheder fra danske privatsamlinger og med en enestående proveniens, der taler ind i vor tid.

Det bliver de store og sikre danske designikoner som Finn Juhl, Hans J. Wegner, Poul Kjærholm og Kaare Klint, der fylder på efterårets designauktion i Bredgade. Finn Juhl var den første danske møbeldesigner, der opnåede bred international anerkendelse. I perioden 1937–1948 er Juhls formgivning mere skulpturel end rendyrket funktion. I fællesskab med sin faste samarbejdspartner, møbelsnedker Niels Vodder, skabte Juhl nogle af dansk designhistories mest ikoniske møbler. De har status som kostbare samlerobjekter og museumsstykker.

Finn Juhl og ”Ross-sofabordet”

Juhl og Vodder påtog sig indimellem bestillingsopgaver for private kunder til private hjem. Til Alf og Else-Merete Ross hjem skabte de i 1948 et unika sofabord, det såkaldte ”Ross-sofabord”. Juhl og Vodders specielle sofabord var det skulpturelle midtpunkt ved mange familiesammenkomster og kombinerer en top af teaktræ med en plade af messing og et hvidmalet stel. I ”Ross-sofabordet” spiller trævirtuosen Juhl som en kunstner på kombinationen og modsætningerne i materialevalg, kontraster i horisontale og vertikale flader og på det organiske og det skulpturelle. I Juhls fornemmelse for former, farver og materialer ser vi klimakset på hans tidlige udvikling og enorme kreativitet. I sammensætningen af materialer og farver spiller han på en dobbelthed mellem funktion og æstetik, der skaber et nærmest grafisk udtryk mellem spinkelt, svævende og massivt.

Finn Juhl skilte sig ud fra sin samtids andre store møbelarkitekter. Han gik til den fra en mere kunstnerisk tilgang og opererer ofte i spændingsfeltet mellem kunst og møbel. Det bliver især tydeligt i Juhls sofaborde, hvor ”Ross-sofabordet” her er helt unikt. Organisk rundede former brydes af rette linjer. Juhl er tydeligt inspireret af kunsten og bordet skal ses som en skulptur …

Peter Kjelgaard

Specialist og leder af afdelingen for moderne kunsthåndværk og design hos Bruun Rasmussen

Ægteparret Alf og Else-Merete Ross

Alf Ross var tilknyttet Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet fra 1935 til 1969. Han opnåede international anerkendelse som en af det 20. århundredes største, retsvidenskabelige tænkere. Hustruen Else-Merete kombinerede fagene tysk og gymnastik som gymnasielærer på Ordrup Gymnasium. Men det er som medlem af Dansk Kvindesamfund, forkvinde for Danske Kvinders Nationalråd og siden som folketingspolitiker med bestemte meninger – radikale i tiden ­– at hun markerede sig stærkest. Tidligt blev hun foregangskvinde for forbedring af kvinders vilkår og rettigheder. Som medlem af regeringens seksualoplysningsudvalg i 1961 gjorde hun en betydelig indsats for at seksualoplysning blev indført som fag i skolen fra slutningen af 1960erne, ligesom hun arbejdede for en friere lovgivning i abortsager. Ross-parrets hjem bar præg af et humanistisk livssyn, humane holdninger og international forståelse. Fra samme hjem kommer tremmebænken af teak. Møblerne sælges af barnebarnet, kunstanmelder, debattør og forfatter Trine Ross.

Trine Ross som barn i Alf og Else-Merete Ross privathjem, alle samlet omkring det udbudte sofabord (foto i privateje).

Snedkerhåndværk og kunstnerisk udtryk i forening

På den Traditionelle Auktion i Bredgade kommer også en samling af Juhl-stolene ”FJ 42” og ”FJ 45” fra samme fantastiske og produktive periode. Begge har en historie. ”FJ 42” er en meget sjælden armstol i mahogni udført af snedkermester Niels Vodder. Stolen blev givet i gave af Finn Juhl til en studerende på Skolen for Boligindretning i forbindelse med elevens afgang i 1955 og har tilhørt Juhl privat. Hvor ”FJ 42” er yderst sjælden, blev ”FJ 45” Juhls og Vodders største kommercielle succes. Den blev produceret af Vodder selv indtil 1970´erne og er i dag en af Juhls mest kendte og elskede stole. De to stole repræsenterer om noget Juhls kunstneriske spændvidde.

Finn Juhl. Tremmebænk af teak fra Alf og Else-Merete Ross privathjem, ca. 1948. Vurdering: 75.000 – 100.000 kr.
"FJ 42". Sjælden armstol af mahogni. Sæde samt ryg betrukket med brunt farvet skind. Udført hos snedkermester Niels Vodder. Vurdering: 100.000 – 200.000 kr.
“FJ 45”. Lænestol af Rio-palisander. Sider, ryg samt løs sædehynde betrukket med let patineret naturskind. Formgivet 1945. Udført i 1960'erne hos snedkermester Niels Vodder. Vurdering: 250.000 – 300.000 kr.

Wegner-stole og svenske tæpper

På auktionen kommer også 16 møbler af Hans J. Wegner, bl.a. en række kendte og elskede stoleklassikere som ”Pøllestolen”, ”Bamsestolen”, ”Kaminstolen”, ”Kohornstolen” og en sjælden ”Bukkestol” af massiv fyr med sandfarvede, flettede gjorde formgivet i 1959. Pænt repræsenteret på auktionen er også en række fine, håndknyttede tæpper af svenske Ann-Mari Lindbom og Barbro Nilsson. Der bliver således rig lejlighed til at byde på desigikoner fra både ”hjemme” og ”hinsidan”.

Hans J. Wegner. Sjælden “Bukkestol” af massiv fyr med tilspidsende ben. Sæde og ryg udspændt med sandfarvede gjorde. Formgivet 1959 og udført i 1960'erne hos snedkermester Johannes Hansen. Vurdering: 80.000 – 100.000 kr.

image
Traditionel Auktion

Design

21. september kl. 16

Har du spørgsmål, kontakt venligst afdelingen

Anna Berger Widenborg Portrait

Anna Berger Widenborg

Anna Berger Widenborg

Afdelingsleder / København
Andreas Krabbe Portrait

Andreas Krabbe

Andreas Krabbe

Vurderingssagkyndig / København
Peter Beck Portrait

Peter Beck

Peter Beck

Vurderingschef / Aarhus

Aktuelle emner til salg