
Danske Banks gamle hovedsæde under hammeren
Danske Banks imponerende samling af antikviteter, kunst og design bliver snart tilgængelig for kunstsamlere og designentusiaster verden over, når vi på Liveauktion den 16. september og efterfølgende Onlineauktioner den 23. og 24. september samlet udbyder over 300 genstande, der har været en del af indretningen i Danske Banks gamle hovedsæde i Holmens Kanal.
Samlingen, som omfatter en bred vifte af unikke kunstgenstande fra flere århundreder, har været en del af Danske Banks historiske bygninger og kontorer ved Holmens Kanal, inden banken dette forår flyttede hovedsædet til et nyopført domicil i Postbyen. Det ikoniske hovedsæde har i årevis været kendt for sin overdådige og æstetiske udsmykning, der både inkluderer klassiske møbler, malerier, skulpturer, kunsthåndværk og moderne designikoner. Hundredvis af disse kommer nu på vores auktion. Vi frem til at kunne præsentere en så unik og historisk kunstsamling, der rummer århundreders dansk kultur og historie.
”Genstandene repræsenterer ikke blot enestående kunstneriske og historiske værdier, men fortæller også historien om Danmarks kulturelle og sociale udvikling gennem tiderne. Man kan jo næsten sige, at alle, der har ejet en bankbog, har en lillebitte aktie i de genstande, vi nu udbyder. Det er en unik mulighed for at erhverve kunstskatte fra en af Danmarks mest betydningsfulde institutioner, og vi forventer, at interessen vil være stor blandt både danske og internationale samlere.”
Anders FredstedSpecialist i ældre møbler hos Bruun Rasmussen
Kunsthistoriker Bettina Sinnet Fornitz har været Danske Banks kunstkurator gennem de seneste 10 år og har lavet mange omvisninger for kunder og medarbejdere blandt møblerne og kunstgenstandene i bankens gamle palæer. Hun har fulgt frasalget af de gamle bygninger og nu senest flytningen af inventaret.
![]() |
![]() |
”Som æstet og historienørd, der de seneste år har haft min næsten daglige gang blandt de mange fine genstande, er det selvfølgelig en lille smule hårdt at se dem forlade de gamle bygninger. Men nu er Danske Bank flyttet over i en helt anden type kontorbygning, hvor sølvtøjet, lysekronerne, urene og de mange antikke møbler ikke ville komme til sin ret på samme måde. Fremfor at sørge over, at samlingen nu bliver spredt for alle vinde, vil jeg i stedet glæde mig over, at mange forskellige mennesker nu har mulighed for at erhverve sig et eller flere stykker af de unikke palæers historie.”
Bettina Sinnet FornitzKunstkurator hos Danske Bank
Møbler og udsmykning fra Erichsens Palæ
Danske Bank har i mere end 149 år haft hovedsæde i Holmens Kanal. De fleste af genstandene, som nu kommer på auktion hos Bruun Rasmussen, har været en del af indretningen i det fredede Erichsens Palæ på Kongens Nytorv, der i en årrække har stået som den mest kendte og markante af Danske Banks i alt 14 bygninger, der udgjorde det gamle hovedsæde.
Palæet er kendt for sin klassicistiske arkitektur med fritstående søjler samt dets rige historie, der strækker sig tilbage til opførelsen i det 18. århundrede. Det blev oprindeligt opført som en privat residens for storkøbmanden Erich Erichsen, tegnet af arkitekten Casper Frederik Harsdorff og udsmykket af den franske stjernearkitekt Pierre-Etienne Le Sueur. I 1888 blev palæet købt af Kjøbenhavns Handelsbank, der senere skiftede navn til Danske Bank, og er gennem årene blevet integreret i bankens faciliteter med bl.a. kontorlokaler, bestyrelsessale og sale til events.
![]() |
![]() |
”Genstandene i samlingen afspejler bankens rige kulturarv og imposante rum, som man har værnet om og bevaret. De bærer på lige dele nostalgi og historisk vingesus. At gå igennem rummene i Holmens kanal er som fysisk at bevæge sig gennem 250 års møbelhistorie og 100 års bankhistorie. Erich Erichsens smukke palæ på Kongens Nytorv blev indrettet på smukkeste vis, i bedste Jane Austen-stil, med engelske mahognimøbler fra Regency-perioden kombineret med danske møbler fra 1800-tallet. Vi håber, at de mange genstande vil finde nye hjem, hvor de ligeledes kan blive værdsat og bevaret for fremtiden.”
Anders FredstedSpecialist i ældre møbler hos Bruun Rasmussen
Fra antikke standure og prismelysekroner til moderne kunst og design
Blandt auktionens højdepunkter finder man bl.a. et imponerende sønderjysk standur af den engelskfødte urmager William Green, som var bosat i Aabenraa, samt et par George III bestikvaser og kabinetter i Sheraton-stil, der begge har stået i Erichsens spisestue. Auktionen byder også på en række overdådige prismelysekroner, heriblandt en stor glaskrone af Böhmisk glas fra slutningen af 1800-tallet, som har hængt over mødebordet i Bankrådssalen. Derudover strækker kunstsamlingen sig over ældre til moderne kunst, hvor man på auktionen bl.a. finder N.A. Abildgaards ”Scene fra Ossian-digtene” og William Scharffs ”Tre siddende kvinder” fra 1929. For designentusiaster udbydes bl.a. Hans J. Wegners ikoniske stol ”Jakkens hvile” samt en smuk mahogniskænk af Helge Vestergaard Jensen. Inden for moderne kunsthåndværk finder man bl.a. et frugtfad i sølv med snoede hanke af Harald Nielsen.
|
|
|
|
|
|
Kulisser til film og tv
Udover at have været ”vidner” til mange års bankhistorie på Kgs. Nytorv, har en del af inventaret også været brugt i forbindelse med filmoptagelser. Således kan noget af inventaret ses i tv-serien Bryggeren fra 1996 og i DRs nyere dramadokumentarer Frederik IX (2019), Grænseland (2020), og senest Matadorerne (2022).
Genstande udstilles i Lyngby
Auktionen med de over 300 kunstskatte fra Danske Banks gamle hovedsæde bliver solgt på henholdsvis en stor Liveauktion den 16. september og på en efterfølgende Onlineauktioner den 23. og 24. september. Forud for auktionen kan man få mulighed for at se de mange genstande, som vil blive udstillet i Bruun Rasmussens auktionshus i Lyngby.



For yderligere oplysninger, kontakt venligst
|
Anders FredstedAnders FredstedVurderingssagkyndig / Ældre møbler & tæpper / København |
|
Ralph LexnerRalph LexnerAfdelingsleder / Ældre kunsthåndværk & klassisk interiør / København |