Byd på bogen!

Når mørket falder på tirsdag den 12. december, ruller flere end 200 boglots over skærmen her hos Bruun Rasmussen. Årets sidste bogauktion er som altid flankeret af breve og manuskripter fra både danske og udenlandske skønånder.

Museum Wormianum

Danskeren Ole Worm (1588-1654) er kendt som den nordiske oldforskningsgrundlægger og skaberen af det første større danske museum. Hans store samlerarbejde – og hans livsværk – blev især kendt gennem folioværket Museum Wormianum, der udkom posthumt i 1655. Bogen, der er smukt illustreret med både træsnit og kobberstik, beskriver effekter fra Worms raritetskabinet. Samlingen var præget af Worms videnskabelige interesser og primært skabt til brug for undervisningen på Københavns Universitet, hvor han var professor i medicin. Hovedparten af samlingen var fra mineral-, plante- og dyreriget, men den rummede også antikviteter, kunstgenstande og etnografika.

Da Museum Wormianum udkom blev bogen hurtigt et hovedværk i ældre europæisk museumslitteratur, skrevet på latin og trykt i Leiden og Amsterdam hos det hæderkronede bogtrykkeri Elzevier. Frederik den Tredje købte samlingen efter Ole Worms død, og den blev herefter overflyttet til Københavns Slot, hvor store dele indgik i Kunstkammeret.

Pigen i Ilden

En anden berømt dansker er Asger Jorn. Et samarbejde mellem ham og hans fransk/polske veninde Genia Katz Rajhmann blev til det poetiske værk Pigen i Ilden, der handler om en pige, der kun kan leve i ilden. Jorn stod for både oversættelse, illustration, redigering samt finansiering af bogen, der blev hans første illustrerede bog. Pigen i Ilden viser tydeligt Jorns stærke inspiration af bl.a. Miró – i 1938 hvor bogen blev udgivet. Bogen blev udgivet i et begrænset oplag og er i dag sjælden. Eksemplaret, der sælges på denne auktion, bærer en dedikation fra Jorn til Schade.

Illustrationer gennem flere århundreder

På auktionen udbydes også en lang række delikate kunstbøger og værker med grafik af Georges Rouault, Marc Chagall og Pablo Picasso. I den ældre afdeling udbydes bl.a. værker af Blaise Pascal, Thomas Bartholin, Anthony van Leeuwenhoek samt et godt eksemplar af Christian den IV’s smukt illustrerede bibel fra 1633 i samtidig indbinding.

Eftersyn og auktion

Eftersynet på bogauktionen foregår som vanligt i vores lokaler på Baltikavej 10, 2150 Nordhavn, mandag den 11. december kl. 10-17 og tirsdag den 12. december fra kl. 10-17. Hammerslagene på auktionen falder online tirsdag den 12. december fra kl. 18.

Se udvalget her

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Lærke Bøgh: 8818 1217 · lb@bruun-rasmussen.dk