Salto og PH – forenklingens foregangsmænd

Poul Henningsens (PH) rendyrkede funktionelle lampedesign har kastet sit skær over et utal af danske stuer, mens Axel Saltos levende stentøj ligeledes har fundet vej ind i danskernes indretning som et ekspressivt og originalt indslag. De er både enere og stærke eksponenter for modernismens indtog i Danmark.


Spor af Salto hos PH

PH og Salto oplevede begge et gennembrud ved Verdensudstillingen i Paris i 1925, hvor Saltos keramik blev modtaget med stor begejstring, og PH opnåede en guldmedalje for sin idé om den "modulopbyggede flerskærmslampe". De to designere stræbte efter enkelheden i modernismens formsprog. For Salto var naturen en evig kilde til inspiration og vejen til en ornamental forenkling, mens PH engagerede sig i et funktionalistisk design, hvor overflødighed skulle fjernes fra det endelige udtryk

Før deres gennembrud i Paris havde Salto og PH arbejdet sammen på bl.a. tidsskriftet ”Klingen”, hvor PH skrev artikler, og Salto stod for redaktionen. Allerede omkring 1920 havde de to samarbejdet om en indretningsløsning med PH-belysning og vægdekorationer af Salto. De lavede også sammen en udstillingspavillon på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1921. Ved Verdensudstillingen i 1925 arbejdede de to sammen igen, hvor Salto bemalede PH’s pariserlampe.

Ved årets første auktion i Bredgade præsenterer vi en pendel af PH, der kan ses som værende inspireret af Saltos brug af naturens mønstre. Farverne på glassets overflade ligger som fastfrosne bølger af lys, der skaber et flot orkestreret mønster og spiller på vores forståelse af lysets grundelementer. Med denne sjældne pendel ser vi et interessant modsætningsforhold mellem PH’s ønske om en rendyrket funktionalisme og arkitektens leg med egne grænser. Auktionen byder også på en af PH’s uhyre sjældent sete værker – en standerlampe med skærme af grønt glas, som antages at være udført til Elektricitetsudstillingen i Tivoli i september 1930.

Naturens mønstre som inspiration

For Salto var det et mål at lade sine værker vokse videre i folks stuer. Forstået på den måde at bevægelsen og processen skulle forblive i værket, hvor overfladen synes i evig vækst. Denne tankegang kan ses i hele hans arbejde. Mest kendt er selvfølgelig stilarterne: den ”riflede” stil, den ”knoppede” stil og den ”spirende” stil. For Salto handlede det ikke om at efterligne naturen, men derimod at genskabe dens ånd.

Det karakteristiske formsprog nåede nye dimensioner for Salto under hans samarbejde med Den Kongelige Porcelainsfabrik fra midten af 1930’erne til slutningen af 1950’erne. Her blev stentøjet gradvist præget af større vitalitet, der kulminerede i den ”spirende” stil med de strittende uindtagelige former. En stil, der var direkte inspireret af naturens vækst.

På denne auktion byder Salto ind med en bojanformet grå stentøjsvase. Vasen er typisk for hans tidlige periode og er modelleret med grene, frugter og blade, der i kombination med den krakelerede glasur giver det smukkeste organiske udtryk. Hans ”knoppede” stil møder vi i en anden sublim stentøjsvase, som er dekoreret med den iøjefaldende syregrønne solfataraglasur og formgivet i 1944.

Fast plads i danskernes hjem og bevidsthed

Side om side viser PH og Saltos værker bredden i modernismens indtog i design generelt og i særdeleshed i Danmark, hvor de to herrer i hvert deres materiale viste vejen for en humanistisk tilgang til de nye strømninger, der prægede samtiden. De har opnået status som fyrtårne for senere designere, der har gjort sig håb om at fremelske ligeså stor stilistisk bevidsthed og begejstring for design hos danskerne.

 

Auktion: 7.-8. marts i Bredgade 33 i København

Eftersyn: 22.-26. februar på samme adresse

 

Se hele udbuddet af Axel Salto og Poul Henningsen her

Se hele udvalget af design, kunsthåndværk og belysning

Læs mere om auktionen

Læs om budgivning

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Kjelgaard: 8818 1191 · pkj@bruun-rasmussen.dk

Ole Ravn: 8818 1192 · olr@bruun-rasmussen.dk

Amalie Hansen: 8818 1194 · amh@bruun-rasmussen.dk

Anna Berger Widenborg: 8818 1187 · awi@bruun-rasmussen.dk

Andreas Krabbe: 8818 1193 · ank@bruun-rasmussen.dk