Marcel Breuers Isokon-møbler

Vores designauktioner er bedst kendt for møbelklassikerne fra de skandinaviske lande, men denne gang er vi dykket ned i international designhistorie med en række møbler af den markante ungarske arkitekt Marcel Breuer.

 

Marcel Breuer var uddannet ved Bauhaus-skolen, men forlod Tyskland som følge af nazismens opmarch i midten af 1930’erne og immigrerede til London. I 1935 flyttede han ind i den engelske pendant til Bauhaus, Isokon-bygningen, der blev til ud fra en filosofi om det moderne, urbane og frie liv. Idémændene bag var den innovative møbelproducent John Pritchard og arkitekten Wells Coates, der hentede inspiration i Le Corbusiers vision om ”boligen som maskine”. Resultatet blev et eksperiment i modernistisk totaldesign, hvor mad, rengøring og tøjvask var inkluderet i huslejen.

Isokon – et tilflugtssted i mellemkrigstiden

Isokon fungerede som et tilflugtssted for mellemkrigstidens arkitekter, kunstnere og forfattere og husede et væld af berømte navne som fx arkitekterne Walter Gropius og Egon Riss, kunstneren László Moholy-Nagy og krimiforfatteren Agatha Christie. Mens Breuer var en del af dette kreative fællesskab, videreudviklede han sine rørformede stålmøbler og overførte formerne til et blødere materiale. Han formgav en række møbler til Isokon af formbøjet birketræslaminat, som indgik i bygningens interiør og blev produceret på en møbelfabrik i Estland. Genbrugstanken var ikke fremmed for Isokon, for kasserne, som møblerne blev fragtet til England i, indgik efterfølgende som en del af det færdige møbel, nemlig som armlæn.

Breuers videnskabsbaserede afslapning

I dag findes Breuers Isokon-møbler på verdens førende museer, og med på auktionen har vi flere eksempler, heriblandt den ikoniske chaiselong "Short Chair", formgivet i 1936. Markedsføringen havde Isokon styr på og lancerede stolens tilsvarende forgænger ”Long Chair” med følgende beskrivelse: ”Isokon-lænestolen leverer videnskabsbaseret afslapning til alle dele af kroppen og skaber en følelse af velvære. Den er et bedre middel til fordøjelse end nogen anden medicin her på jorden. Behagelig for dem, der ynder at tage en lille lur efter frokost.” Auktionens møbler af Breuer stod indtil for nyligt hos de oprindelige ejere, der erhvervede dem i 1930’erne, og er nu ved et tilfælde landet hos os. Læs mere om Breuer og Isokon

Axel Saltos spirer, knopper og riflede former

Tilbage til Skandinavien med Axel Salto, hvis udgangspunkt var at ”skabe i naturens ånd”. Som kunstner slog han igennem i 1925 efter at have præsenteret sine keramiske værker på Verdensudstillingen i Paris. I dag betragtes han som en af de mest anerkendte danske kunstnere i det 20. århundrede, og indsatsen på det keramiske område kan ikke overvurderes – han overskred keramikkens grænser og forvandlede den fra pottemageri til egentlig kunst. Saltos sublime stentøj ses ofte på auktionsmarkedet, men de store markante og ikoniske værker bliver sjældnere og sjældnere. Denne gang er vi heldige at kunne præsentere hele 14 af hans keramiske værker, hvoraf en håndfuld er i absolut international topklasse. Det gælder fx en stor vase fra 1955, modelleret i spirende stil og dekoreret med okseblodsglasur. Den fine blå sommerfuglevingeglasur finder man på en kolossalgulvvase, der er modelleret med ”levende sten” – Saltos poetiske udtryk for en edderkop i sit spind.

Auktion: 6.-7. december i Bredgade 33 i København

Eftersyn: 23.-27. november på samme adresse

Se hele udvalget af design

Læs mere om auktionen

Læs om budgivning

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Kjeldgaard: 8818 1191 · pkj@bruun-rasmussen.dk

Ole Ravn: 8818 1192 · olr@bruun-rasmussen.dk

Amalie Hansen: 8818 1194 · amh@bruun-rasmussen.dk

Anna Berger Widenborg: 8818 1187 · awi@bruun-rasmussen.dk

Andreas Krabbe: 8818 1193 · ank@bruun-rasmussen.dk