header-image
Eftertragtet skønvirkeporcelæn fra Bing & Grøndahl af bl.a. Effie Hegermann-Lindencrone og Fanny Garde fra Richard Baron Cohens Twinight-samling.

Onlineauktion: The Twinight Collection

The Twinight Collection hører til blandt verdens største private samlinger af europæisk porcelæn fra 1800-tallet. Den tæller hovedværker fra de fleste porcelænsmanufakturer og har været udstillet på Metropolitan Museum of Art i New York, Charlottenburg i Berlin og på porcelænsmuseerne i Sèvres og i Wien. Netop nu præsenterer vi den danske del af samlingen på en Onlineauktion – bl.a. dele af det originale Flora Danica-service og værker af Effie Hegermann-Lindencrone, Fanny Garde, Knud Valdemar Engelhardt og Arnold Krog.

 

Salget af The Twinight Collection er et samarbejde mellem Bruun Rasmussen og Bonhams globale netværk af auktionshuse. På en onlineauktion den 1. juli kl. 17 på bruun-rasmussen.dk sælges den danske del af samlingen, mens den resterende del sælges den 4. juli på Liveauktion hos Bonhams i London og hos Bonhams Skinner, Marlborough, Massachusets i USA, senere i år.

”Twinight samlingen fører os ind i en vidunderlig verden, hvor kunst, æstetik og håndværk går op i en højere enhed. Det er med ydmyghed, at vi udbyder den danske del af samlingen på vores Onlineauktion.”

Ralph Lexner,

Afdelingsleder og specialist hos Bruun Rasmussen

Verdensklasse

Twinight-samlingen blev påbegyndt i 1994 af forretningsmanden Richard Baron Cohen fra Long Island, N.Y. I dag er samlingen, som i starten bestod af nogle få tallerkener indkøbt i Camden Passage i London, anerkendt som en helt unik samling bestående af sjældenheder og højeste kvalitet. At der er tale om en rendyrket kærlighed til porcelænet og dets håndværk, er tydelig i Richard Baron Cohens omtale af sin smukke samling, for ifølge ham har porcelæn sjæl. Dele af det indsamlede porcelæn har oprindeligt været givet som gaver mellem fyrstehoffer, har tilhørt historiske personer eller været fremstillet som fine eksemplarer i en evig konkurrence imellem de førende porcelænsmanufakturer i verden. Nogle af højdepunkterne i den danske del af samlingen er Flora Danica-porcelæn, heraf enkelte dele fra det oprindelige stel samt de smukkeste skønvirkevaser og prydgenstande fra Royal Copenhagen og Bing & Grøndahl.

Knud Valdemar Engelhardt: Stor vase af porcelæn med turkis krystalglasur og sterlingsølv. Royal Copenhagen (1910) og Michelsen (1913). Vurdering: 150.000 kr.
Pietro Krohn: ”Hejrestellet”, sennepskrukke og strøbøsse af porcelæn. Bing & Grøndahl. Hejrestellet, der blev dekoreret af Fanny Garde og Effie Hegermann-Lindencrone, blev udstillet i København i 1888 og på Verdensudstillingen i Paris i 1889. Kritikerne var begejstrerede over det fine stel, og det blev erhvervet af flere af verdens kunstindustrimuseer. Vurdering: 10.000-12.000 kr.
Fanny Garde: Lågvase af porcelæn i let relief. Signeret. Bing & Grøndahl. Vurdering: 30.000-50.000 kr.
Effie Hegermann-Lindencrone: Vase af porcelæn, dekoreret i underglasurfarver og jernglasur. Signeret. Bing & Grøndahl. Vurdering: 40.000-50.000 kr.

Flora Danica – fra bogværk til stel

En særlig plads i Richard Baron Cohens hjerte har Flora Danica-stellet, hvis botaniske motiver var det forfinede porcelænsmaleris sværeste kunst. Blomstermaleriet krævede minutiøs detaljefornemmelse og en stor farvepalette, der skulle specialfremstilles. Dertil kom formgivningen. Den Kongelige Porcelænsfabriks produktion af Flora Danica-stellet begyndte i 1790 og varede frem til 1802. På det tidspunkt var Flora Danica-bogværket stadig under udgivelse. Det første hæfte udkom i 1761. Man havde kraftigt undervurderet projektets omfang, som man mente ville tage 10 år. I stedet skulle det tage 122 år at færdiggøre værket med de imponerende 3.240 håndkolorerede plancher, hvilket gør det til verdens største floraværk. Det kortlagde den danske flora, der på det tidspunkt omfattede flora i Danmark, hertugdømmerne, Norge, Island, Færøerne og Grønland. Motiverne på porcelænsstellet er hentet fra bøgernes kobberstik og omhyggeligt kopieret fra bog til porcelænsstykke i forholdet en til en. Komplette udgaver af det botaniske billedværk, som blev til motiver på kongeligt porcelæn, ses yderst sjældent på auktionsmarkedet – et eksemplar af bogværket er også med på auktionen. Flora Danica-stellet blev benyttet første gang den 29. januar 1803. Det var til Kong Christian d. VII’s 54-års fødselsdag. 

Et ovalt serveringsfad af porcelæn med gennembrudt bort dekoreret i farver og guld med en Sinapis Arvensis (Ager-sennep), Den Kongelige Porcelainsfabrik, 1790-1802. Fadet er vurderet til 60.000 kr. Bogværket ”Flora Danica” samt Tab: DCLHHVJJJ. Det komplette bogværk på 18 bind (3.240 ills.) er vurderet til 300.000-400.000 kr.
En Flora Danica-cremekop af porcelæn dekoreret med Azalea Procumbens (Fjældris) og en asiette af porcelæn med Lichen Rederi (en svamp). Fra perioden 1790-1802. Vurderet til hhv. 25.000 og 30.000 kr.
"Flora Danica"-spejl af porcelæn med pousserede blomster. Der menes kun at være lavet to af denne type spejle i verden. Juliane Maries mærke. Royal Copenhagen, 1920'erne. Vurdering: 400.000 kr.

Samler og mæcen

Richard Baron Cohen er ikke blot samler, han er mæcen, og bestilte i sin tid et ”flodhestestel” fra Royal Copenhagen, hvor formen er identisk med Flora Danica, mens dekorationen er navngivne flodheste fra zoologiske haver fra hele verden. Hans historiske interesse og kærlighed til Flora Danica fornægter sig ikke. Han bestilte samtidig 3.000 stk. Flora Danica malet efter de botaniske plancher, der ikke blev benyttet i det oprindelige stel. Produktionen tog Royal Copenhagen seks år at fremstille. Blandt museer, forskere og samlere er Richard Baron Cohen først og fremmest samler, men han er også anerkendt for sin store viden.

Gerhard Heilmann: Vase af porcelæn dekoreret i farver med ansigter og slyngblade. Royal Copenhagen, 1892. Blev oprindeligt købt af grosserer Levison i Den Kongelige Porcelænsfabriks udsalg på Amager Torv i 1894 for 100 kr. Vurdering: 10.000-12.000 kr.
Opstilling af ”dyr og fisk” fra Twinight-samlingen, bl.a. en bonbonnière formet som krabbe af Carl Locher vurderet til 6.000-8.000 kr., en blæksuger med vinbjergsnegl, et segl formet som snegl og en lille vase i form af snegle, samt krebs, fisk, konkylie og søpindsvin, alle fra Royal Copenhagen 1894-1900.

"Du udfylder et tomrum. Der er noget, der mangler i dit liv. Det er en uforudsigelig verden, vi lever i. En kaotisk verden. Og det eneste du kan gøre selv, er at skabe orden i den. Så du opbygger en samling, du skaber orden i den, den er nummereret, den er katalogiseret, og du ved alt om den, og det er dig selv der har kontrollen over den.”

Richard Baron Cohen

Kunstsamler og ejer af Twinight-samligen

Twinight-samlingen, der oprindeligt bestod af et par enkelte stykker, er gennem årene vokset til over 7.000 genstande. Richard Baron Cohen har opstillet regnestykket, der må gøre enhver samler misundelig: Han har nemlig samlet på 1,4 stk. porcelæn hver 2. dag i 20 år. Han har dog understreget, at det er de mennesker, han møder undervejs, der giver én den største glæde. 

Og navnet Twinight? Det kommer sig af, at Cohens yndlingstidspunkt på dagen er når solen går ned, og lyset brydes i lyserøde og glødende nuancer på stenfacaden på hans ejendom på Long Island – der i øvrigt er en kopi af Petit Trianon. Ordet Twinight fandt han selv på, et ordspil over ordet Twilight. Ikke bare porcelænssamlingens navn, men også husets. Byd på porcelænet fra Richard Baron Cohens verdensberømmede Twinight-samling på vores onlineauktion 1. juli.


image
Onlineauktion

The Twinight Collection

Mandag 1. juli


image
Liveauktion

BONHAMS LONDON: 500 Years of European Ceramics & The Twinight Collection

Torsdag 4. juli

For yderligere oplysninger, kontakt venligst

Ralph Lexner Portrait

Ralph Lexner

Ralph Lexner

Afdelingsleder / Ældre kunsthåndværk & klassisk interiør / København
Alexandra  Nilsson Portrait

Alexandra Nilsson

Alexandra Nilsson

Vurderingssagkyndig / Ældre kunsthåndværk & klassisk interiør / København
Torben  Friis Møller Portrait

Torben Friis Møller

Torben Friis Møller

Vurderingssagkyndig / Ældre kunsthåndværk & klassisk interiør / København
Line  Hjorth Langkjær Portrait

Line Hjorth Langkjær

Line Hjorth Langkjær

Vurderingssagkyndig / Ældre kunsthåndværk & klassisk interiør / København
Nick Messmann Portrait

Nick Messmann

Nick Messmann

Vurderingssagkyndig / Ældre kunst / Aarhus