Historiens vingesus fra Valdemars Slot
I 1677 slog Danmarks store søhelt Niels Juel den svenske flåde ved Slaget i Køge Bugt og slog sig derefter ned på Valdemars Slot på Tåsinge. Her er hans slægt forblevet igennem 12 generationer, og vi kan nu præsentere en større samling af malerier, møbler og samlerobjekter, der emmer af begivenhedernes bølgegang og giver nye ejere mulighed for at få noget af historiens vingesus fra Valdemars Slot med hjem.
Et slot med et navnValdemars Slot ligger i et betagende smukt landskab med vand på næsten alle sider – hvilket virker passende med tanke på, at en søhelt har spillet en stor rolle for stedets historie. Navnet på slottet kommer dog fra en af de tidligere ejere Christian den IV’s søn Valdemar Christian. Kongen havde til hensigt, at hans søn kunne bruge slottet til at udbygge slægtens tilstedeværelse på Tåsinge, men Valdemar Christian endte i stedet med at tilbringe det meste af sin tid i udlandet, hvor han døde i 1656 i en alder af kun 34 år. |
En samling mere end 300 år undervejsUnder svenskekrigene i 1600-tallet blev Valdemars Slot slemt beskadiget, og bygningen stod faktisk til nedrivning, inden Niels Juel i 1678 fik mulighed for at erhverve slottet og jorden omkring det. Det skete efter flere eksempler på hans heltedåd for kongeriget – bl.a. med erobringen af Gotland i 1676. Hans største bedrift kom ved det store søslag i Køge Bugt året efter. Her var han med til at sikre Danmark en overlegen sejr over den svenske flåde, der mistede 20 skibe, mens danskerne ikke mistede et eneste. Juel blev berømt i både Danmark og udlandet for sin indsats, og samtidig indkasserede han en klækkelig sum prisepenge – en andel på 10% af de erobrede skibes værdi. I stedet for at modtage denne sum i rede penge fik han af Kong Christian V overdraget størstedelen af jordene omkring Valdemars Slot til en favorabel pris. Niels Juel fik også påbegyndt en istandsættelse af selve slottet, hvor en renæssance-præget tagudsmykning på hovedbygningen måtte vige for den barokstil, der nu var oppe i tiden. De forskellige stilarter er også̊ repræsenteret i interiøret med bl.a. et stort fransk rokokospejl, der måler 280 cm i højden. På væggene har en række aneportrætter af familiemedlemmer hængt, og de vidner om den lange historie, som Valdemars Slot skulle få med Niels Juels efterkommere. |
Flere klenodier fra verdenshistorien
Når vi ser samlingens sjældenheder igennem, finder man et mindre skrin, hvor der i låget ses en erotisk scene, som måler 16,3 cm i bredden og med stor sandsynlighed er malet af C.W. Eckersberg i ca. 1805. Det er et værk fra Eckersbergs tidlige virke og viser hans og periodens interesse for erotiske genrebilleder. Auktionen byder også̊ på kammerladningspistoler, salutkanoner, et par globusser af Anders Åkerman, forskellige fajancer og en ostindisk bowle af porcelæn med motiv af Christiansborg og Dokken – alt sammen eksempler på jordejernes interesser igennem tiden.
Auktion både i Bredgade og på bruun-rasmussen.dk
Man kan selv se samlingen fra Valdemars Slot igennem her på hjemmesiden, og vil man gerne helt tæt på kunstværkerne og antikviteterne, så kan det gøres på vores eftersyn Bredgade. Den store samling kræver dog mere end én auktion, og derfor kan vi også byde på en Netauktion på vores hjemmeside efter den Traditionelle Auktion i Bredgade.
Tid og Sted
- Eftersyn for den Traditionelle Auktion: 15.-19. september i Bredgade 33, København
- Traditionel Auktion: onsdag 21. september i Bredgade 33, København
- Eftersyn for Netauktion med ældre møbler, lysekroner og tæpper: 17.-26. september på Paul Bergsøes Vej 20B i Glostrup.
- Eftersyn for Netauktion med malerier og kunstgenstande: 17.-26. september på Sundkrogsgade 30 i København.
- Netauktion: mandag 26. september på bruun-rasmussen.dk
Kunst og antikviteter fra Valdemars Slot
Onsdag 21. September kl. 14
For yderligere information, kontakt os venligst:
Henrik SchleppegrelHenrik SchleppegrelKøbenhavn |
Julie Arendse VossJulie Arendse VossÆldre kunst / København |
Ralph LexnerRalph LexnerSamlerobjekter / København |