Gå på auktion i din sommerferie!

Sommeren er over os, og for mange betyder det et pusterum fra hverdagen. Måske skal en del af din ferie bruges på at søge ny inspiration til hjemmet eller samlingen, og det har du rig mulighed for på vores Netauktioner.

Sommer og sol! Nu er det tid til at indtage stranden med en god roman, rejse ud på nye eventyr og sætte i det allerlaveste gear. Ferie giver måske også tid til at dykke ned i kunst, design og andre samlerinteresser. På vores Netauktioner henover sommeren kan du finde et hav af spændende genstande – lige fra marinemalerier til danske designklassikere. Vi guider dig gennem nogle af de mange skatte. Så grib din tablet, find en plads under parasollen, og gå på jagt efter dit næste fund.

Naturen i kunsten

Sommerferien bliver ofte brugt på stranden med et dyp i bølgen blå, og tilknytningen til havet er også at spore i den danske kunsthistorie. Det danske marinemaleri, der skildrer havet og skibe, var i høj grad en kunstnerisk reaktion på tabet af den danske flåde til briterne efter Københavns Bombardement i 1807.

Emanuel Larsen: Marine med sejlskibe ud for en kyst. Signeret. Olie på papir monteret på lærred. 32×40 cm. Vurdering: 8.000-10.000 kr.

På sommerens Netauktioner præsenterer vi flere malerier fra kyster i Europa. Det gælder et maleri af Vilhelm Melbye, der som elev af sin bror, Anton Melbye, blev uddannet sømaler. Han var i en årrække bosat i London, og auktionens marinemaleri af fiskere, der bjærger resterne fra et forlist skib, antages netop at være fra den engelske kyst. Et andet af auktionens marinemalerier med sejlskibe er af Emanuel Larsen, der som elev af "dansk kunsts fader“, C.W. Eckersberg, specialiserede sig i genren. Landskabsmaleren Janus la Cour har ligeledes skildret havet, som vi ser i auktionens maleri, hvor havets bølger og dybdeforskelle op mod himlens lavtliggende skytæppe står som et farvekort over den danske kyst.

Til lands finder vi maleriet af den ekspressionistiske maler, Jens Søndergaard. Han var fascineret af naturens stærke kræfter og det bakkede landskab, som han udtrykker med stærke farver og runde linjer. Interessen for naturen går igen i andre værker på auktionen – fx i en svensk fyrreskov af Johannes Larsen og en smuk opstilling med blomster og frugter af Susette Holten Skovgaard.

 

Diskrete designklassikere

“Det er materialernes eget sprog, jeg forsøger at udtrykke”. Sådan udtalte Poul Kjærholm sig engang om sit arbejde. Og netop dette gør sig gældende med denne flettede "PK 22“-loungestol, der blev designet i 1955 som en del af hans afgangsprojekt på Kunsthåndværkerskolen i København. Stolen er inspireret af Mies van der Rohes “Barcelona-stol“ fra 1929, men med den enkle stil, der kendetegner dansk møbeldesign. Netop denne stol havde stor betydning for Kjærholms karriere, da han året efter vandt Grand Prix på designmessen i Milano. Prisen blev en blåstempling og satte for alvor gang i Kjærholms karriere på både den danske og internationale scene.

De grafiske linjer går igen i Henning Nørgaards to kvadratiske sofaborde, der er fremstillet i 1960’erne. Her er det dog ikke stål og flet, som danner designet, men derimod palisander og en topplade af røgfarvet glas.

Poul Kjærholm: “PK 22”. Lænestol med stel stål. Sæde og ryg med patineret flet. Vurdering: 10.000-12.000 kr.

image
Netauktion

Sommer 2022