Prinsesse Thyras diadem – og andre kongelige smykker

Vi skyder julemåneden i gang i Bredgade med en glitrende auktion i kongeligt selskab. Prinsesse Thyra af Danmarks safirdiadem kommer under hammeren sammen med en række andre smykker båret af prinsesser, dronninger og en kejserinde igennem tiden i det danske kongehus.

Når vi svinger hammeren over smykker på juleauktionen, gælder det ikke hvilke som helst smykker, men yderst prominente smykker, der har været ejet af medlemmer af det danske kongehus. Højdepunktet er Prinsesse Thyra af Danmarks safirdiadem, og auktionens andre kongelige smykker tæller blandt andet Dronning Alexandrine af Danmarks art deco smaragd- og diamantarmbånd og Dronning Louise af Danmarks sørgemedaljoner.

Prinsesse Thyra af Danmarks safirdiadem. Vurdering: 600.000-800.000 kr.

Båret af prinsesser og dronninger

Prinsesse Thyra (1880-1945) fik et diadem i gave af sine forældre, Kong Frederik VIII og Dronning Lovisa af Danmark. Dette skete med stor sandsynlighed ved hendes 18-års fødselsdag i 1898, hvor hun antagelig har debuteret i selskabslivet. Det overdådige stykke smykkekunst er efterfølgende nedarvet i den danske kongeslægt. Prinsesse Thyra testamenterede diademet til sin niece, Arveprinsesse Caroline-Mathilde af Danmark, der var gift med Arveprins Knud af Danmark. De gav det videre til deres datter, Prinsesse Elisabeth af Danmark, og indtil i dag har det tilhørt efterkommere af Kong Frederik VIII og Dronning Lovisa af Danmark. Det er formodentlig udført hos juvelérfirmaet E. Wolff & Co. i London og forhandlet af A. Michelsen i København.

”Prinsesse Thyras safirdiadem er unikt og velbevaret. Og det er sjældent, at smykker af den karakter udbydes til salg på auktion direkte fra den danske kongeslægt. Jeg har altid personligt interesseret mig for kongelig historie og kongelige kunstgenstande. Derfor er det lige nu en helt enestående tid for mig – at have mulighed for at gå i dybden med historien om både Prinsesse Thyra og hendes safirdiadem samt præsentere det på auktion. Prinsessen fortjener også et andet eftermæle, og det får hun nu.”

Chefekspert, kongelige samlerobjekter, Martin Hans Borg.

En ukonventionel prinsesse

Prinsesse Thyra af Danmark var det sjette barn i en række på otte og blev født den 14. marts 1880 i Brockdorffs Palæ på Amalienborg Slot. Hun forblev ugift hele sit liv og havde i mange år bolig hos sine forældre. Hun fik en streng opdragelse, idet Kronprinsesse Lovisa efter signede kunne være en fordringsfuld mor. I Det Kongelige Teaters kongelige loger skulle børnene vise konversationens kunst med hinanden, og publikum kunne på afstand notere sig børnenes mange, lange samtaler. De var nok blevet overraskede, hvis de havde hørt ordvekslingerne, da børnene var belært i at tælle til 100 forfra og bagfra, så de ikke skulle sidde passive.

Prinsesse Thyra af Danmark havde en central placering i det danske og de europæiske kongehuse. Som datter af Kong Frederik VIII af Danmark var hun barnebarn af ”Europas svigerforældre”, Christian IX og Dronning Louise af Danmark. Hun blev også lillesøster til den senere Kong Christian X af Danmark og Kong Haakon VII af Norge. I den store familie var f.eks. hendes onkel og tante, Kong Edward VII og Dronning Alexandra af Storbritannien. Hendes fætter var derfor også den senere Kong George V af Storbritannien.

Prinsesse Thyra af Danmark bærer sit diadem, begyndelsen af 1930’erne.

Kærlighedsaffære med livkirurg

Da Prinsesse Thyra var 21 år gammel, havde hun en kærlighedsaffære med Kong Christian IX’s livkirurg, den tolv år ældre Niels C. Ilsøe. Dette førte til hans øjeblikkelige afskedigelse, og han flyttede til Vestjylland som praktiserende læge. Det siges, at Niels C. Ilsøe resten af sit liv havde et fotografi af Prinsesse Thyra stående på sit natbord. At de begge forblev ugifte resten af deres liv, vidner om, at det ikke blot var et vilkårligt dagdrømmeri.

Brockdorffs Palæ på Amalienborg Slot, hvor Prinsesse Thyra af Danmark blev født i 1880.

Prinsesse Thyra har fået en noget uvenlig dom i den officielle historieskrivning. Den bygger på, at hun ikke spillede en særlig synlig rolle i det officielle liv, men det var en selvvalgt tilbagetrukket rolle. Taler man med de mange efterkommere efter Kong Frederik VIII og Dronning Lovisa af Danmark, er beskrivelsen en helt anden. Som en af dem har fortalt til Martin Hans Borg:

”Tante Thyra er oftest blevet uretfærdigt og forkert skildret, og de fleste af de få, som har skrevet om hende, har slet ikke kendt hende. Jeg husker hende som gæstfri og hendes store, fornemme hjem som et muntert og populært mødested for hendes søskende og resten af familien. Ikke mindst de yngre generationer blev forkælede. Hun var så rar og sørgede altid for det, vi manglede. Hun var belæst, talte flere sprog, havde en munter humor, kunne være ligefrem, men havde samtidig en hel naturlig kongelig værdighed.”

Kongelige klenodier

Auktionen byder på en række andre smykker med kongeligt ophav, herunder sørgemedaljoner, som man bar om halsen med en lille hårlok fra den savnede. Den ene sørgemedaljon tilhørte Dronning Louise af Danmark og indeholder en hårlok fra den afdøde Storfyrst Nikolaj Alexandrovich, der aldrig nåede at blive gift med dronningens datter Prinsesse Dagmar. Dronning Louise af Danmark ejede desuden sørgemedaljoner fra sine forældre, Landgrevinde Charlotte og Landgreve Vilhelm af Hessen-Kassel, samt Prins Friedrich af Nassau.

Derudover kommer andre smykker med kongelig proveniens under hammeren, som bl.a. tæller et meget smukt art deco smaragd- og diamantarmbånd, der har tilhørt Dronning Alexandrine af Danmark, et granatvedhæng i guld, der har været ejet af Kong Frederik VII's mor, Prinsesse Charlotte Frederik af Danmark, og et markasit- og sølvvedhæng med proveniens til Kejserinde Dagmar.

Kongelig sørgemedaljon af 18 kt. guld for Storfyrst Nikolaj Alexandrovich, 1865. Vurdering: 10.000-12.000 kr.
Dronning Alexandrines af Danmarks smaragd- og diamantarmbånd. Vurdering: 300.000-400.000 kr.
Det nyforlovede par i København 1884, Prinsesse Dagmar og Storfyrst Nikolaj Alexandrovich.
Prinsesse Charlotte Frederikke af Danmarks Louis XV-granatvedhæng af 18 kt. guld. Vurdering: 15.000-20.000 kr.
Sjælden diamantring af platin med smaragdslebet diamant på ca. 5.58 ct. flankeret af trillantslebne dimanter på i alt ca. 2.00 ct. Str. 51,5. D/IF. GIA. Vurdering: 1,5-2 mio. kr.

Vi præsenterer desuden mange andre betagende smykker, hvor det helt store højdepunkt er en sjælden diamantring af platin, der er prydet med en smaragdslebet diamant på ca. 5.58 ct. og flankeret af to trillantslebne diamanter på i alt ca. 2.00 ct.


image
Smykker

Traditionel Auktion

1. december kl. 16

Gallery Talk: Søndag 27. november kl. 12

Chefekspert Martin Hans Borg fra Bruun Rasmussen fortæller historien om Prinsesse Thyra af Danmarks safirdiadem og andre kongelige smykker fra auktionen.  


For yderligere information, kontakt os venligst:

Martin Hans  Borg Portrait

Martin Hans Borg

Martin Hans Borg

Chefekspert / Kongelige samlerobjekter / København