header-image
P.S. Krøyer. Foto: Skagens Kunstmuseers historiske fotoarkiv.

P.S. Krøyer – lyset frem for alt

P.S. Krøyer (1851-1909) er en af de mest centrale skikkelser i det moderne gennembrud i dansk kunst på linje med Vilhelm Hammershøi og L.A. Ring. Han var blandt de helt store skagensmalere, der gennem sin kunstneriske karriere var optaget af lyset frem for alt. Med hurtige og spontane penselstrøg greb han øjeblikkets lys og bragte det til live på lærredet som ingen anden. Det er især P.S. Krøyers motiver fra Skagen, der bragte ham international berømmelse og anerkendelse, og på samme måde som med lyset lykkedes han at genskabe stedets livsnerve gennem skildringer af kunstnernes sorgløse liv og stemningsfulde aftener i måneskin ved havet.

”Der er især en stemning, jeg ikke kan modstå på Skagen. Det er, når der er stille måneskin over stranden, så er jeg der straks med min skitsebog.”

P.S. Krøyer

Allerede fra barnsben udviste P.S. Krøyer et unikt talent for at tegne og begyndte i en alder af blot 14 år på kunstakademiet i København. I 1877 tog hans talent ham til både Frankrig, Spanien og Italien for at studere, og hans studier hos Léon Bonnat i Paris fik afgørende betydning. P.S. Krøyer var blandt tidens største portrætmalere, men da han i sommeren 1882 for første gang besøgte Skagen, blev han draget mod naturen, lyset og miljøet i byen, der allerede på det tidspunkt var blevet et mødested for kunstnere. Han flyttede til Skagen sammen med sin hustru og kunstnerkollega, Marie Krøyer (født Triepcke), og det var med hans ankomst, at skagensmalerne gik fra at være en lille stille kunstnerisk bevægelse til at få stor international bevågenhed.

Omkring P.S. Krøyer skulle der altid være fest og farver, og det blev motiver til nogle af hans mest kendte værker, såsom ”Hip Hip Hurra!” fra 1888 (Göteborgs Konstmuseum). Skildringerne af den stille ”blå time” på Skagen strand er særligt kendte, hvor hans nok mest ikoniske værk er ”Sommeraften på Skagen Sønderstrand” fra 1893 (Skagens Kunstmuseer). I dag bliver P.S. Krøyers kunst til stadighed udfoldet på store udstillinger i både Danmark og udlandet med ”Krøyer i internationalt lys” i 2012 på Den Hirschsprungske Samling samt mere nyligt ”L’Heure Bleue – de Peder Severin Krøyer” i 2021 på Musée Marmottan Monet i Paris og ”Krøyer og Paris – franske forbindelse og nordiske toner” i 2022 på Skagens Kunstmuseer.