Royal Oak fra Audemars Piguet

Vi har inviteret den britiske connaisseur udi armbåndsure, Justin Hast, til at skrive nogle artikler om armbåndsure op til vores kommende auktioner. Denne gang handler det om et af hans yndlingsure – Audemars Piguets Royal Oak. Ordet er Justins.

 

Der er en ting, jeg bør sige, før vi starter. Audemars Piguets Royal Oak er en af ​​mine absolutte horologiske favoritter. For det bredere publikum er spørgsmålet dog måske, hvorfor Royal Oak er vigtigt? Og hvorfor betyder Royal Oak stadig noget i dag? Historien begynder tilbage i 1875 i en lille schweizisk landsby ved navn La Brassus, hvor to venner, den 23-årige Jules Louis Audemars og den 21-årige Edward Auguste Piguet, besluttede, at de ville åbne en butik. Begge mænd havde interesse for urkomplikationer, de byggede f.eks. verdens første minutrepetition i et armbåndsur i 1892.

Lanceringen af Royal Oak

Royal Oak blev designet af Gerald Genta i 1971 og blev lanceret i 1972 på Baselworld. Dette var ref. 5402, som var i produktion fra 1972 til slutningen af ​​1970'erne (og produceret i fire A-D-serier). 5402 var tilgængelig i stål, målte 39 mm i diameter og kun 7 mm i tykkelse. Den skifergrå tapisserie-skive inkluderede "AP"-logoet ved klokken seks. Den oprindelige pris var 3.650 Schweizerfranc, som på det tidspunkt var dyrt for et ur af stål. For at føje spot til skade, blev Royal Oak lanceret på et tidspunkt, hvor urverdenen var udfordret. Salget var faldende – og mange mistede deres job som følge af det stigende salg af det elektroniske kvartsur. Utroligt nok var Royal Oak dog en øjeblikkelig succes trods dens for tiden overdimensionerede størrelse samt dyre pris.

Det var brandets første luksussportsarmbåndsur lavet i stål. Rygtet siger, at omkostningerne for udviklingen af ​​remmen oversteg prisen for at udvikle selve uret. Den ottekantede krans var inspireret af koøjet på ​​et flådeskib. Navnet "Royal Oak" stammer fra et træ i England, hvor Charles II skjulte sig for Oliver Cromwells hær i 1651. Siden da er flere britiske flådefartøjer blevet opkaldt efter træet.

Et design med en lang levetid

Royal Oak er lige så spændende nu som i 1972 – og det siger meget om urets design og produktionsniveau. Der er få designs indenfor urmageri, der kan prale af så lang en levetid. Spørgsmålet er så, hvilket eksemplar skal man eje? Mange er nok enige om, at en tidlig Royal Oak Reference 5402, lad os sige serie A/B, ville være det ultimative trofæ at eje. Men som du kan forestille dig, kan det være en dyr affære.

Mange samlere argumenterer dog for, at det burde være ref. 15202, kaldet "Jumboen". Det er nutidens hyldest til den allerførste Royal Oak. Det er ultra-tyndt og har ikke en sekundviser. For mig er den senere ref. 15400, som måler 41 mm, lidt stor, og som følge heraf er jeg tilbøjelig til at sige, at en mulighed, der appellerer mere til mig i øjeblikket, er Royal Oak ref. 15300 i stål, som Bruun Rasmussen har med i to eksemplarer på den kommende internationale auktion i København. Den har et mekanisk værk, kaliber 3120, samt blå/grå skive med indeks og visere i hvidguld. Det essentielle er, at den næsten er identisk med "Jumboen" på 39 mm, men indeholder en central sekundviser og en lille justering ved logoets position. Det er en 2010-model med en vurdering på 80.000-100.000 kr. (€ 11.000-13.500). Hvis I kære Bruun Rasmussen-kunder ikke byder, så gør jeg!

 

Auktion: 28. februar kl. 17 i Bredgade 33 i København

Eftersyn: 22.-26. februar på samme adresse

 

Se alle urene fra auktionen her

Læs mere om auktionen

Læs om budgivning

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Casper Behrendtzen: 8818 1235 · cab@bruun-rasmussen.dk

Henrik Jørgensen: 8818 1168 · hj@bruun-rasmussen.dk