header-image
Ib Geertsen: "Rytmisk rum" 1950, vurderet til 20.000-25.000 kr. og Bent Sørensen: uden titel. Bemalet bronze. Vurderet til 20.000-25.000 kr.

Konkret kunst på Onlineauktion

I slutningen af 1940'erne samlede en gruppering i dansk kunst sig om et geometrisk udtryk. Bag de geometriske former lå ønsket om en universel kunst, der kunne opleves og forstås af alle, fordi den ikke forestillede andet, end det den var. På onlineauktion 6. august præsenterer vi farverige og geometriske kompositioner af nogle af de bedste repræsentanter for konkret kunst og klar form, bl.a. Richard Mortensen, Ib Geertsen, Bent Sørensen og Jean Deyrolle.

På dansk grund opstod det konkrete udtryk hvor kunstnerne – i modsætning til CoBrA-bevægelsens spontane og fabulerende frembringelser – eksperimenterede med et universelt og rationelt formsprog baseret på geometriske principper og meget få grundfarver. Udviklingen af kunstretningen blev stimuleret og tog fart i kraft af internationalt udsyn og internationale kontakter kunstnerne imellem.  De konkrete kunstnere definerede sig som en modreaktion til den samtidige CoBrA-bevægelse.

I en tid hvor den visuelle kulturs mange indtryk for alvor optager sanserne, oplever vi en stigende efterspørgsel på den konkrete kunsts let aflæselige sprog og enkle palette. Den konkrete kunst er genstandsløs i den forstand, at værkerne ikke forholder sig til en motivisk gengivelse eller virkelighed. Værkets egne præmisser undersøges her inden for rammen, og bliver et spil mellem farve, form, figur og materiale.”

Niklas Langeland Pedersen

Specialist i moderne kunst & samtidskunst hos Bruun Rasmussen

Linien II

På den københavnske kunstscene etableredes i 1947 udstillingsfællesskabet ”Linien II” omkring kunstnere som bl.a. Ib Geertsen, Richard Winther, Bamse Kragh-Jacobsen og Albert Mertz, der samme år udstillede i Tokantens galleri i København. Navnet Linien skulle understrege en fortsættelse af kunsttidsskriftet- og gruppen ”Liniens” betydende indsats i 1930'erne.  På gruppens anden udstilling i 1948 vistes næsten udelukkende konstruktive værker, hvilket blev afgørende for den konkrete kunsts videre udvikling i Danmark. Som gæster på de første to udstillinger deltog såvel Richard Mortensen og Robert Jacobsen som internationale navne fra kredsen omkring Galerie Denise René: Jean Dewasne, Jean Deyrolle og Serge Poliakoff. Linien II-kunstnerne var dog ikke bundet til konkretismen som et formelt doktrinært program i en ensrettet kunstretning.

Richard Mortensen: "Fium 'Orbo. 21 dåbsattester nr. 17", 1962. Olie på lærred. 100 x 81. Vurdering: 100.000–125.000 kr.
Ib Geertsen: "Rytmisk rum", 1950. Olie på lærred. 93 x 90 cm. Vurdering: 20.000-25.000 kr.
Knud Nielsen: Konkret komposition, 1958. Olie på lærred. 55 x 38. Vurdering: 10.000-15.000 kr.
Jean Deyrolle: "Agrève", 1955-1956. Tempera på lærred. 55 x 38. Vurdering: 25.000-30.000 kr.

Klar Form

I 1950 afholdt Linien II i Den frie Udstillingsbygning den hidtil største udstilling af Konkret kunst i Danmark under fællestitlen Klar Form. Bortset fra Richard Mortensen og Robert Jacobsen havde udstillingen næsten udelukkende markant international deltagelse. Her kunne man opleve værker af bl.a. Vasilij Kandinsky, Fernand Léger, Le Corbusier, Victor Vasarely, Alberto Magnelli og Jean Dewasne.

På bordet: Knud Nielsen, konkret komposition, 1958. Olie på lærred. Vurdering: 10.000-15.000 kr., samt Jean Deyrolle: Uden titel. Gouache på papir. Vurdering: 8.000 kr.

Formsprog som modreaktion

Den konkrete kunst dyrkede et geometrisk formsprog renset for referencer til den ydre virkelighed. Visuelt arbejder konkret-kunstnere med punkt, streg og linje, med geometriske grundformer som cirklen, kvadratet og trekanten, samt med farverne gul, blå, rød, hvid og sort. Den konkrete kunst er genstandsløs, den forestiller ikke noget, men er, hvad den er, nemlig former og/eller farver. Med på Onlineauktion finder vi nogle af de bedste repræsentanter og pionerer for konkret kunst.

Besøg vores eftersyn

Kom forbi vores udstillinger i Lyngby og oplev værker i museumskvalitet. I ”Boxen” kan du i juli måned se den smukke opstilling af Konkret kunst med værker af bl.a. Robert Jacobsen, Richard Mortensen, Jean Deyrolle, Preben Hornung, Jean Dewasne, Ib Geertsen og Bent Sørensen m.fl. Vi har åbent i eftersynet alle hverdage i juli, se vores åbningstider her og kom forbi i Lyngby.


image
Onlineauktion

Konkret kunst

Tirsdag 6. august kl. 19


For yderligere oplysninger, kontakt venligst

Niklas Langeland Pedersen Portrait

Niklas Langeland Pedersen

Niklas Langeland Pedersen

Vurderingssagkyndig / Moderne kunst & samtidskunst / København
Kristina  Ulfvik Portrait

Kristina Ulfvik

Kristina Ulfvik

Vurderingssagkyndig / Moderne kunst & samtidskunst / København
Kathrine  Eriksen Portrait

Kathrine Eriksen

Kathrine Eriksen

Vurderingssagkyndig / Moderne kunst & samtidskunst / København
Niels  Boe-Hauggaard Portrait

Niels Boe-Hauggaard

Niels Boe-Hauggaard

Afdelingsleder / Moderne kunst & samtidskunst / København
Niels  Raben Portrait

Niels Raben

Niels Raben

Senior specialist / Auktionarius / Moderne kunst & samtidskunst / København
Emma Bjørløw Møller Portrait

Emma Bjørløw Møller

Emma Bjørløw Møller

Vurderingssagkyndig / Moderne kunst & samtidskunst / København
Peter Beck Portrait

Peter Beck

Peter Beck

Vurderingschef / Moderne kunst & samtidskunst / Aarhus