Dansk Guldalder 1801-1864 – Verdenskunst i en krisetid

På en Liveauktion og Onlineauktion markerer vi nu med et rigt udvalg af værker en afgørende periode i dansk kunsthistorie, hvor ånds- og kulturlivet blomstrede i fuldt flor trods landets store politiske og økonomiske kriser.

Med Liveauktionen den 2. december kl. 16 på Nørgaardsvej 3 i Lyngby og den efterfølgende Onlineauktion den 9. december på bruun-rasmussen.dk tager vi på en rejse tilbage til første halvdel af 1800-tallet med et rigt udvalg af mesterlige malerier og tegninger af alle guldalderens kunstnere. Før værkerne kommer under hammeren udstilles de på eftersyn i Lyngby. Her kan man også blive klogere på guldalderen, når mag.art. og ph.d. i kunsthistorie Jesper Svenningsen holder eftersynets åbningsforedrag ”Dansk malerkunsts guldalder – nye perspektiver” den 28. november kl. 16. Alle er velkomne!

Guldalderen som periode

Guldalderen som begreb er ikke noget særligt dansk. Det bruges ofte om en periode i en nations historie, hvor kunstnere, forfattere og videnskabsfolk i samspil skabte noget, som eftertiden har betragtet som skelsættende. Den danske guldalder betegner en periode i første halvdel af 1800-tallet, hvor kulturen og videnskaben blomstrede anført af berømte navne som fx eventyrdigteren H.C. Andersen, filosoffen Søren Kierkegaard, videnskabsmanden H.C. Ørsted, balletmesteren August Bournonville og billedhuggeren Bertel Thorvaldsen for blot at nævne nogle få.

Inden for kunstens verden er de fleste i dag enige om, at den danske guldalder var en af de vigtigste kunstscener i 1800-tallets Europa. Her blev der skabt verdenskunst af en række kunstnere med bredt udsyn og en uddannelse på det internationalt anerkendte kunstakademi i København. Perioden fostrede markante navne som C.W. Eckersberg, Christen Købke, Martinus Rørbye, Johan Thomas Lundbye, Wilhelm Marstrand, Constantin Hansen og P.C. Skovgaard. På de kommende to temaauktioner findes værker af alle disse kunstnere.

Ditlev Blunck: Selvportræt som 46-årig, 1844. Signeret. Olie på lærred monteret på malepap. 22 x 19 cm. Vurdering: 150.000-200.000 kr.
C.A. Jensen: Portræt af grevinde Frederikke Marie Danneskiold Samsøe, 1826. Signeret. Olie på lærred. 24 x 19,5 cm. Vurdering: 25.000-30.000 kr.

Et land i krise og genopbygning af en national identitet

Guldalderen foldede sig ud i de første seks årtier af 1800-tallet, der var en alt andet end en harmonisk tid. Perioden rammes ind af forskellige storpolitiske katastrofer. I 1801 tvang England Danmark ud af neutraliteten med Slaget på Rheden. I 1807 bombarderede englænderne København og overtog den danske flåde. I 1813 gik Danmark bankerot, og i 1814 måtte landet afstå Norge. Afslutningen på guldalderen markeres af krigen i 1864, hvor Danmark led et katastrofalt nederlag mod Preussen og mistede endnu en stor del af Danmark med hertugdømmerne Holsten, Slesvig og Lauenborg. Herefter måtte guldalderens verdens- og kunstsyn vige pladsen for nye tanker.

Med de mange samfundsmæssige kriser gik Danmark på kort tid fra at være en central magt i Europa til et lille reduceret land, og det skabte et behov for en genopbygning af den nationale identitet. Vejen dertil gik gennem kunstens verden, og der blev skabt nogle af de vægtigste værker i dansk kunsthistorie nogensinde. Kunstnerne havde stor udlængsel, og som en del af deres dannelse rejste de i flæng til Sydeuropa og kunstens smeltedigel Rom, hvor de studerede antikkens kulturskatte og lod sig inspirere af de solbeskinnede landskaber.

Wilhelm Marstrand: Udsigt fra et vindue i Eckersbergs atelier, ca. 1829. Olie på lærred. 31 × 23 cm. Vurdering: 600.000-800.000 kr.
Martinus Rørbye: "Tre fiskere i måneskin", ca. 1828. Olie på lærred monteret på lærred. 19 x 15 cm. Vurdering: 100.000-150.000 kr.
Martinus Rørbye: "Pergola ved kapucinerklostret i Amalfi", 1835. Olie på papir. 35 x 50 cm. Vurdering: 800.000-1.000.000 kr.
Constantin Hansen: "Kirken S. Pietro i Citta Segni", 1836. Signeret. Olie på papir. 25 x 36 cm. Vurdering: 40.000-60.000 kr.

Rejselyst, motivkreds og friluftsmaleri

Mange af guldalderens motiver stammer fra rejserne til Italien, men også det danske landskab, portrættet, byen, folkelivet og nøgenmodellen fandt vej til kunstnernes værker. Med den lange kystlinje i Danmark var også havet et gennemgående motiv, og mange gik nærmest videnskabeligt til værks i måden at studere og gengive lysets brydning i bølgerne, skibenes beskaffenhed, vindforholdenes betydning for sejlene og himlens udtryk under forskellige vejrlig. Det var også i guldalderen, at friluftmaleriet blev indført i dansk kunst. Med tegneblok og malerkasse under armen drog kunstnerne ud for at komme helt tæt på motivet og gengive øjeblikket. 

Johan Thomas Lundbye: "Møllebakken ved Kallundborg", 1847. Signeret. Olie på lærred. 37 x 55 cm. Vurdering: 600.000-800.000 kr.
I.L. Jensen: Purpurfarvet sommerlevkøj. Signeret. Olie på malepap. 20 x 14 cm. Vurdering: 25.000-30.000 kr.

Kunst i verdensklasse

At der er tale om kunst i verdensklasse kan ingen vist være i tvivl om. På auktionsmarkedet oplever vi, at dansk guldalderkunst er eftertragtet som aldrig før. Både et stort antal private samlere og verdens førende museer som Louvre i Paris, National Gallery i London og Metropolitan Museum of Art i New York har gennem de seneste år erhvervet guldalderværker på vores auktioner. Der er også kommet markant internationalt fokus på perioden med udstillingerne “Beyond the Light: Identity and Place in Nineteenth-Century Danish Art” på The Metropolitan Museum of Art i New York og Paul J. Getty Museum i Los Angeles i 2023 og ”Dansk guldalder – Verdenskunst mellem to katastrofer” på Statens Museum for Kunst i København, Petit Palais i Paris og Nationalmuseum i Stockholm i 2019/2020.  

 


image
Liveauktion

Dansk Guldalder

Mandag 2. december



Christoffer Wilhelm Eckersberg

At Christopher Wilhelm Eckersberg er blevet kaldt ’Dansk malerkunsts fader’ vidner om, hvilken enorm betydning han har haft for dansk kunsthistorie og i særdeles for den danske guldalder. Han tiltrådte som professor på Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1818, og i de 35 år han sad på denne post påvirkedes stort set alle danske kunstnere af ham. Hans elever tæller nogle af de betydeligste danske guldaldermalere som Christen Købke, Martinus Rørbye, Constantin Hansen og Wilhelm Marstrand.

Læs mere om C.W. Eckersberg

C.W. Eckersberg: "Akvædukten i Arcueil", 1812. Solgt i 2020 med et hammerslag på 5.600.000 kr.

Martinus Rørbye

Martinus Rørbye blev født i Drammen i Norge. Han begyndte på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København i 1820 som elev af C.A. Lorentzen, og senere var det C.W. Eckersberg, der blev hans læremester. I sine første år som kunstner var det særligt folkelivsskildringer fra de københavnske gader, der optog Rørbye. Værkerne fra den tid har ofte et allegorisk og moraliserende indhold baseret på omhyggelige studier og førstehåndsobservationer af livet på gaderne.

Læs mere om Martinus Rørbye

Martinus Rørbye: “Torvet i Amalfi”, 1840. Solgt i 2021 med et hammerslag på 2.500.000 kr.

Constantin Hansen

Constantin Hansen begyndte sin uddannelse hos sin far, portrætmaleren Hans Hansen, og var under hans indflydelse tidligt i sin kunstneriske karriere optaget af portrætmaleriet i traditionen efter Jens Juel, som var farens store forbillede. I 1816 begyndte Constantin Hansen på Det Kongelige Danske Kunstakademis bygningsskole, men skiftede i 1825 til kunstakademiets malerskole og blev i 1829 elev af C.W. Eckersberg.

Læs mere om Constantin Hansen

Constantin Hansen: “Gli Faraglioni. Klipperne på Capri”, 1839. Solgt i 2021 med et hammerslag på 85.000 kr.

Wilhelm Marstrand

Marstrand studerede på det Kongelige Danske Kunstakademi i København i årene 1825-1833, hvor han bl.a. var elev hos C.W. Eckersberg. I sine tidlige år malede han fortrinsvis genremalerier og scener fra hverdagslivet i København, men lavede også mange portrætter af sin familie og omgangskreds samt bestillingsopgaver for det københavnske borgerskab.

Læs mere om Wilhelm Marstrand

Wilhelm Marstrand: Udsigt fra et vindue i C.W. Eckersbergs atelier, 1829. Vurdering: 600.000-800.000 kr.

Christen Købke

Christen Købke malede både portrætter, landskaber og arkitekturmalerier. Han begyndte allerede som 12-årig på det Kongelige Danske Kunstakademi i København i 1822 og blev først undervist af maleren C.A. Lorentzen og efter hans død i 1828 af C.W. Eckersberg, som fik stor indflydelse på ham. Det var især de nære omgivelser, der optog Købke, og han malede således helst tæt på hjemmet, hvor han kunne studere det velkendte og nære frem for det fjerne.

Læs mere om Christen Købke

Christen Købke: "Nedgang til et køkken", 1845. Solgt i 2022 med et hammerslag på 1.900.000 kr.

Peter Christian Skovgaard

P.C. Skovgaard var én af guldalderens mest nationalromantiske malere, og han kunne som få fornemme og gengive det storslåede og idylliske ved den danske natur. Han fik sin uddannelse på det Kongelige Danske Kunstakademi i København i årene 1831-45. På akademiet var han elev af landskabsmaleren J.L. Lund, mens han også dygtiggjorde sig ved at studere klassisk europæisk landskabskunst på museer og samlinger i København. Han deltog også i de udflugter, som C.W. Eckersberg foretog med sine elever i København og omegn for at male naturstudier i det fri.

Læs mere om P.C. Skovgaard

P.C. Skovgaard: Skystudie, 1844. Solgt i 2022 med et hammerslag på 850.000 kr.

Johan Thomas Lundbye

Johan Thomas Lundbye specialiserede sig i landskabsmaleriet. Han fulgte den nationalromantiske linje udstukket af bl.a. kunsthistorikeren N.L. Høyen, der ville bruge kunsten til at genopbygge en national identitet og fædrelandskærlighed i en tid, hvor Danmark havde lidt store nederlag. Lundbye var også en meget dygtig dyremaler – kendt for sine meget detaljerige og præcise nærstudier af dyr, især køer.

Læs mere om J.T. Lundbye

Johan Thomas Lundbye: "Blegeplads ved herregården Vognserup", 1845. Solgt i 2021 med et hammerslag på 850.000 kr.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst

Julie  Arendse Voss Portrait

Julie Arendse Voss

Julie Arendse Voss

Afdelingsleder / Ældre kunst / København
Birte  Stokholm Portrait

Birte Stokholm

Birte Stokholm

Vurderingssagkyndig / Ældre kunst / København
Søren  Kjerk Holmstrup Portrait

Søren Kjerk Holmstrup

Søren Kjerk Holmstrup

Vurderingssagkyndig / Ældre kunst / København
Sofie Normann Christensen Portrait

Sofie Normann Christensen

Sofie Normann Christensen

Vurderingssagkyndig / Ældre kunst / København
Camilla Bruun Stoltze Portrait

Camilla Bruun Stoltze

Camilla Bruun Stoltze

Vurderingssagkyndig / Ældre kunst / København
Nick Messmann Portrait

Nick Messmann

Nick Messmann

Vurderingssagkyndig / Ældre kunst / Aarhus

Aktuelle emner til salg