header-image
 

Grønlandsk kunsthåndværk: Mellem myter og mennesker

På en kommende Netauktion den 5. oktober udbyder vi en dansk privatsamling af grønlandsk kunsthåndværk samlet gennem 30 år. Kunstgenstandene er udvalgt med et skarpt blik for høj kvalitet og giver et bredt indblik i den rige grønlandske kultur.

Den grønlandske kultur var og er tæt forbundet med naturen og menneskets forhold til dyrene samt den mytiske, åndelige verden. Mytiske væsner, sæler og bjørne blev (og bliver stadig) ofte skildret, ligesom alt med få undtagelser er håndlavet i naturens materialer. 

Mange af tingene var relativt små og kunne holdes i hånden. Selv meget funktionelle genstande blev udført med stiliserede, menneskelige træk, hvilket fx ses i et udbudt sæt med sårpropper og en strubepløk.

Auktionen byder derudover på flere tupilakker skåret af ben eller tand, men også genstande lavet af træ, der blev skyllet op på kysten som drivtømmer og efterfølgende anvendt til figurer og redskaber. Selv med enkle skæringer er man ikke i tvivl om, hvad tingene forestiller – fx en bjørn og en fugl.

Tre sårpropper og strubepløk af udskåret ben og træ. Vurdering: 6.000-8.000 kr.
Figur af udskåret drivtømmer i form af bjørn, Thule-kulturen. Grønland, 17-1800-tallet. Vurdering: 1.500 kr.

Den isolerede østkyst

Omkring halvdelen af kunstgenstandene på auktionen stammer fra Grønlands østkyst – et område, der op til slutningen af det 19. århundrede var mere eller mindre isoleret og afskåret fra besøg af danske opdagelsesrejsende. 

Hans Egede havde i sin søgen efter Nordboernes Østerbygd i 1723-24 afsøgt dele af området, men først med Gustav Holms ekspedition i 1883-85 blev området undersøgt og beskrevet. Man fik her kontakt – ikke til Nordboernes efterkommere, men til de mennesker, der havde beboet området i århundreder. Helt i tidens ånd hjembragte ekspeditionen etnografika til Danmark, som blev givet til Nationalmuseets etnografiske samling og sidenhen delvist returneret til Grønland.

Genstande fra danske samlere

De udbudte grønlandske genstande er dog primært indsamlet af rejsende eller udvandrere, der fandt sig til rette i Grønland og med stor interesse samlede på den grønlandske kultur. 

En række af de udbudte genstande blev hjembragt af flymekaniker Baldur Harken. Han var bosat på østkysten i Angmagssalik i en årrække efter anden verdenskrig og indtil 1954. En mere kendt samler af grønlandsk kunsthåndværk var kunstneren Ib Geertsen, der blandt andet skrev om grønlandske masker. I hans eje var også en træfigur af en kvinde, der blev kaldt for ”Emmy”, fordi den havde været i Emmy Langbergs eje. Hun var i 1920-1930’erne sekretær for polarforskeren Knud Rasmussen og ledsagede ham på fire grønlandsekspeditioner. 

Figur af drivtømmer i form af nøgen kvinde. Proveniens: Emmy Langberg. Vurdering: 4.000-6.000 kr.

I samlingen har der også sneget sig tre Punuk-genstande ind – en tidlig kultur, der eksisterede omkring år 600-1100 i Alaska. De adskiller sig særligt fra de grønlandske genstande ved deres indgraverede, stiliserede dekoration. 

image
Netauktion

Grønlandsk kunsthåndværk

5. oktober kl. 18

For yderligere information, kontakt venligst: 

Alexandra Nilsson: 8818 1164 · ani@bruun-rasmussen.dk