Hvad har dansk design med erhvervshistorie at gøre?

Med en sjælden sofa fra 1935 af arkitekten Arne Jacobsen kaster vi lys over en af de helt store succeser i dansk erhvervsliv, nemlig fortællingen om medicinalvirksomheden Novo.


Arne Jacobsen (1902-71) er bedst kendt for sit virke i 1950’erne, hvor den ene udødelige klassiker efter den anden forlod hans tegnebord, fx ”Myren”, ”Ægget” og ”Svanen” for bare at nævne nogle få. Men på sommerens auktion i Bredgade gælder det hans tidlige år som møbelformgiver med en ekstremt sjælden voluminøs sofa af mahogni og patineret skind, der ikke tidligere er beskrevet i litteraturen og i dag kun kendes i to eksemplarer.

Et moderne fabriksanlæg og en sofa til chefen

Den udbudte sofa stammer fra 1935 – et årti, hvor Jacobsen formgav markante funktionalistiske bygningsværker som fx ”Bellevista” i Klampenborg og Aarhus Rådhus. I 1934 fik han opgaven at skabe et moderne fabriksanlæg til Novo Terapeutisk Laboratorium, som virksomheden dengang hed, på hjørnet af Fuglebakkevej og Nordre Fasanvej på Frederiksberg. Resultatet var et modernistisk totaldesign med alle arkitektoniske detaljer tilpasset virksomhedens funktion.

Sofaen formgav Jacobsen som en bestilt opgave til bygningens chefkontorer, der husede de to brødre, farmaceut Thorvald Pedersen og maskinmester Harald Pedersen. I fællesskab havde de tilbage i 1925 grundlagt Novo, hvor de kom til at stå i spidsen for fremstillingen af den første danskproducerede insulin og tilhørende injektionssprøjte. Jacobsen havde en livslang tilknytning til Novo og satte dagsordenen for virksomheden arkitektoniske identitet frem til sin død i 1971.

Hidtil ukendt sofabænk af Hans J. Wegner

En anden af de helt store stjerner på den danske designhimmel er Hans J. Wegner, og hans møbler er velkendte gæster på vores auktioner. Denne gang i form af klassikere som fx ”The Chair”, ”Flaglinestolen”, ”Kaminstolen” og ”Bukkestolen”, men også en hidtil ukendt variant af hans sofabænk med skalformet ryg og sæde af formbøjet valnød og stel af bøg. Wegner tegnede den i 1948 til Thisted Sygehus, og til formålet har han trukket den velkendte topersonersmodel af sofabænken ud til dobbeltstørrelse.

Derudover byder auktionen på Axel Saltos eftertragtede keramiske værker, et stort tæppe af den svenske væver Barbro Nilsson og en privat samling af Finn Juhl, der blandt andet indeholder et fint eksemplar af ”Høvdingestolen”.

 

Auktion: Tirsdag den 4. juni kl. 17 i Bredgade 33 i København

Eftersyn: 23.-27. maj på samme adresse

Se hele udvalget af design
Læs mere om auktionen
Læs om budgivning

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Kjelgaard: 8818 1191 · pkj@bruun-rasmussen.dk

Ole Ravn: 8818 1192 · olr@bruun-rasmussen.dk

Amalie Hansen: 8818 1194 · amh@bruun-rasmussen.dk

Anna Berger Widenborg: 8818 1187 · awi@bruun-rasmussen.dk

Andreas Krabbe: 8818 1193 · ank@bruun-rasmussen.dk