Finn Juhls ikoner og Hans J. Wegners delfin

Hvad har Tutankhamons grav og dyreriget med dansk design at gøre? De danske arkitekter havde i 1940-50’erne bredt udsyn og hentede gerne inspiration i fortidens møbelkunst, religiøse fortællinger og naturen i deres formgivning.


Hos Bruun Rasmussen indledte vi 2019 med at været på udkig efter moderne møbelkunst til årets første traditionelle designauktion. Derfor kan vi nu blænde op for en lang række ikoner, klassikere og sjældenheder fra dansk designhistories gyldne år. 

Finn Juhls tanker om funktionalisme

Arkitekten Finn Juhl er uomgængelig i dansk designhistorie. Han skilte sig ud fra samtidens andre møbelformgivere i sin kunstneriske ambition og udtrykte modstand mod en for snæver forståelse af tidens idéer om funktion: ”Funktionalistisk er et idiotisk ord, der blot hentyder til visse geometriske flade- og linieforhold. Det dækker ikke den moderne stræben efter den rigtige form.” For Juhl måtte funktionen således ikke stå alene, og det fremragende håndværk og de skulpturelle former blev rettesnore i hans virke. Han udviste stor åbenhed i sin formgivning og vendte blikket mod den moderne, frie kunst, men også langt tilbage i historien til det gamle Ægypten.

Ægyptiske fortolkninger

I 1923 blev den gådefulde farao Tutankhamons gravkammer åbnet i Ægypten. Hans sidste hvilested var enormt og indeholdt møbler og kostbare kunstskatte fra omkring 1300 f.v.t. Det blev ikke alene det hidtil største arkæologiske fund i historien – det medvirkede også til, at alverdens kunstnere og møbelformgivere fik nye inspirationskilder. Således også i Danmark, hvor modernismens arkitekter fortolkede de gamle ægyptiske møbler. På auktionen præsenterer vi et sæt på 12 af Juhls sjældne "Ægypterstole", der som navnet antyder netop er en sådan genfortolkning: ”Jeg har ærligt indrømmet hugget konstruktionen (…). Det skal også indrømmes, at jeg har været og er mere betaget af de enkleste og eleganteste møbler fra Egypten end af andre af fortidens møbler”. Juhl formgav stolen i 1949, og det udbudte sæt er udført i den mest eftertragtede træsort, riopalisander.

Med blikket mod Bibelen

Stolene har været i samme families eje siden 1969 sammen med Juhls udbudte store spisebord, kaldet ”Judasbordet”. Det blev ligeledes formgivet i 1949 og udført hos Juhls faste samarbejdspartner, snedkermester Niels Vodder. De to møbler komplementerer hinanden i en grad, at mange opfatter dem som et par. Også bordet er udtryk for en klassisk reference – denne gang til Bibelen og fortællingen om Judas, der modtog 30 sølvmønter for at forråde Jesus. Henover bordpladen er der netop indlagt 30 møntlignende plaketter af sølv i et geometrisk mønster, der fungerer som anvisning til, hvordan man skal dække op afhængigt af antal personer. En sjov anekdote fortæller, at det i 1950’erne var en bekostelig affære at købe sølv til bordene, og derfor anvendte Niels Vodder i stedet almindelige svenske mønter, der på det tidspunkt stadig blev udført af sølv.

Wegners dykkende delfin

En anden af dansk møbelhistories helt store navne er Hans J. Wegner. I hans møbler kan man også finde referencer, nærmere betegnet til dyreriget. Denne gang udbyder vi et af hans nok mest raffinerede møbler i form af den sjældne korte ”Delfinstol” fra 1950, som vi kun har haft under hammeren to gange tidligere. På fineste vis former stolens armlæn sammen med bagbenene omridset af en dykkende delfin. Wegner udtrykte ved flere lejligheder, at ”man ikke kan lave noget, der er endeligt”. For ham var det perfekte møbel en utopi, og det gav sig udslag i en særlig arbejdsmetode. Mange af hans møbler fungerede som arketyper, der siden blev videreudviklet i andre versioner. Det første foldemøbel formgav han i 1946 som bidrag til en arkitektkonkurrence ved navn ”Møbler til mandens værelse”, og ”Delfinstolen” er resultatet af et langt arbejde med ”foldemøblet” som type.
 

Auktion: Torsdag den 7. marts kl. 14 i Bredgade 33 i København

Eftersyn: 21.-25. februar på samme adresse

Se hele udvalget af design
Læs mere om auktionen

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Kjelgaard: 8818 1191 · pkj@bruun-rasmussen.dk

Ole Ravn: 8818 1192 · olr@bruun-rasmussen.dk

Amalie Hansen: 8818 1194 · amh@bruun-rasmussen.dk

Anna Berger Widenborg: 8818 1187 · awi@bruun-rasmussen.dk

Andreas Krabbe: 8818 1193 · ank@bruun-rasmussen.dk

Poul Svalgaard Henriksen: 8818 1132 · psh@bruun-rasmussen.dk