Glaskunst fra 1900-tallet

En enestående dansk privatsamling med glaskunst kommer nu på auktion. Ejeren er den danske læge Torben Sørensen, der gennem et helt liv har samlet de mange værker fra Italien, Finland og Sverige. Samlingen kommer på efterårets traditionelle auktion og efterfølgende netauktioner.

 

September måned står i glaskunstens tegn her hos Bruun Rasmussen. På efterårets auktion i Bredgade præsenterer vi en privatsamling med et omfang på godt 1.000 værker. Det er blevet til 350 katalognumre, fordelt på nærværende traditionelle auktion og efterfølgende netauktioner.

I dansk sammenhæng er samlingen enestående af sin art, og den dækker over sjældne og kostbare samlerobjekter til mere almindelige dekorative genstande. Vurderingerne spænder fra 2.000 kr. op til 150.000 kr. 

Doktor Glas’ samling

Manden bag samlingen er den danske læge Torben Sørensen – en ægte samler, hvis viden er enorm. Han forstår teknikkerne i fremstillingen af glas, har besøgt glasværkerne og været fast inventar på auktioner, messer og udstillinger rundt omkring i Europa. For mange er han gennem tiden kommet til at gå under navnet ”Doktor Glas”. Torben Sørensen har nu valgt at afhænde sin samling for at hellige sig sin anden store passion, nemlig jagt.

Fra funktion til kunstværk

Glas består overvejende af sand, som er varmet op og blæst til en fast form. Glasset formår som intet andet materiale at fange lyset, og dets udtryk afhænger i høj grad af det omgivende lys. Derfor har glasset også spillet en tiltagende rolle i designhistorien i takt med et øget fokus på lys i indretningen. Fra midten af det 20. århundrede flytter glassets formål sig fra det rent funktionelle til også at blive et medie for kunst. Glasgenstande begynder nu at få nye former og farver med inspiration hentet fra tidens kunstretninger. Denne overgangstid bugner af kreativitet inden for glaskunstens historie, hvilket den udbudte samling til fulde demonstrerer.

Glas under hammeren

I perioden 1920-1960’erne står tre lande som de største fornyere inden for glaskunsten. Det gælder Italien, Finland og Sverige, og det lader sig ikke fornægte på auktionen. Den er inddelt i tre sektioner, der afspejler disse tre landes særkender.

Ingen tvivl om, at glaskunst fra Murano i Venedig står som noget særligt med sin rigdom af farver og mangfoldige former. Med på auktionen er godt 60 katalognumre fra dette område, og blandt samlingens absolutte højdepunkter er fire emner, som er formgivet og udført af mesteren Archimede Seguso i den fine A Merletto-teknik (kniplings-teknik). Det er yderst sjældent at finde fire at disse værker samlet på én og samme auktion.

Det meste af auktionens italienske glaskunst kommer fra glasværket Venini, der hører til de mest dominerende i området i perioden. Det gælder kendte favoritter som fx Fulvio Bianconis farve- og mønsterrige værker, der er udført i den iøjefaldende Pezzato-teknik. Blandt de mere sjældne værker ses en fisk af den svenske designer Tyra Lundgren, en skål tilskrevet Carlo Scarpa og en morsom søløve af Fulvio Bianconi.

Nordiske værker

I tråd med nordisk designtradition generelt er glaskunsten fra Skandinavien ikke overraskende mere enkel og mindre farverig. Fokus her er det klare glas, som vækker mindelser til det skandinaviske klima med sne og is. De mest kendte designere i Finland er Timo Sarpaneva og Tapio Wirkkala, der er repræsenteret med nogle af deres mest kendte værker.

Auktionens sektion med svensk glaskunst betegner en lang periode i designhistorien fra 1915-1952. Markant står glasværket Orrefors, og herfra kommer et flot udbud på 50 katalognumre, der viser periodens skiftende stilarter. Et af de vigtigste navne i svensk glaskunst er Vicke Lindstrand, der udfoldede sig hos Orrefors i årene 1928-41, men fra 1950-73 fungerede som kunstnerisk leder for konkurrenten Kosta. Hans værker fanger særligt tidsånden i 1950’erne, som man ser det på auktionen.
 

Auktion: onsdag den 26. september kl. 17 i Bredgade 33, København

Eftersyn: 13.-17. september på samme adresse

Se Torben Sørensens glas på auktionen i Bredgade
Se Torben Sørensens glas på netauktionerne
Læs mere om auktionen
Læs om budgivning

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Kjelgaard: 8818 1191 · pkj@bruun-rasmussen.dk