Rolex ”Paul Newman” Daytona

Et Rolex Daytona Cosmograph fra 1964-65 har fundet vej til sommerens auktion. Det er opkaldt efter et tilsvarende eksemplar, som den amerikanske skuespiller og filantrop Paul Newman har båret om håndleddet, og som sidste år blev solgt for $15,5 millioner.

 

Hos Bruun Rasmussen har vi aldrig tidligere haft denne model under hammeren. Udtrykket "ikon" bruges ofte i flæng, når det gælder armbåndsure. Men der er kun en udvalgt skare af armbåndsure så enestående, at udtrykket passer på dem. "Paul Newman" Daytona vil uden tvivl være kronjuvelen i enhver samling, og det ekstraordinære Daytona Cosmograph ref. 6241 på sommerens auktion rangerer kun under Paul Newmans eget ur", fortæller vores afdelingsleder for armbåndsure, Casper Behrendtzen.

Manden og uret

Det var tilbage i 1962, at Rolex blev den officielle tidtager på den berømte Daytona-racerbane i Florida. Det var tilfældigvis også et år før, producenten lancerede Cosmograph ref. 6239 med kælenavnet "Daytona". Uret havde en tachymeterskala på kransen og var udviklet specifikt med henblik på racerkøreres behov.

Paul Newman var en succesrig skuespiller, men også en ivrig motorsportsentusiast, politisk aktivist og generøs filantrop. Newman begyndte at gå med en række forskellige Rolex Daytonas i 1972. Interessant nok var "exotic dial" og "Paul Newman" Daytona-varianterne meget upopulære på dette tidspunkt. Og det i en grad, at Rolex nærmest ikke kunne forære dem væk. Men historien lyder, at fra det øjeblik, hvor Newman blev fanget på forsiden af et italiensk magasin med uret, steg populariteten med raketfart.

Design og prisudvikling

Selvom der er mange variationer af Daytona, så kommer en "Paul Newman" Daytona i én af fire skivekombinationer: ref. 6239, 6241, 6263, 6264 og 6265. Det udbudte ur er en ref. 6241, og det er udstyret med et kaliber 722-urværk og en pandaskive. Det er også den første model, hvor ordet "Daytona" dukker op på skiven. Som følge heraf er ref. 6241 meget eftertragtet blandt samlere.

Det er utroligt at tænke på, at et ur, der indledningsvist kostede omkring $1.500 i slutningen af 1980'erne, blev til et ur med en værdi af $10.000 i begyndelsen af 1990'erne og derefter en sekscifret værdi i begyndelsen af 2000'erne. Den dyreste Rolex Daytona, der nogensinde er solgt (bortset fra Paul Newmans eget Daytona til $ 15,5 mio.), er en ref. 6263 – et af de kun tre kendte yellow gold Oyster Paul Newman Daytonas med citrongrøn urskive, og dette ur endte i en pris på $3,7 mio. i maj 2017.

Udstilling i London

Det udbudte ur vil blive udstillet på Den Danske Ambassade på Sloane Street 55 i London den 15.-16. maj. Her vil det også være muligt at møde vores afdelingsleder for armbåndsure, Casper Behrendtzen, der står klar til en snak om armbåndsure. Læs mere om udstillingen her

 

Auktion: 31. maj kl. 18 i Bredgade 33 i København

Eftersyn: 24.-28. maj på samme adresse

Se hele auktionens udvalg af armbåndsure
Læs mere om auktionen
Læs om budgivning

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Casper Behrendtzen: 8818 1235 · cab@bruun-rasmussen.dk

Henrik Jørgensen: 8818 1168 · hj@bruun-rasmussen.dk