Vidundere fra hverdagen

Er du til samtidskunst, der spiller et puds med sanserne og leger med dine overbevisninger? Så følg fotoauktionen lige nu. Her leger kunstnerne Peter Holst Henckel, Jakob Hunosøe, Jesper Rasmussen og Peter Funch kispus med hverdagen – med både poetiske, politiske og urovækkende resultater.

 

På den aktuelle fotoauktion er der denne gang tale om et rekordstort udbud af samtidsfotografi af høj kvalitet. De danske samtidskunstnere Peter Holst Henckel, Jakob Hunosøe, Jesper Rasmussen og Peter Funch ”dokumenterer” alle hverdagen og vores moderne liv i deres fotografiske kunst – de har indstillet linsen på hverdagens trummerum og vores moderne livs kompleksitet – men resultaterne er meget forskellige, fra poetisk og humoristisk til oplysende og urovækkende.

Den politisk humoristiske filosof

Peter Holst Henckel (f. 1966) er stærkt repræsenteret på auktionen med hele ni værker fra tre forskellige serier, heriblandt serien ”Cut Up”. Her har kunstneren fotograferet en række genkendelige bogrygge, så der fremkommer nye sigende, humoristiske og underfundige citater: ”Jeg elsker de unge positive” eller ”Hvem ejer midten af paradis?”. Floraen i Holst Henckels serie, ”Flora Danica III”, gemmer også på nye betydninger: I blade og blomster har skelsættende politikere m.fl. fra kunstnerens samtid forputtet sig og skaber nye strukturer. På en ofte humoristisk og rammende måde spidder Holst Henckel vores moderne livs kompleksitet.

Den poetiske og den urovækkende

Også Jakob Hunosøe arbejder med humor og genkendelige hverdagsobjekter i sin kunst. Han foreviger hverdagsobjekter i situationer, som ophæver vores forestillinger om virkeligheden og naturlovene. Pludselig løber vandet i vandhanen op ad vasken og skrøbelige æg triller på linje ned ad et trappegelænder. Hunosøe er en mester i at fremtrylle små hverdagsvidundere foran beskuerens øjne.

Anderledes urovækkende er det, at betragte Jesper Rasmussens fotografier af kendte bygningsværker i det offentlige rum. I serien ”OFF Location” er alle vinduer og døre væk. Det genkendelige er umærkeligt retoucheret. Effekten er klaustrofobisk og foruroligende. Det hverdagslige og dybt genkendelige har ved nærmere eftersyn fået et mareridtsagtigt tvist.

Den oplysende humanistiske

Tre værker fra serien ”Babel Tales” af kunstneren Peter Funch har også fundet vej til auktionen. Værkerne fokuserer på det moderne individs ensartethed og hverdagsagtige trummerum. De er skabt ud af en serie billeder, der er skudt over mange uger, fra præcis det samme sted, på præcis det samme tidspunkt. I grunden en meget dokumentaristisk tilgang, men manipuleret ind i ét billede. Midt i vores travle, individualiserede hverdag i storbyen, hvor mange jagter personlig frihed og drømme om at realisere sig selv, syner vi, mennesket, i Funchs værker mere som flokdyr med ensartede mønstre og med meget mere til fælles, end vi forestiller os.

Eftersyn og auktion

Auktionen indeholder også værker af navne som Sophie Calle, Olafur Eliasson og mange andre. Som noget helt unikt præsenteres også et album fra Dansk Vestindien. Der er eftersyn over alle værkerne på auktionen den 23. og 24. april fra 10-17 på Baltikavej 10. Auktionen foregår på nettet allerede nu og slutter tirsdag den 24. april fra kl. 19.

 

Se alle værkerne på auktionen her