Bogskatte under hammeren

Sjældne inkunabler, videnskabelige værker, komplette sæt af Ibsen og Kierkegaard i førsteudgaver og en unik mulighed for at blive ejer af den uhyre sjældne originaludgave af Mendeleevs ”Kemiens principper” fra 1869-71. Der er nok at lade sig friste af på bogauktionen den 30. oktober på bruun-rasmussen.dk.

 

Det absolutte højdepunkt på den kommende bogauktion er et flot eksemplar af den uhyre sjældne originaludgave af kemikeren Dmitri Mendeleevs skelsættende værk “Osnovy khimii” (“Kemiens principper”) udgivet i Sankt Petersborg i 1869-71. Forordet indeholder førstetrykket af hans periodiske system, som han brugte til at forudsige de grundstoffer, der senere kom til at blive kaldt Gallium, Germanium og Scandium.

Sjælden skolebog fra middelalderen

Auktionen rummer også en sjælden udgave af én af de mest populære skolebøger fra middelalderen, en samling moraliserende epigrammer: “Moralissimus Catho” trykt af Gerard Leeu i Antverpen i 1485. Omkring 150 overlevende inkunabeludgaver blev trykt af disse klassiske maksimer, almindeligvis benævnt “Cato” eller “Disticha Catonis” efter den romerske borger Cato den Ældre med tilnavnet Censor. Mange af disse udgaver har kun overlevet i et enkelt eksemplar.

Sjælden skolebog fra middelalderen. Vurdering: 20.000-30.000 kr.

Et monument i de europæiske idéers historie

Nu er chancen også kommet for at fylde de tomme hylder med et komplet sæt på 39 bind af Lausanne-udgaven fra 1778-81 af Diderots berømte Encyclopédie, der er et af de vigtigste værker fra oplysningstiden og et monument i de europæiske idéers historie. Sættet er ensartet indbundet i samtidige helbind af kalv og indeholder 443 kobberstik.

Diderots "Encyclopédie“ fra 1778-81. Vurdering: 20.000-30.000 kr.

Komplet sæt af Kierkegaards bøger

Et andet monument i de europæiske idéers historie er den danske filosof Søren Kierkegaards samlede skrifter. Nu er der en unik chance for at erhverve en sjældent flot sæt af alle Kierkegaards bøger i originaludgaver. Samlingen inkluderer Kierkegaards hovedværk “Enten-Eller” (1843), 2 bind, indbundet med de oftest manglende smudstitelblade i samtidige halvbind.

Komplet sæt af Søren Kierkegaard. Vurdering: 80.000-100.000 kr.

En hjørnesten i den danske reformation

Til sidst skal det fremhæves, at auktionen også indeholder et sjældent komplet eksemplar af den første danske oversættelse af bibelen, bestilt af Kong Christian III og trykt af Ludwig Dietz i 1550. Christian IIIs bibel er den første foliobibel i Danmark og Norge og er særligt berømt for sine talrige træsnit af Altdorffer. Denne bibel betragtes som en hjørnesten fra den danske reformationstid og udbydes her i et samtidigt helbind.

Christian III’s første foliobibel fra 1550. Vurdering: 40.000-50.000 kr.

image
Onlineauktion

Bøger og manuskripter

Mandag 30. oktober


For yderligere informationer, kontakt venligst

Alexandra  Nilsson Portrait

Alexandra Nilsson

Alexandra Nilsson

Vurderingssagkyndig / Ældre kunsthåndværk & klassisk interiør / København

eller Sarah Sauer Vurderingssagkyndig bøger / +45 8818 1217  ssa@bruun-rasmussen.dk