Kai Nielsens ”Aarhuspigen” og tidlig skulpturel modernisme

En række skulpturelle sjældenheder og hovedværker i moderne dansk skulptur kommer under hammeren på Liveauktion den 17. september. Vi ruller bl.a. den røde løber ud for Kai Nielsens ’Aarhuspigen’ og for pionerværker af Adam Fischer og Jean René Gauguin, der alle repræsenterer nybrud i dansk kunsthistorie.

 

Et af auktionens absolutte højdepunkter er Kai Nielsens ”Vaagnende kvinde”, også kendt som ”Aarhuspigen”. Kai Nielsen var fascineret af den frodige og naturlige, men på samme tid erotiske og blufærdige kvindekrop. Han skabte figurer, der bevidst brød med millimeteropmåling og punktteknik ved ikke at gengive alting i eksakt målestok. Som modernistisk kunstner i mellemkrigstiden var han optaget af klassicismen, men hans værker bryder med det klassiske. Inden for billedhuggerfagets modernisme går fynboen Kai Nielsen for at være den helt store fornyer. Kai Nielsen var en mester til tidens programmatiske skulptur, der tænktes ind i en arkitektonisk ramme.

”Vi er meget begejstrede for at kunne præsentere denne ikoniske bronzeskulptur på vores Liveauktion til september. Det er et umiddelbart og sanseligt møde, man har med Kai Nielsens skulpturer – og mødet med Aarhuspigen er ingen undtagelse”.

Niels Boe-Hauggaard

Afdelingsleder og specialist i moderne kunst & samtidskunst hos Bruun Rasmussen

Aarhuspigen

Det gjaldt også ”Aarhuspigen”. Som model brugte Kai Nielsen sin muse, Harriet Wiegandt. Den oprindelige mæcen var direktøren for det københavnske forlystelsescentrum Scala, Frede Skaarup. Den imponerende skulptur i legemsskikkelse viser en kvinde, der kæmper for at vågne af sin søvn, men hun symboliserer også en ung pige, der modnes til kvinde. Hun nærmest spirer op af jorden i ungdommelig kraft. Skulpturen blev i 1921 opstillet sammen med flere andre foran det nye Aarhus Stadion, hvor skulpturerne var inspireret af det klassiske, græske sportsideal i en tid, der dyrkede kroppens naturlighed og yndede den sportslige frihed og legemliggørelse. Menneskekroppen er i pagt med den omgivende og livgivende natur. Figuren blev siden mangfoldiggjort i både bronze, sten og beton. Den udbudte version af ”Aarhuspigen” blev erhvervet omkring 1930 til placering på Bergsjöholm Gods ved Ystad i Skåne. Siden har den tilhørt samme familie, været placeret indendørs og har derfor bibeholdt sin oprindelige gyldne patina.

Kai Nielsen: "Aarhuspigen", også kaldet "Staaende Kvindefigur" eller "Vaagnende Kvinde", 1921. Signeret. Bronze. H. 173 cm. Vurdering: 1-1,2 mio. kr.

Mere Kai Nielsen

Ud over Aarhuspigen kan man på Liveauktion byde på endnu et sjældent værk af Kai Nielsen, nemlig "Træet og børnene", også kaldet "Eventyrtræet" fra 1917, der med sine myriader af små børn giver mindelser om Kai Nielsens hovedværk ”Vandmoderen”, som står på Ny Carlsberg Glyptotek. Kai Nielsen er netop nu højaktuel på en stor fælles udstilling ”Kai Nielsen – født af hverdagen” på Faaborg Museum og Ny Carlsberg Glyptotek.

Skulpturer i bevægelse

På auktionen er der flere hovedværker at byde på. Heriblandt den højst usædvanlige skulptur ”Jockey springer over en hest” formgivet af Jean René Gauguin. Et værk, der var blandt hans allerførste udstillede værker på Grønningen i København i 1915. Skulpturen vakte furore, for kunstneren havde i værket forsøgt at udnytte øjebliksfotografiets nye muligheder, og skabt et skulpturelt kunstværk, der i stedet for statisk monolitisk fremtræden skildrede rendyrket bevægelse og liv. Gauguin var søn af den franske kunstner Paul Gauguin.

Bevægelse er der også i Adam Fischers fine og usædvanlige skulptur ”Fodboldspiller” i patineret bronze, der blev skabt og signeret af kunstneren i Rom i 1916. Nogle år efter begyndte Fischer at arbejde med en naturalistisk udtryksform med figurer af gående eller stående kvinder med krukker, og det er dette noget strengere skulptursprog som han er mest kendt for. Hans senere statuetter og portræthoveder er blandt de tidligste kubistiske skulpturer i dansk kunst.

Kai Nielsen: "Træet og børnene", også kaldet "Eventyrtræet", 1917. Signeret. Bronze. H. 53 cm. Vurdering: 60.000-75.000 kr.
Adam Fischer: "Fodboldspiller", 1916. Signeret. Patineret bronze. Vurdering: 30.000 kr.
Jean René Gauguin: "Jockey springer over en hest". Formgivet 1914. Bronze. Vurdering: 60.000-75.000 kr.

Eftersyn, Art-talk og Liveauktion

Fra dyrkelsen af menneskekroppen til bevægelsen i hårde materialer. På vores Liveauktion udbyder vi også en række andre fremragende skulpturelle værker skabt af nogle af moderne kunsts store kunstnere. Følg med på vores Liveauktion 17. september og byd på hovedværker i dansk skulptur!

Allerede på vores eftersyn kan du høre mere om Kai Nielsens ”Aarhuspigen”: Museumsinspektørerne Sofie Olesdatter Bastiansen og Anna Manly, der har stået bag udstillingen ”Kai Nielsen – født af hverdagen” på Faaborg Museum og Ny Carlsberg Glyptotek, fortæller mere om den berømte pige fra Aarhus. Vi glæder os til at se dig torsdag den 12. september kl. 16.


image
Eftersyn & Liveauktion

farverig efterårsauktion i Lyngby

12.-15. & 16.-19. september


image
Liveauktion

Moderne kunst

17. september

For yderligere oplysninger, kontakt venligst

Niels  Boe-Hauggaard Portrait

Niels Boe-Hauggaard

Niels Boe-Hauggaard

Afdelingsleder / Moderne kunst & samtidskunst / København
Niels  Raben Portrait

Niels Raben

Niels Raben

Senior specialist / Auktionarius / Moderne kunst & samtidskunst / København
Kathrine  Eriksen Portrait

Kathrine Eriksen

Kathrine Eriksen

Vurderingssagkyndig / Moderne kunst & samtidskunst / København
Kristina  Ulfvik Portrait

Kristina Ulfvik

Kristina Ulfvik

Vurderingssagkyndig / Moderne kunst & samtidskunst / København
Emma Bjørløw Møller Portrait

Emma Bjørløw Møller

Emma Bjørløw Møller

Vurderingssagkyndig / Moderne kunst & samtidskunst / København
Peter Beck Portrait

Peter Beck

Peter Beck

Vurderingschef / Moderne kunst & samtidskunst / Aarhus

Aktuelle emner til salg