Kai Nielsens ”Aarhuspigen” og tidlig skulpturel modernisme
En række skulpturelle sjældenheder og hovedværker i moderne dansk skulptur kommer under hammeren på Liveauktion den 17. september. Vi ruller bl.a. den røde løber ud for Kai Nielsens ’Aarhuspigen’ og for pionerværker af Adam Fischer og Jean René Gauguin, der alle repræsenterer nybrud i dansk kunsthistorie.
Et af auktionens absolutte højdepunkter er Kai Nielsens ”Vaagnende kvinde”, også kendt som ”Aarhuspigen”. Kai Nielsen var fascineret af den frodige og naturlige, men på samme tid erotiske og blufærdige kvindekrop. Han skabte figurer, der bevidst brød med millimeteropmåling og punktteknik ved ikke at gengive alting i eksakt målestok. Som modernistisk kunstner i mellemkrigstiden var han optaget af klassicismen, men hans værker bryder med det klassiske. Inden for billedhuggerfagets modernisme går fynboen Kai Nielsen for at være den helt store fornyer. Kai Nielsen var en mester til tidens programmatiske skulptur, der tænktes ind i en arkitektonisk ramme.
”Vi er meget begejstrede for at kunne præsentere denne ikoniske bronzeskulptur på vores Liveauktion til september. Det er et umiddelbart og sanseligt møde, man har med Kai Nielsens skulpturer – og mødet med Aarhuspigen er ingen undtagelse”.
Niels Boe-HauggaardAfdelingsleder og specialist i moderne kunst & samtidskunst hos Bruun Rasmussen
Aarhuspigen
Det gjaldt også ”Aarhuspigen”. Som model brugte Kai Nielsen sin muse, Harriet Wiegandt. Den oprindelige mæcen var direktøren for det københavnske forlystelsescentrum Scala, Frede Skaarup. Den imponerende skulptur i legemsskikkelse viser en kvinde, der kæmper for at vågne af sin søvn, men hun symboliserer også en ung pige, der modnes til kvinde. Hun nærmest spirer op af jorden i ungdommelig kraft. Skulpturen blev i 1921 opstillet sammen med flere andre foran det nye Aarhus Stadion, hvor skulpturerne var inspireret af det klassiske, græske sportsideal i en tid, der dyrkede kroppens naturlighed og yndede den sportslige frihed og legemliggørelse. Menneskekroppen er i pagt med den omgivende og livgivende natur. Figuren blev siden mangfoldiggjort i både bronze, sten og beton. Den udbudte version af ”Aarhuspigen” blev erhvervet omkring 1930 til placering på Bergsjöholm Gods ved Ystad i Skåne. Siden har den tilhørt samme familie, været placeret indendørs og har derfor bibeholdt sin oprindelige gyldne patina.
|
![]() |
Mere Kai Nielsen
Ud over Aarhuspigen kan man på Liveauktion byde på endnu et sjældent værk af Kai Nielsen, nemlig "Træet og børnene", også kaldet "Eventyrtræet" fra 1917, der med sine myriader af små børn giver mindelser om Kai Nielsens hovedværk ”Vandmoderen”, som står på Ny Carlsberg Glyptotek. Kai Nielsen er netop nu højaktuel på en stor fælles udstilling ”Kai Nielsen – født af hverdagen” på Faaborg Museum og Ny Carlsberg Glyptotek.
Skulpturer i bevægelse
På auktionen er der flere hovedværker at byde på. Heriblandt den højst usædvanlige skulptur ”Jockey springer over en hest” formgivet af Jean René Gauguin. Et værk, der var blandt hans allerførste udstillede værker på Grønningen i København i 1915. Skulpturen vakte furore, for kunstneren havde i værket forsøgt at udnytte øjebliksfotografiets nye muligheder, og skabt et skulpturelt kunstværk, der i stedet for statisk monolitisk fremtræden skildrede rendyrket bevægelse og liv. Gauguin var søn af den franske kunstner Paul Gauguin.
Bevægelse er der også i Adam Fischers fine og usædvanlige skulptur ”Fodboldspiller” i patineret bronze, der blev skabt og signeret af kunstneren i Rom i 1916. Nogle år efter begyndte Fischer at arbejde med en naturalistisk udtryksform med figurer af gående eller stående kvinder med krukker, og det er dette noget strengere skulptursprog som han er mest kendt for. Hans senere statuetter og portræthoveder er blandt de tidligste kubistiske skulpturer i dansk kunst.
|
|
|
|
Eftersyn, Art-talk og Liveauktion
Fra dyrkelsen af menneskekroppen til bevægelsen i hårde materialer. På vores Liveauktion udbyder vi også en række andre fremragende skulpturelle værker skabt af nogle af moderne kunsts store kunstnere. Følg med på vores Liveauktion 17. september og byd på hovedværker i dansk skulptur!
Allerede på vores eftersyn kan du høre mere om Kai Nielsens ”Aarhuspigen”: Museumsinspektørerne Sofie Olesdatter Bastiansen og Anna Manly, der har stået bag udstillingen ”Kai Nielsen – født af hverdagen” på Faaborg Museum og Ny Carlsberg Glyptotek, fortæller mere om den berømte pige fra Aarhus. Vi glæder os til at se dig torsdag den 12. september kl. 16.

farverig efterårsauktion i Lyngby
12.-15. & 16.-19. september

For yderligere oplysninger, kontakt venligst
|
Niels Boe-HauggaardNiels Boe-HauggaardAfdelingsleder / Moderne kunst & samtidskunst / København |
|
Niels RabenNiels RabenSenior specialist / Auktionarius / Moderne kunst & samtidskunst / København |
|
Kathrine EriksenKathrine EriksenVurderingssagkyndig / Moderne kunst & samtidskunst / København |
|
Kristina UlfvikKristina UlfvikVurderingssagkyndig / Moderne kunst & samtidskunst / København |
|
Emma Bjørløw MøllerEmma Bjørløw MøllerVurderingssagkyndig / Moderne kunst & samtidskunst / København |
|
Peter BeckPeter BeckVurderingschef / Moderne kunst & samtidskunst / Aarhus |