Michael Anchers Skagen: Et livsværk i nordisk lys
Mødet med Skagen fik en altafgørende betydning for Michael Ancher, der som 25-årig fandt både kærligheden, sit fremtidige hjem og sine motiver i den lille fiskerby. Nu kommer en række af hans mest ikoniske værker under hammeren på vores Liveauktion den 8. maj.
De i alt 27 malerier af Michael Ancher bliver udbudt som en del af temaauktionen ”Nordisk lys – kunstnerkolonien på Skagen”. Foruden Anchers værker præsenterer vi et enestående udvalg af værker af de øvrige danske malere, der i slutningen af 1800-tallet dannede den berømte kunstnerkoloni – blandt andre P.S. Krøyer, Laurits Tuxen, Anna Ancher og flere andre.

Kvinder på stranden i lange, lyse sommerkjoler
Auktionens absolutte højdepunkt er Michael Anchers Sommerdag på Skagen strand. Ancher er særligt kendt for sine ærlige skildringer af Skagen-fiskernes barske liv, men i dette værk nærmer han sig et motiv, der leder tankerne hen på kunstnerkollegaen P.S. Krøyer.
Krøyer er ofte blevet kaldt ’lysets maler’ på grund af sin mesterlige behandling af lys, og han er især kendt for sine skildringer af kvinder, der spadserer langs Skagen strand i enten sollys eller aftenstemning. Også Michael Ancher tog dette motiv op, og med Sommerdag på Skagen strand indfanger han den tidløse, lette sommerstemning, som vi kender fra nogle af Krøyers bedste værker. I maleriet har Ancher placeret fire vinkende kvinder næsten helt ude ved vandkanten, hvor en let havbrise kruser havets overflade og tager fat i de lange hvide sommerkjoler og lommetørklæder. Stemningen af en frisk sommerdag er næsten til at tage og føle på. |
|

Inspirationen fra 1600-tallet
Det hollandske interiørmaleri fra 1600-tallet var også en vigtig inspirationskilde for Michael Ancher – især motivet med én eller to personer gengivet i et enkelt interiør. Et eksempel herpå er værket ”Garnet vindes” fra 1887, som også udbydes på auktionen.
|
Det er muligt, at inspirationen kom til Michael Ancher under hans anden store udlandsrejse med sin kone, Anna Ancher, i 1885. Første stop var Paris, hvor de blandt andet oplevede en mindeudstilling for Jules Bastien-Lepage. Herfra gik turen videre over Antwerpen, hvor parret besøgte "Exposition Universelle des Beaux-Arts". Sidste stop på rejsen var Amsterdam, hvor de havde mulighed for at studere værker af mestre som Jan Steen og Johannes Vermeer – malere, hvis præcise og stemningsfulde interiørscener uden tvivl satte aftryk på Anchers egen kunst.

Vitalismens gennembrud
Blandt højdepunkterne på auktionen kan vi også fremhæve Michael Anchers ”Hestene rides i Bad” fra 1900. Motivet med to unge mænd, der rider i vandkanten på Skagen strand, kendes i yderligere to udgaver. Ét tilhører Michael og Anna Anchers hus i Skagen, og ét blev solgt på en auktion hos Bruun Rasmussen i 2019.
Alle versionerne af motivet er malet i 1900, og det må ses som et hovedtema i den danske vitalisme, der udfolder sig i årene omkring århundredeskiftet – ikke mindst i kunstnerkolonien i Skagen. Vitalismen kommer til syne i hele samfundet med øget fokus på det frie og sunde liv, menneskekroppens fysiske skønhed og styrke samt naturens liv- og helsebringende egenskaber. Tanken om en sund sjæl i et sundt legeme vinder i høj grad indpas – eksempelvis genoptages De Olympiske Lege i 1896 med forbillede i antikkens krops- og skønhedsideal.
|
Nærværende maleri afspejler denne revitalisering af samfundet. De to unge mænd med sunde, nøgne kroppe dyrker friluftslivet i det livgivende solskin i samspil med naturen i form af havet og de prægtige muskelspændte heste. Billedets farveholdning med de næsten hvide lysrefleksioner i det stille grønblå vand, der kun oppiskes om hestenes ben, giver billedet en vitalitet i sig selv. Livet i solskinnet ved stranden står for mange som inkarnationen af skagenskunst. |
Realistiske hverdagsskildringer
På auktionen har Michael Anchers skildringer af Skagens fiskere naturligvis også en central plads. Hans genrebilleder fortæller hverdagens historier med en realistisk pensel, der ikke filtrerer den barske sandhed fra – fra skildringer af stille dage på stranden til farlige fisketogter ude på havet, hvor kampen for at tjene til dagen kunne ende med døden.
På auktionen udbyder vi bl.a. maleriet Tre fiskere på Skagen strand, hvor vi ser tre fiskere siddende en rolig stund ved havet, hvor de nyder aftensolen og en pibe tobak.
|
Til venstre i billedet ses fisker og redningsmand Ole Svendsen (1830–1906), som tidligere gjorde tjeneste i den danske orlogsflåde under Treårskrigen. Michael Ancher placerede ofte den stoute redningsmand på en fremtrædende plads i sine værker, herunder i flere kendte malerier som ”Vil han klare Pynten”, der i dag kan opleves på Skagens Kunstmuseum, og ”Redningsbåden køres gennem Klitterne”, som i dag tilhører Statens Museum for Kunst.
For yderligere information, kontakt venligst:
|
Julie Arendse VossJulie Arendse VossAfdelingsleder / Ældre kunst / København |
|
Sofie Normann ChristensenSofie Normann ChristensenVurderingssagkyndig / Ældre kunst / København |
|
Birte StokholmBirte StokholmVurderingssagkyndig / Ældre kunst / København |