I katastrofernes skygge

Du kan nu være med til at gøre en forskel, når vi den 16. december udbyder værker af den verdensberømte danske krigsfotograf Jan Grarup på en velgørenhedsauktion til fordel for Dignity – Dansk Institut Mod Tortur.

”And Then There Was Silence”

Den danske fotograf Jan Grarup er anerkendt over hele verden for sine krigsfotografier fra alverdens brændpunkter. I et nyt fotobogværk ”And Then There Was Silence” præsenterer han sine mest ikoniske fotografier fra de seneste årtier blandt krigshærgede soldater, mennesker på flugt og i stor nød. 12 fotografier fra bogen kommer nu under hammeren til fordel for organisationen Dignity, Dansk Institut Mod Tortur.

Titlen på bogværket ”And Then There Was Silence” refererer bl.a. til den tavshed, der følger i kølvandet på mediernes katastrofedækning af områder ramt af ulykke. Med titlen peger fotografen på, at katastrofen er der hele tiden. Også når vi ikke kigger. Billederne råber os virkeligheden lige i ansigtet – mere end tusinde ord.

Se alle velgørenhedsauktionens værker her

Billeder af krigens gru og håb

Jan Grarups fotografier dokumenterer den allestedsnærværende ødelæggelse i de krigs- og hungershærgede områder, han har besøgt – fra Mogadishu til Mosul. Men Grarups linse fanger også de absurde og livsbekræftende stunder midt i al ødelæggelsen, som prikker til nysgerrigheden og vækker håb. Som i billedet af manden med en sværdfisk på ryggen eller drengen, der holder udkig over flygtningelejren højt oppe fra et dødt træ.

Grarups fotografier af krigens virkelighed og hverdag – som er så langt fra hverdagen herhjemme – dokumenterer gruen, så man ikke er i tvivl om den. Gennem Grarups linse er man vidne til katastrofer, hvis følgevirkninger synes uendelige. Men samtidig fornægter skønheden i hans billeder sig ikke. De stærke kompositioner og dragende motiver giver dem en spændvidde, som rækker ud over det almindelige pressebillede. De sort-hvide billeder hænger ved på nethinden. Måske fordi Grarup ofte blander det hverdagslige med det store drama i sine fotografier – som i billedet af det velklædte, forelskede par, der holder i hånd på vej gennem krigshærgede murbrokker. Kærlighed og katastrofe er en stærk konstellation.

Hør Jan Grarup fortælle om auktionen her

Event i operaen med efterfølgende auktion på nettet

Auktionen på nettet udspringer af en stor velgørenhedsevent i Operaen den 6. december, hvor Jan Grarup til fordel for Dignity præsenterer en række af sine mest ikoniske fotografier fra det nye fotobogværk "And Then There Was Silence". I forestillingen fortæller Grarup om sine mange oplevelser i alverdens brændpunkter gennem sin lange karriere som krigsfotograf.

Den efterfølgende auktion afholdes også i samarbejde med Dignity og er åben for bud frem til hammerslaget falder den 16. december. Hammerslaget går ubeskåret til Dignity, der netop har modtaget Kronprinseparrets Sociale Pris 2017 for sit store arbejde mod tortur.

Hold dig opdateret på fotokunst her

Særeftersyn i Nyhavns Bodega

Dignity har arrangeret, at alle værkerne efter forestillingen på Operaen kan opleves på et særeftersyn på et af Jan Grarups yndlingssteder, Nyhavns Bodega, Lille Strandstræde 10, København K fra den 7.-13. december mellem kl. 16-19.

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Dignity: +45 2764 2892 · cgg@dignityinstitute.dk

Christine Almlund: +45 8818 1216 · cal@bruun-rasmussen.dk