Russiske ikoner og påskeæg fra zarfamilien




NB: Se særlige regler for budgivning
I kølvandet på succesen i sommer, hvor vi solgte russiske ikoner for millioner, følger vi nu op med endnu en storslået auktion med kunst og antikviteter fra Rusland. Vi har igen valgt at samle disse kunstgenstande i et særkatalog, og her er der ikke skruet ned for hverken kvalitet, skønhed eller historisk vingesus! De mest spektakulære af kunstgenstandene vil blive udstillet på Den Danske Ambassade i London den 27.-28. november i forbindelse med Russian Art Week.
Ikoner fra handelsattaché Richard Zeiner-Henriksens samling
På sommerens auktion var det særligt ikoner fra den norske handelsattaché Richard Zeiner-Henriksens (1878-1965) private kunstsamling, der skrev auktionshistorie. Denne gang præsenterer vi yderligere tre ikoner fra hans samling – en fra Novgorod-skolen i 1500-tallet med seks scenerier fra Jesus’ liv og en fra Jaroslavl-skolen i 1600-tallet med en skildring af Jesus’ indtog i Jerusalem. Den sidste af de tre ikoner stammer fra Stroganov-skolen i 1600-tallet, der på linje med den ikonografiske tradition fremstiller Johannes Døberen med sit eget afhuggede hoved i en forgyldt kalk. Ikonen er således på en og samme tid en skildring af en martyr og hans martyrium. Læs mere om samlingen.
Handelsattaché Einar Kranes private russiske kunstsamling
Einar Krane (1885-1958) var en anden norsk handelsattaché, der var ansat på Den Norske Ambassade i Moskva i første halvdel af 1900-tallet. Han giftede sig med russerinden Ekaterina, som arvede en stor kunstsamling efter sin far. Gennem årene udbyggede ægteparret Krane samlingen med flere ikoner og kunstgenstande. På trods af Anden Verdenskrig i Rusland lykkedes det Krane at få større dele af kunstsamlingen med ud af landet, da de valgte at flytte til Skandinavien i 1946. Med fra samlingen har vi en pokal fra Det Kejserlige Glasværk graveret med Alexandersøjlen foran Vinterpaladset fra 1834 og tre fine ikoner fra Novgorod-skolen i 1600-tallet forestillende Gudsmoderen Vladimirskaja, Gudsmoders beskyttelse og kirkebyggeren St. Antoni. I dag ejer Nasjonalgalleriet i Oslo og Nationalmuseum i Stockholm flere ikoner fra Kranes samling. Læs mere om samlingen.
En anden privatsamling af russiske ikoner fra slutningen af 1500-tallet til omkring 1750 har også fundet vej til auktionen. Flere af ikonerne stammer fra den danske samler Erik Sommer (1921-2013), der gennem flere end 30 år samlede på disse religiøse motiver og i 1988 skrev den første bog i Danmark om russiske ikoner. Læs mere om samlingen.
Antikviteter fra den russiske zarfamilie
Mange af auktionens kunstgenstande stammer fra den russiske zarfamilie. Mest bemærkelsesværdige er dem fra den kvindelige del af familien – Kejserinde Dagmar af Rusland, Storfyrstinde Anastasia Mikhailovna af Rusland og Dronning Alexandrine af Danmark. Vi starter med Kejserinde Dagmars smukke hvide sjal med brüselerkniplinger fra 1860’erne og fortsætter med Storfyrstinde Anastasia Mikhailovna, der i 1879 blev gift med Arvehertug Friedrich Franz (III) af Mecklenburg-Schwerin. Fra hende stammer en samling af farverige påskeæg af guld, ædelsten og emalje. Læs mere om samlingen. De er i flere tilfælde udført hos den berømte russiske juveler Fabergé af førende værkmestre som August Holmström og Mikhail Perchin. Vi leder også tankerne hen på Storfyrstinde Anastasias datter Dronning Alexandrine med et forstørrelsesglas, et visitkortetui, et kortskrin og et påskeæg, der har været i hendes eje. Læs mere om samlingen.
Mesterlige motiver fra Rusland
Med Ruslands rige tradition for billedkunst dykker vi ned i fire værker af Ilya Repin, der var en af landets største realismemalere i 1800-tallet, og her har skildret henholdsvis to kosakker, en krøbling og en soldat fra Sortehavet. Den samtidige landskabsmaler Ivan Ivanovich Shishkin er repræsenteret med et sommerligt motiv hentet fra Ostrovki, der ligger ved Nevafloden nær Skt. Petersborg.
Auktion og eftersyn
Den internationale auktion over russiske kunstgenstande finder sted i Bredgade 33 i København fredag den 1. december kl. 14. Se eftersynstider her.
Den efterfølgende netauktion afholdes mandag den 4. december fra kl. 17.30. Eftersynet foregår på henholdsvis Sundkrogsgade 30 i Københavns Nordhavn og Søren Frichs Vej 34 D i Aarhus fra lørdag den 25. november og frem til auktionsdagen.
Se udvalget på den internationale auktion
Se udvalget på netauktionen
Læs mere om auktionen
For yderligere information, kontakt venligst:
Martin Hans Borg: 8818 1128 · mhb@bruun-rasmussen.dk