Største russiske auktion nogensinde
NB: Læs om begrænset budgivning på auktionen
Russisk kunst i Skandinavien
I 1800-tallet var Rusland i rivende udvikling – industrialiseringen rasede, landbruget blev effektiviseret, infrastrukturen var under udbygning og et omfattende telegrafvæsen blev etableret. Det skabte nye muligheder for internationale erhvervsforbindelser, og markante virksomheder som fx danske B&W, ØK og Store Nordiske Telegrafselskab åbnede afdelinger i Rusland, hvor de bidrog til landets udvikling. Et stort antal skandinavere rejste mod øst for at søge lykken i Ruslands ekspanderende erhvervsliv og industri. Hos mange af de rejsende opstod en stærk fascination af landets kultur, der fik dem til at opbygge russiske kunstsamlinger af høj kvalitet. Det er årsagen til, at der i dag er så mange russiske kunstgenstande i Skandinavien, hvoraf en del har fundet vej til denne auktion. De mest spektakulære af dem vil forinden auktionen blive udstillet i London på Den Danske Ambassade under kunstmessen ”The Russian Art Week” den 1.-2.- juni. For tilmelding, læs her
Richard Zeiner-Henriksens samling
Auktionens store tilløbsstykke bliver uden tvivl den norske handelsattaché Richard Zeiner-Henriksens (1878-1965) private russiske kunstsamling. Vi har indgået et samarbejde med Blomqvist i Oslo om salget af samlingen, der vil blive udbudt i to dele inden for samme periode – den ene hos os, den anden hos det norske auktionshus. Zeiner-Henriksen boede i Rusland i første halvdel af 1900-tallet og arbejdede bl.a. for olievirksomheden Nobel Brothers og Det Norske Generalkonsulat. I 1922 bosatte han sig med sin familie i en lejlighed i Saltykov Paladset, som i slutningen af 1700-tallet havde været ejet af Kejserinde Katharina II den Store og sidenhen været beboet af fyrsteslægten Saltykov. Det var i disse fornemme omgivelser, at ægteparret Richard og Erica Zeiner-Henriksen begyndte at samle på kunst og antikviteter.
Deres samling af ikoner, fyrsteportrætter, møbler, porcelæn, sølv og glas trækker lange linjer i Ruslands historie fra Ivan IV den Grusomme i 1500-tallet over Kejserinde Katharina II den Store i 1700-tallet til den sidste russiske zar, Nikolaj II, i starten af 1900-tallet. Samlingen er fordelt på 81 katalognumre, og højdepunkterne tæller syv tidlige kirkeikoner, heriblandt to store fra 1500-tallet med skildringer af ærkeenglen Skt. Mikhail og Kristi nedtagelse fra korset. Derudover bør fremhæves et portræt af Zar Paul I af Rusland fra 1700-tallets anden halvdel og en empirestol af flammet birketræ fra 1800-tallets første halvdel. Alle genstande fra Richard Zeiner-Henriksens samling er mærket med hans monogram i kataloget.
Andre russiske privatsamlinger
Med på auktionen er også kunstgenstande fra andre private russiske samlinger, hvoraf en del har kongelig proveniens. Det gælder bl.a. fire skjorteknapper af juveleren Friedrich Koechli, som Kejserinde Dagmar af Rusland forærede til sin nevø Prins Harald af Danmark. Kejserinden var datter af det danske kongepar Christian IX og Dronning Louise og gift med Zar Alexander III af Rusland. Hun kom til at fungere som et vigtigt bindeled i de dansk-russiske forbindelser, bl.a. med sin støtte til danske virksomheder. Når man taler om indbegrebet af russisk kulturarv er en af auktionens kovshi særlig svær at komme uden om. Den blev fremstillet af delvist forgyldt sølv i Moskva i slutningen af 1600-tallet og foræret som gave fra Peter I den Store og Ivan V til tolderen Grigory Shtchepetov. Auktionen byder også på en Skt. Alexander Nevski-orden, som blev tildelt den russiske general Konstantin Klavdievich Maximovich i 1913, samt kunstneren Alexei Kondratevich Savrasovs skildring af nomader fra 1852. Sidst, men ikke mindst, udbyder vi to smukke russiske Louis XVI-prismekroner fra slutningen af 1700-tallet, som er indleveret af ambassadør John L. Loeb Jr. fra New York, tidligere ambassadør i Danmark 1981-83.
Velkommen på denne enestående rejse gennem Ruslands rige kulturarv!
International auktion 872
International auktion 872: Fredag den 9. juni kl. 14 i Bredgade 33 i København
Eftersyn: 24.-29. maj på samme adresse
Under eftersynet fredag 26. maj kl. 14 holder Martin Hans Borg, ekspert i russisk kunst, en gallery talk med titlen: ”Zeiner-Henriksens russiske samling – 500 års historie fra Ivan IV den Grusomme til Nikolaj II”. Alle er velkomne.
Se hele udvalget af russisk kunst på den traditionelle auktion
Læs Richard Zeiner-Henriksens norske levnedsbeskrivelse
Læs mere om den internationale auktion
Net-auktion 1724
Net-auktion 1724: Mandag den 12. juni fra kl. 17
Eftersyn: 3.-12. juni på Sundkrogsgade 30 i København og Søren Frichsvej 34D i Aarhus
Se hele udvalget af russisk kunst på net-auktionen
For yderligere information, kontakt venligst:
Martin Hans Borg: 8818 1128 · mhb@bruun-rasmussen.dk