Nordisk art deco

Nordiske art deco-møbler er lidt af et særsyn, men på sommerens auktion præsenterer vi et smukt unikamøblement fra 1941 af den danske teaterarkitekt Orla Høyer.

 

”Vi ved, at det ”nødvendige” alene ikke er tilstrækkeligt for mennesket, og at det overflødige er uundværligt for ham ... ellers kunne vi ligeså vel undertrykke musik, blomster, parfume … og kvindernes smil”.

Sådan beskrev den franske møbeldesigner Paul Follot i 1928 art deco’en. Stilretningen er først og fremmest dekorativ og havde sit udspring i fransk dekoratørtradition omkring 1914, men bredte sig over de næste par årtier til arkitektur, design og kunsthåndværk i resten af Europa og USA. Art deco’en er et konglomerat af forskellige strømninger i kulturlivet, og inspirationen blev hentet i avantgardekunsten, fund fra tidens mange arkæologiske udgravninger i Egypten og traditionelt kunsthåndværk fra Fjernøsten. Kulminationen blev Verdensudstillingen ”Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes” i Paris i 1925.

Orla Høyers art deco-møblement

Det hører til sjældenhederne, at vi får mulighed for at præsentere nordiske art deco-møbler på vores auktioner. Det skyldes ikke alene, at stilarten i Danmark primært var udbredt inden for kunsthåndværk, men også fordi de dekorative møbler var udtryk for en overflødighed og kun blev udført på specialbestilling blandt samfundets mest velhavende. Af og til dukker møblerne alligevel op, som tilfældet er på sommerens auktion – og det endda i form af et ukendt nedslag i dansk designhistorie. Der er tale om en daybed, et par skænke, en kommode og et vitrineskab af ege- og birketræ af den ellers ukendte danske teaterarkitekt Orla Høyer, der tegnede det usædvanlige møblement i 1941 på bestilling af fabrikant Johnny Mürsch til hans villa på Frederiksberg. De dekorative elementer lader sig ikke fornægte i formerne, det smukt forarbejdede ege- og birketræ og de voluminøse messingbeslag. Møblerne står ligefrem som det klareste udtryk for nordisk art deco, som vi hidtil har set på vores auktioner.

Fra art deco til funktionalisme

Selvom mange af de kendte danske arkitekter følte trang til i ny og næ at prøve kræfter med art deco, er stilretningen med sit fokus på luksus og dekorative elementer i sin natur udansk og udgør et kreativt modspil til tidens strømlinede modernisme. Orla Høyers møblement står derfor i kontrast til sommerauktionens udprægede klassikere fra dansk designhistories gyldne år. Nedslagene her er fra fire årtier anført af Poul Henningsens sjældne ”Amerikanerbordlampe”, tegnet i 1928 med henblik på amerikanske skriveborde og udført hos Louis Poulsen samme år. Fra 1930’erne stammer Kaare Klint og Edvard Kindt-Larsens armstole ”Mix” af cubamahogni, som de satte i produktion hos Rud. Rasmussens snedkerier, mens Finn Juhls klassiker over dem alle, den eksklusive ”Høvdingestol”, blev formgivet i 1949 og i dette tilfælde udført i materialerne teaktræ og sort skind. Med Poul Kjærholm bevæger vi os endnu et årti frem med den smukke hængesofa "PK 26", der er formgivet i 1956 og består af tre moduler med stel af matforkromet stål og hynder af originalt patineret Nigerskind.

Auktionens udvalg viser i al sandhed dansk designhistorie alsidighed. Rigtig god fornøjelse!

 

Auktion: Torsdag den 8. juni kl. 16 i Bredgade 33 i København

Eftersyn: 24.-29. maj på samme adresse

 

Se hele udvalget af nordisk design

Se hele auktionens udvalg

Læs mere om auktionen

Læs om budgivning

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Kjelgaard: 8818 1191 · pkj@bruun-rasmussen.dk

Ole Ravn: 8818 1192 · olr@bruun-rasmussen.dk

Amalie Hansen: 8818 1194 · amh@bruun-rasmussen.dk

Anna Berger Widenborg: 8818 1193 · awi@bruun-rasmussen.dk

Andreas Krabbe: 8818 1193 · ank@bruun-rasmussen.dk