Enestående billedbog af H.C. Andersen

Drømmende, fabulerende og fantasifuld. H.C. Andersens skaberevne var uovertruffen og hans fantasi konstant i bevægelse. Nu kommer ét af de ypperste eksempler på hans unikke kreativitet under hammeren i form af en næsten 200 sider lang billedbog spækket med vers og klip fra mesterens hånd.

 

Se vores bogekspert Lærke Bøgh fortælle om H.C. Andersens billedbog i filmen her

 

I efteråret 1868 lukkede H.C. Andersen sig inde en rum tid, hvor han ivrigt digtede, klippede og klistrede. Resultatet blev en fantastisk illustreret rejsebeskrivelse på 184 sider, som han gav den lille pige, Marie Henriques (1866-1944), på hendes 3-års fødselsdag i 1869.

Billedbogen kan uden at blinke kaldes et klenodie. Den findes kun i ét originalt eksemplar, og det er et pragteksempel på H.C. Andersens enorme og helt unikke fortællerevne – både med pen og saks. Vi ved, at han lavede flere billedbøger til sine venners børn, men Marie Henriques billedbog er én af de allersidste og måske allerfineste billedbøger, han lavede, da den lille Marie var hans yndling blandt alle børnene. 

 

”Kæreste Marie”

Marie var datter af vekselererparret Martin og Therese Henriques, i hvis hjem en stor kreds af danske og udenlandske kunstnere og musikere havde deres gang, bl.a. Niels W. Gade, I.P.E. Hartmann, Edvard Grieg, August Bournonville m.fl. Familiens yndige efternøler, Marie, stod Andersens hjerte så nær, at han i flere år kaldte hende sin ”kæreste”.

Historien, som Andersen digtede, handler da også om den lille Maries rejse ud i verden sammen med sin strikse barnepige Sidse. Med mere end 175 små vers og kommentarer og et væld af kulørte illustrationer får han skabt et spektakulært billedeunivers, hvor fantasi og følelser sættes i sving forstærket af små morsomme indslag af lærdom og med mange referencer både til Andersen selv, de mange samtidige skønånder han omgikkes og ikke mindst hans egne berømte eventyr og digtninger.

 

Berømte billedbøger

H.C. Andersen har på sine ældre dage i årene 1850-1870 fremstillet flere berømte billedbøger, bl.a. Christine og Astrid Stampes billedbøger, som han skabte med sin gode ven Adolph Drewsen. Man kender i dag til 19 forskellige bøger, hvoraf Andersen lavede de ni selv og resten i samarbejde med bl.a. Drewsen og Mathilde Ørsted. Marie Henriques’ billedbog er blandt de ni, som Andersen lavede alene. Bogen er upubliceret, har aldrig været udbudt til salg og er den sidste billedbog af sin art i privateje.

Auktion: Tirsdag den 30. maj kl. 16 i Bredgade 33 i København

Eftersyn: 24.-29. maj på samme adresse

 

Se hele auktionens udvalg

Læs mere om auktionen

Læs om budgivning

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Lærke Bøgh: 8818 1217 · lb@bruun-rasmussen.dk