Heinrich Hansen (f. Haderslev 1821, d. Frederiksberg 1890)
“Parti af Vesterport under Nedbrydningen”. Sign. H.H. 59. Olie på lærred. 42×63.
Udstillet: Charlottenborg 1861 nr. 61.
Litteratur: Caspar Jørgensen & Bo Bramsen (red.), “Vestervold falder”, bind 9 i “København før og nu - og aldrig”, 1991, afb. s. 80 sammen med en akvarel af Fattig-Holm. Begge har fanget folkelivet omkring byporten. På s. 81 viser en tegning fra 1860 den frie adgang til byen efter portens nedbrydning. I baggrunden Vor Frue kirkes tårn. Vesterport lå ved indgangen til det nuværende Strøget ved Rådhuspladsen. De bagved liggende huse er placeret i hjørnet ved Frederiksberggade.
I 1856 ophørte de militære vagtposter ved samtlige porte ind til København, og i 1857 påbød en kongelig resolution nedrivningen af Vesterport. Som det første startede man med at grave hul i volden på hver side af porten. På maleriet er to hold arbejdere med hakker og spader i fuld sving med at grave på hver side af porten. Den ene side er fritlagt. Selve porten står intakt, men dens jordoverdækning er gravet væk, så der alene står de to facader med støttemure forbundet med den hvælvede porttunnel. Omkring porten er der livlig folkelig aktivitet. Hestetrukne vogne på vej ind og ud af byen, mødre med børn spadserer i det dejlige vejr, en kone med frugt er på vej ind til marked og en elegant herre med høj hat, gul vest og spadserestok er på vej ud af byen.
Proveniens: Bestilt hos kunstneren af Frederik VII (1808–1863). Dennes dødsboauktion på Christiansborg Slot, 7. oktober 1864, nr. 97. Her erhvervet af particulier M. Levin.
Konditionsrapport ved forespørgsel.
Bemærk: Emnet er omfattet af Hvidvaskloven. Ved hammerslag på 50.000 kr. eller mere inklusivt salær skal køber aflevere kopi af gyldigt billede-id og adresselegitimation for at få udleveret emnet.