Jens Juel (f. Balslev på Fyn 1745, d. København 1802)
Portræt af en russisk prins antagelig Serge Metchekof eller Metscherski 12 år gammel. Trekvart figur en face. Violet jakke med hvidt foer. Hvid dobbeltradet vest, flæsekrave og flæser ved hænderne, sort hat i venstre hånd, højre hånd i siden, lyst halvlangt hår, grågrønne øjne. Han støtter venstre arm på en balustrade. I baggrunden kastanjeblade. Sign. Jens Juel 1798. Olie på lærred. 68×54.
Ellen Poulsens fortegnelse over Jens Juels malerier nr. 697 afb. s. 451.
Udstillet: Statens Museum for Kunst, “Mit bedste Kunstværk”, 1941 nr. 131.
Kunstforeningen, “Jens Juel. Malerier i privat eje”, 1982 nr. 66.
Litteratur: Kunst i Privat Eje, bd. I, 1944 s. 360, omtalt og afbildet. (Generalkonsul Hjalmar Hartmann). Her beskrives maleriet som perlen i hans danske samling: “De sarte, aristokratiske Barnetræk -Kirsebærøjnene, Fersken teinten og det blonde halvlange Hår - er gengivet med Gratie og Sødme. Kunstneren har ligefrem kælet for Lyset i den hvide Vest og Ærmernes blommefarvede Silke. Stillingens uhøjtidelige Nonchalance er karakteristisk for Halvfemsernes Juel”.
Proveniens: Maleriet blev i 1923 tilbudt Statens Museum for Kunst af ejeren, den sidste russiske ambassadør i Wien, Schebeko, gennem den danske gesandt i Paris, kammerherre H. A. Bernhoft. Maleriet blev dog erhvervet af generalkonsul Johan Hansen. Dennes auktion Winkel & Magnussen, I, 1932 nr. 78 afb. s. 15. Generalkonsul Hjalmar Hartmann. I dennes familie indtil Bruun Rasmussen auktion 448, 1983 nr. 9 afb. s. 17. Hammerslag 225.000 kr. til en privatsamler, hvis efterkommere nu har sat det til salg.
Jens Juel regnes for en af danmarks bedste portrætmalere og ikke uden grund. Ingen har som ham portrætteret kongelige, adelige og også helt “almindelige” mennesker. Han regnes også for en af de første i Danmark til at portrættere barnet som et barn og ikke som en lille voksen. Der opstod i slutningen af det 18. årh. en hidtil uset interesse for barnet og barndommen. Det tog fat i England med malere som Gainsborough og Reynolds som de vigtigste.
Interessen stammede fra Jean-Jaques Rousseaus pædagogiske skrifter, hvor han fremhævede barndommen som noget værdifuldt i sig selv. Børn skulle have lov til at være børn! Nærværende maleri er et godt eksempel med den lille prins uden paryk og i løssiddende udringet skjorte med flæsekant. Væk er voksendragten med halsbind og kalvekrøs.
Konditionsrapport ved forespørgsel. Kontakt: fine-art@bruun-rasmussen.dk
Bemærk: Emnet er omfattet af Hvidvaskloven. Ved hammerslag på 50.000 kr. eller mere inklusivt salær skal køber aflevere kopi af gyldigt billede-id og adresselegitimation for at få udleveret emnet.
Malerier, 15. september 2020