Fotoguide
Sådan tager du gode billeder
Der skal faktisk ikke så meget til for at tage gode billeder. Hvis du følger disse fem tips, kan du nemt tage gode og sælgende billeder med en ganske almindelig smartphone.
Fem fede fototips
1. Tænk over, hvad du skal vise
Vis kun den ting, som skal sælges på billedet. Tag billedet i øjenhøjde og hold horisontlinjen lige. Hvis tingen er i flere dele, så tag ét samlet billede og suppler evt. med et par ekstra billeder af enkeltdelene. Og sørg altid for, at genstanden er rengjort og præsenterer sig bedst muligt.
Fjern bøger, nips eller andet, som ikke skal på auktion. Hvis din strømpefod eller dit eget spejlbillede har sneget sig med, så tag et nyt billede – det tager fokus fra dit emne.
2. Brug god belysning og ingen blitz
Tag dit billede i jævn belysning, allerhelst dagslys, og på en neutral baggrund – hæng evt. et hvidt lagen op som baggrund.
Undgå at fotografere med blitz, det kan give uheldige lys- og skyggeeffekter og derudover forvrænge farven. Vi fraråder af samme grund brug af filtre eller farveredigering.
3. Sørg for at billedet er skarpt
Vent med at tage billedet, indtil kameraet er i ro og har stillet helt skarpt på genstanden.
På en smartphone kan du nemt aktivere autofokus ved at trykke direkte på skærmen.
Undgå at bevæge kameraet (benyt evt. et stativ til at sikre, at kameraet er helt i ro).
4. Tag flere billeder og i god opløsning
Tag flere gode billeder i god opløsning af dit emne – forfra og bagfra, foroven og forneden. Er genstanden meget stor eller lille, kan du stille en tændstikæske ved siden af, så størrelsen bliver tydelig. Personen, som skal vurdere genstanden, kan ikke selv undersøge den, så dine billeder skal være hendes øjne
Undgå at tage billeder med zoom-funktionen på dit mobilkamera. Så bliver kvaliteten på dine billeder ofte for dårlig – gå hellere tættere på genstanden, når du tager billedet.
5. Vis alle relevante detaljer
Tag detaljebilleder af både salgbare detaljer, fx stempler, signaturer, påskrifter, editions- og serienumre, mærkater og lignende. Og af eventuelle mangler, fejl og skader, fx pletter, rifter, krakelleringer, fugt på malerier og papir, skår i keramik og glas, løse ben på møbler osv.
Undgå at skjule fejl og mangler.