Om at klø sig på næsen og andre myter
Byder man, når man klør sig på næsen?
Nej, man byder enten ved at markere tydeligt med hånden eller med et byde-skilt (se senere). Der er altid øjenkontakt mellem budgiver og auktionarius, så man skal ikke være bange for at et nik, nys eller en kløen på næsen bliver opfattet som et bud. I Bruun Rasmussens historie er det aldrig sket, at nogen er kommet til at købe noget ved et uheld. Det er kun noget, der sker på film.
Kan man nøjes med at kigge?
Alle er velkomne til at komme og overvære en auktion. En auktion er både spændende og underholdende – også selvom man ikke har tænkt sig at købe noget.
Kan man bare gå ind?
I alle Bruun Rasmussens auktionshuse er man velkommen til auktionsafholdelsen. Det koster ikke noget, og der er ingen, der kræver billet.
Må man gå midt i det hele?
Man kan komme og gå, som man vil. En auktion varer ofte flere timer.
På en auktionsdag bliver der solgt mange forskellige kategorier af effekter. Så er man kun interesseret i tæpper, behøver man ikke komme, før disse kommer under hammeren.
Tidspunktet for de forskellige kategorier kan ses i kataloget samt her på vores hjemmeside ud for den enkelte auktion.
Skal man være musestille?
På en auktion koncentrerer de fleste sig om auktionarius og de bud, der kommer fra salen. Men det betyder ikke, at man skal være musestille. På de fleste auktioner hører man en lavmælt udveksling af meninger og diskussion af priser.
Man bør dog slukke sin mobiltelefon.
Hvordan byder man?
På flere af Bruun Rasmussens auktioner udfylder man et kort med navn og adresse og får udleveret et bydekort, der viser et nummer. Det rækkes i vejret, når man ønsker at byde.
På andre auktioner hos Bruun Rasmussen byder man ved at række hånden op. Får man den effekt, man har budt på, henvender en af auktionshusets ansatte sig umiddelbart efter hammerslag for at få navn og adresse.
Bestemmer auktionarius budene?
Auktionarius starter buddet med et beløb.
Man kan være heldig at gøre et kup, men det hænder også, at salgsprisen bliver højere end vurderingsprisen.
Hvordan ved man, hvad man skal byde?
Auktionarius styrer buddene ved at pege og sige en ny pris. Som hovedregel hæver auktionarius prisen procentvis i relation til beløbets størrelse.
Hvad gør auktionarius, når noget bliver solgt?
Når en effekt bliver solgt, kigger auktionarius ud i salen og gentager budsummen et par gange for at sikre sig, at alle har hørt det.
Ofte peger han på den højestbydende med hammeren for at markere hvem der byder. Byder ingen højere, kigger han på budgiver og siger “Første gang, anden gang, tredje gang” - og slår så hammeren i bordet.
Hvad betyder det, at hammeren lægges?
Det sker, at en effekt ikke sælges, fordi Bruun Rasmussen har aftalt en mindstepris med sælger, eller fordi der ingen interesse er for den pågældende effekt. Er der ingen bud til denne pris, lægger auktionarius hammeren uden hammerslag og går videre til næste nummer.
Hvem byder ved telefonerne?
Ved alle Bruun Rasmussens auktioner modtager vi telefonbud fra kunder i ind- og udland. På den måde kan man deltage i auktionen uden at være tilstede.
Rent praktisk foregår det ved, at kunden, inden auktionen starter, har aftalt at Bruun Rasmussen ringer kunden op nogle minutter før effekten kommer under hammeren. Medarbejderen vil således byde på vegne af kunden.
Hvem sidder ved siden af auktionarius?
Personen ved siden af auktionarius holder styr på, hvem der køber hvilke effekter til hvilken pris. Hammerslagspriserne overføres direkte til hjemmesiden, hvor man kan følge slagets gang.
Skal man tage teatertøjet på?
Der er ingen dresscode til Bruun Rasmussens auktioner. Nogle kommer i skjorte og slips, andre kommer i cowboybukser og klip-klappere.