Wegner-stole til fordel for Ukraines børn

I samarbejde med snedkerværkstedet PP Møbler har vi sat to eksemplarer af Hans J. Wegners ”Baljestolen” på en velgørenhedsauktion her på bruun-rasmussen.dk med hammerslag den 9. august kl. 19.30. Pengene fra auktionen går ubeskåret til Børns Vilkårs arbejde til fordel for Ukraines børn. Byd med nu!

I 1954 tegnede den berømte danske møbelarkitekt Hans J. Wegner (1914-2007) ”Baljestolen” til Snedkerlaugets Møbeludstilling nr. 28 i forbindelse med Københavns Snedkerlaugs 400-års Jubilæumsudstilling. Det skulpturelle møbel er en del af det skaldesign, som Wegner anvendte til flere andre af sine stole.   

De to udbudte unikaeksemplarer er af dansk asketræ og betrukket med gult og blåt Blans-uld designet af Hanne Vedel og inspireret af farverne i det ukrainske flag. Stolene kan indstilles i ryggen og er udført specielt til det velgørende formål af PP Møbler.

I den gode sags tjeneste

Det er en gruppe medarbejdere fra PP Møbler, der som følge af krigen i Ukraine har taget initiativ til at fremstille de to særlige eksemplarer af Wegners Baljestol for at støtte børn, der er ofre for krigen i deres hjemland. Stolene doneres af PP Møbler og tekstilerne af Kjellerup Væveri. Hos Bruun Rasmussen stiller vi vores auktionsplatform til rådighed og opkræver intet salær i forbindelse med salget. Desuden har Marianne og Eva Wegner frasagt sig retten til følgeretsvederlag. Det betyder, at det fulde beløb fra auktionen doneres ubeskåret til Børns Vilkårs vigtige arbejde for ukrainske børn.

Vil du se stolene?

Du kan se den ene af stolene i vores afdeling på Søren Frichs Vej 34 D i Aarhus og den anden på Sundkrogsgade 30 i København, hvor de to stole vil være udstillet frem til auktionsdagen. Se åbningstider


image
Netauktion

Hans J. Wegner “Baljestolen” – Sælges til fordel for Ukraines børn

Tirsdag 9. august kl. 19.30


Bag om stolens mester

”Man kan ikke lave noget, der er endeligt!” Sådan udtrykte Wegner sig i 1992, da han så tilbage på et langt liv i møbelkunstens tegn. For ham var det perfekte møbel en utopi. Opfattelsen gav sig udslag i en særlig arbejdsmetode, som han fulgte livet igennem. Mange af hans møbler fungerede som arketyper, der siden blev videreudviklet i andre variationer. Derfor kan man se reminiscenser af “Kinastolen“ i “Y-stolen", ligesom skaldesignet og foldemøblet blev et tema, han vendte tilbage til igen og igen. Wegner var således ikke bange for at eksperimentere. Hvert enkelt forsøg betragtede han som et stadie på vejen og fejlskud som en del af den kreative proces. Han udviklede sit særegne design som en kombination af moderne funktionelle former og gamle danske håndværkstraditioner. Resultatet er en lang række møbler, som er fulde af poesi, overskud og fantasi – og som fortsat står på ønskelisten hos mange designentusiaster verden over.

Historien om Wegner handler også om skomagersønnen fra Tønder. Allerede som dreng skar han figurer ud af træklodser, som han hentede hos den lokale snedkermester Stahlberg, hvor han senere kom i lære. Efter afsluttet snedkeruddannelse i hjembyen drog han i 1935 til København for at aftjene sin værnepligt. Her besøgte kan snedkerlaugets møbeludstillinger og indså, at han måtte dygtiggøres sig og blev derfor i 1936 optaget på Kunsthåndværkets Møbelskole på Kunstakademiet. Wegner fik dog aldrig færdiggjort sin uddannelse som møbelarkitekt, da han i 1938 blev ansat af Erik Møller og Arne Jacobsen til at tegne møblerne til det nye rådhus i Aarhus. 

Den dobbelte baggrund banede vejen for hans indgående fornemmelse for træets egenskaber og enestående sans for formgivning. Han besad imidlertid ikke alene æstetiske og håndværksmæssige principper – møblerne blev også skabt på baggrund af dybdegående analyser af kropsstillinger. Wegner tegnede sin tids formsprog i 1950’erne og står som en af de mest markante og produktive formgivere i Danmark. Sammen med kollegaen Finn Juhl fik han sat dansk møbelkunst på verdenskortet, og de to blev de vigtigste eksponenter for ”Danish Modern“.

For yderligere information, kontakt venligst: