header-image
Viggo Johansen. Foto: Skagens Kunstmuseers historiske fotoarkiv.

Viggo Johansen – stemningskunstens mester

Hjemmets borgerlige idyl med lampelysets skær på familiens hverdag og fest. Viggo Johansen (1851-1935) er den skagensmaler, der i høj grad er kendt og anerkendt for at skildre livet i hjemmet. Som sand romantiker med en udpræget sans for stemning fortsatte han i den danske guldalders fodspor ved at fastholde det smukke og maleriske i intime og lavmælte interiørbilleder af børn og kvinder i færd med dagligdagens gøremål. Hans motivverden blev senere udfoldet til også at indeholde Skagens landskaber med en poetisk og lysende kolorit inspireret af den franske impressionisme samt menneskeportrætter set fra et realistisk perspektiv.

”Det var den nye tid, der var begyndt. Forholdet mellem romantik og realisme, det evige tema i vore diskussioner dengang. Og sejren tilfaldt realismen, naturalismen; der var ingen nåde for de andre.”

Viggo Johansen

Som 17-årig studerede han på kunstakademiet med speciale inden for tidens prestigefulde figurmaleri. Han afsluttede aldrig sine studier, men tog i stedet til Skagen i 1875 på opfordring af studiekammeraten, Michael Ancher. Her mødte han Martha Møller, kusine til Anna Ancher, som han blev gift med i 1880. Ægteparret tilbragte mange somre på Skagen i 1880’erne med deres voksende børneflok. I København underviste Viggo Johansen på De Frie Studieskoler, Kvindeskolen på kunstakademiet og fra 1906-1920 som professor på kunstakademiet.

Som sand mester af stemningens kunst er Viggo Johansens interiørmalerier vigtige hovedværker i dansk kunst. Hans nok mest berømte maleri er ”Glade jul” fra 1891 (Den Hirschsprungske Samling), mens ”Aftenselskab i mit hjem” fra 1899 (Statens Museum for Kunst) ligeledes er et ikon inden for genren. I nyere tid er han især blevet genfortolket som den skagensmaler, han i høj grad også var. Dette aspekt af hans virke er bl.a. blevet fremhævet på udstillingen ”Viggo Johansens akvareller – Studier af landskaber”, der i 2018-2019 blev vist på Skagens Kunstmuseum og i 2019 på Nivaagaards Malerisamling.