Ulæste Blixen-breve, Den danske Vitruvius, historisk grønlandssamling og pikante læderæsker

På vores bogauktion den 15. december kan du bl.a. byde med på hidtil ulæste breve af Karen Blixen, arkitektoniske perler samlet af Den danske ”Vitruvius”, dagbogsberetninger fra en skibsdreng ombord på ekspeditionsskibet ”Dagny” og Hunovs bogsamling.

Karen Blixens store kærlighed

Vi præsenterer nu en række breve til og fra Karen Blixen, bl.a. skrevet af den britiske aristokrat Denys Finch Hatton, som utvivlsomt var Karen Blixens store kærlighed. I et langt brev til sin mor beretter Blixen om det første møde mellem de to, mens hun endnu var gift med Bror Blixen:

”Han (Finch Hatton, red.) er et ualmindeligt elskvaerdigt og begavet menneske, og den Slags Englaendere har et uendeligt behageligt Vaesen (...)."

Karen Blixen, Nairobi, 1918

Da ægteskabet til Bror går i opløsning i 1925 kommer Finch Hatton til at spille hovedrollen i Blixens kærlighedsliv. I et brev til Blixen, sendt fra en af sine adskillige safariture, nævner han for første gang den betydningsfulde grammofon, som i dag står på Karen Blixen Museet i den grønne stue på Rungstedlund:

”Jeg medbringer dig en grammofon, der lyder helt lige som et klaver. Det er den første, jeg har hørt, der lyder sådan. Jeg har nogle enkelte gode plader, som jeg håber, du kan lide.”

Denys Finch Hatton, Mombasa, 1926

(oversat til dansk)

Brevene stammer fra litteraten Viggo Kjær Petersen, der blev venner med den ældre og stærkt svækkede Blixen. Samlingen indeholder breve til og fra Finch Hatton og breve fra Blixen til Kjær Petersen. De er ikke publicerede og giver derfor et enestående indblik i Blixens tanke- og følelsesliv.

Den danske Vitruvius

Laurids de Thurah: Den danske Vitruvius. København 1746-1749. Komplet 281 kobberstik. Vurdering: 25.000-30.000 kr.

Under den virtuelle hammer kommer også storværket ”Den danske Vitruvius” af arkitekten Laurids de Thurah (1706-1759), som blev udført på bestilling af kong Christian VI i 1735. Værket er komplet og indeholder alle 281 kobberstik af grundtegninger, opstalter og snit af de ”merkværdige Bygninger i Kongeriget Dannemark og i de Tydske Provintzer”.

”Den danske Vitruvius” udkom i to bind i henholdsvis 1746 og 1749 trykt hos bogtrykker Ernst Henrich Berling. Værket består af to samtidige og velbevarede folio læderhelbind med forgyldte detaljer, kronet monogram og håndkoloreret forsatspapir.

Beretninger fra en historisk grønlandsekspedition

Vi udbyder også en samling glaspositiver fra en grønlandsk ekspedition samt en hidtil ukendt dagbog af den unge skibsdreng Broer Sandberg, som beretter fra rejsen. Materialet giver historisk og unik indsigt i begivenhederne omkring ekspeditionsskibet ”Dagny” og dets besætning.

Sandberg var skibsdreng på ”Dagny”, der i juni 1920 sejlede mod Østgrønland fra København. Få dage efter ankomsten til station Cape Philip Brooke på øen Shannon forliste ”Dagny”. Den 15-årige Sandberg skildrer blandt andet det dramatiske skibsforlis, overvintringen i Grønland i tocifrede minusgrader og tilbagerejsen ombord på skibet ”Teddy” i juli 1921.

Broer Sandberg, m.fl.: To dagbøger fra Grønlandsekspedition 1920-21 samt 129 glaspositiver med liste. Vurdering: 10.000-15.000 kr.

”Jeg sprang ned i Lukaffet og purede de Sovende ud og raabte: Bjerg hvad I kan Folkets, vi Bliver skuret ned. De farede nu allesammen op i Skjorte, undtagen Sørensen, han vilde ikke tro paa det, men da han hørte at det Bragede i Hende, farede han paa Hoved ud af Køjen.”

Broer Sandberg, Shannon Island, august 1920

Hunovs bogsamling

”Jeg har behov for at omgive mig med skønhed, men meget af det, jeg betragter som skønhed, kalder andre rædsler.”

John Hunov: ”Snot og Harsk”, Lundtofte, 2008

Foruden sin store og anerkendte kunstsamling, som vi havde under hammeren i september, udbyder vi på denne auktion kunstmæcen og -samler John Hunovs bogsamling. Her findes et større udvalg af kunstbøger, bl.a. om og af Per Kirkeby, som i løbet af 1960’erne blev repræsenteret i Hunovs hjem som både kunstner og ven.

Et udvalg af værker i Hunovs bogsamling opbevares i særprægede og pikante læderæsker, der er specialdesignet og fortolket ud fra det værk, de er fremstillet til. Æskerne er unikke og udført hos Apeiron, der kunstfærdigt og grænsesøgende har fremstillet dem i mødet mellem rædsel og skønhed.

Apeiron: Bogkasse dekoreret med en nøgen kvindefigur samt O. Uzanne: Son Altesse La Femme, Paris 1885. Vurdering: 10.000-15.000 kr.

Vi glæder os til at se jer på eftersynet i Glostrup!

Du kan allerede nu byde med på bogauktionen online. Eftersynet finder sted på Paul Bergsøes Vej 20B, 2600 Glostrup, mandag den 12. december og tirsdag den 13. december kl. 10-17. Auktionen varer til og med torsdag den 15. december kl. 18.

image
Netauktion

Bøger

Torsdag 15. december kl. 18

For yderligere information, kontakt os venligst: