Astronomisk sjældenhed under hammeren

Tycho Brahe betragtes i dag som grundlæggeren af den moderne observerende astronomi. Nu sælges det gennem en hel menneskealder uopdrivelige værk ”Icones instrumentorum” fra 1596, hvor 18 af Brahes banebrydende instrumenter er gengivet som træsnit.

Et eksemplar af det ekstremt sjældne bogtryk Icones instrumentorum fra 1596 er netop dukket op og kommer på Traditionel Auktion i Bredgade den 8. juni kl. 16. Værket, der består af 18 helsides træsnit af Tycho Brahes instrumenter, er så godt som uopdriveligt og har ikke været udbudt på auktion i en menneskealder. Blot tre andre eksemplarer foruden dette er kendt – de befinder sig på henholdsvis Østrigs Nationalbibliotek, Wroclaw Universitetsbibliotek og Kungliga biblioteket i Stockholm.

Systematiske observationer nat efter nat

Tycho Brahe, adelsmand, astronom og verdensberømt dansker blev som naturvidenskabsmand en hovedskikkelse inden for den eksakte videnskabs frembrud. Hans mest betydningsfulde indsats var, at han indså, at fremskridt i astronomien forudsatte systematiske observationer nat efter nat, og at det krævede instrumenter med den størst mulige nøjagtighed. Hans iagttagelser og instrumenter betød en reformation af den astronomiske videnskab, idet man nu kunne foretage langt mere nøjagtige målinger end hidtil. Instrumenterne blev skabt af Tycho Brahe og hans medarbejdere fra 1570'erne til hans død i 1601, mange af dem i hans tid på øen Hven mellem 1576 og 1597.  I dag er Tycho Brahes instrumenter alle gået til. Efter hans død blev instrumenterne opbevaret i en kælder, hvor de blev ødelagt under urolighederne i Prag i 1619.

Tycho Brahes navn lever

Det sjældne værk, der nu kommer under hammeren, er indbundet med et andet af Brahes ekstremt vigtige værker fra samme år, nemlig værket Epistolarum astronomicarum (Astronomiske Breve), som er Brahes egen videnskabelige korrespondance med astronomer i Europa. Bogen har også i dag en helt central plads i den astronomiske faglitteratur. De 18 træsnit udkom som en slags tillæg til dette værk umiddelbart efter dets afslutning. Brahes træskærere havde allerede arbejdet på at fremstille en fuldstændig samling afbildninger af hans instrumenter et godt stykke tid, og Tycho Brahe havde da også offentliggjort flere af de færdige billeder, dels som selvstændige tryk, der var blevet udsendt til hans venner, dels som illustrationer i hans bøger. Om Icones instrumentorum skriver Lauritz Nielsen i bogen Tycho Brahes Bogtrykkeri fra 1946: ”Hans [Brahes] Plan var at udgive et større Værk med Billeder af Bygningsanlæggene paa Hveen og alle Instrumenterne, ledsaget af udførlige Beskrivelser. Da han endnu ikke var nået saa vidt, at denne Plan kunde realiseres, og da der i den astronomiske Brevsamling var optaget en Beskrivelse af hans Observationer og Instrumenter, af hvilke kun de første var gengivet i Billeder, sammenstillede han som et Supplement hertil 18 Instrument-billeder i et lille Kvart-Hefte, som han forsynede med Titelblad.” 


image
Traditionel Auktion

Bøger

Onsdag 8. juni kl. 16

For yderligere information, kontakt os venligst: