Transsylvanske mønter fra Ragoczy-slægten

Nu har du mulighed for at få et stykke af en enestående historie, når en betydningsfuld samling af transsylvanske mønter kommer under hammeren på vores næste møntauktion i Bredgade.

Den 8. november kommer en yderst sjælden samling med en lige så fascinerende historie på auktion. Her er tale om mønter præget for Rákóczidynastiet, der var en dominerende adelsfamilie i det ungarske kongerige mellem det 13. og det 18. århundrede.

Ifølge Michael Fornitz, chefnumismatiker hos Bruun Rasmussen, er suiten af transsylvanske mønter fra denne samling så særlig, at langt de fleste af hans internationale kollegaer nok ville miste pusten, hvis de blev præsenteret for den. Udover at være både smukke og fascinerende, så imponerer de usædvanlige mønter også, når det kommer til størrelse.

”Samlingen i sig selv er bemærkelsesværdig, både hvad angår kvalitet og historie. Derudover er det første gang, at der udbydes så store og så tunge guldmønter fra 1600-tallet på en auktion i Danmark. Her er tale om virkelig imponerende guldmønter.”

Michael Fornitz, chefnumismatiker hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner

I Ragoczy-familiens eje

Mens den ældste historie omkring den udbudte møntsamling fortaber sig i det uvisse, vides det med sikkerhed, at samlingen har tilhørt Johannes Walther Franz Lothar Valerius Ragoczy, som indvandrede fra Schlesien til Danmark i 1898. Sammen med Louis H. Poulsen skabte han en lønsom forretning som lædervaregrossist og opbyggede en af Nordens førende lædervarevirksomheder med hovedkontor i Amaliegade i det centrale København.

Valerius Ragoczy havde et stort hjerte for kunst, historie og litteratur og var samler med stort S. Blandt andet ejede han adskillige malerier af berømte kunstnere som Jens Juel samt en bogsamling med sjældne værker af Tycho Brahe.

Hans mest bemærkelsesværdige samling bestod af danske og norske mønter, som blev solgt på auktion i 1959 og 1961. Flere af mønterne er indtil nu forblevet i Ragoczy-familiens eje og har derfor været ukendte for både samlere og forskere. Det er dem, som er at finde på vores kommende møntauktion.

 

Sigismund Rakóczi, 10 dukat 1607, præget i Klausenburg (Kolozsvár). Vurdering: 400.000 kr.

Den adelige Rákóczi-slægt

Transsylvanien er nok især kendt for den famøse Grev Dracula og blodtørstige vampyrer, men i virkelighedens verden danner området også baggrund for en fascinerende og kompleks historie om huset Rákóczi, der har spillet en altafgørende rolle i skabelsen af en national identitet.

Af slægtens mange historiske medlemmer kan blandt andet nævnes Sigismund Rákóczi (1544-1608), der havde en glorværdig karriere i krigene mod ottomanerne. Han blev i 1607 udnævnt til fyrste af Transsylvanien af den siebenbürgiske Landdag og havde ved sin død skabt sig så store formuer, at hans slægt blev den rigeste i Ungarn. Sigismunds søn, Georg I Rákóczi (1593-1648), var prins af Transsylvanien fra 1630 til 1648 og var overbevist protestant og dermed i åben modsætning til det habsburgske monarki.

 

Georg I, Rákóczi, 5 dukat 1637, præget i Klausenburg (Kolozsvár). Vurdering: 120.000 kr.

Georg II Rákóczi (1621-1660) ledte i 1657 en hær på 40.000 mand mod den polske Kong Johan II, Kasimir, og indtog ved svensk hjælp både Kraków og Warszawa, men blev dog snart slået tilbage. I sine sidste leveår var han i konstant opposition til den osmanniske storvesir og faldt i 1660 i kamp mod tyrkerne i slaget ved Szászfenes.

Franz (Ferenc) II Rákóczi (1676 – 1735) er endnu i dag intet mindre end en ungarsk nationalhelt på grund af sin indsats i den krig, han førte i årene mellem 1702 og 1711 for at opnå ungarsk uafhængighed fra Habsburgerne.

 

image
Traditionel Auktion

The Ragoczy Collection

Tirsdag 8. november kl. 16


Karsten Kolds samling – del II

Auktionen byder også på andre prominente samlinger. De fleste danske møntsamlere husker nok auktionen i april 2022 over Karsten Kolds udsøgte møntsamling. Samtlige genstande blev solgt, og hammerslagspriserne lå i gennemsnit 80 % over vurderingerne.

Den nemme toer

På vores kommende møntauktion er det tid til atter at lade sig forføre af de sublime kvaliteter, der kendetegner Karsten Kolds samling, når vi udbyder anden del af den mindeværdige samling. Her vil udtrykket ”den svære toer” ikke kunne anvendes til denne sidste del af samlingen, der endnu engang udelukkende byder på det sublime – det svære bliver at vælge.

 

Viborg, penning, Hbg. 63, Hbg. auk. 1159, L.E. Vurdering: 60.000 kr.
5 dukat 1704, København. Vurdering: 400.000 kr.


Materialet spænder vidt: fra sjældne og interessante penninge fra den sene vikingetid til store og usædvanlig flotte sølvmønter fra unionstiden, og fra en udsøgt norsk barokspecie til et pragteksemplar af Christian X’s sidste guldtyvekrone fra 1931. Auktionen byder desuden på sjældne og smukke dukater anført af den imposante 5 dukat fra 1704.

En helt usædvanlig suite udgøres af de guldmønter, der ved en særlig tekst (EX AURO SINICO) i reversfeltet meddeler, at de er præget af guld hjembragt fra Kina.

Christian IV’s piaster fra 1624

Fra Karsten Kolds samling finder man også et sublimt eksempel på en kombination af sjældenhed og kvalitet, nemlig den udbudte piaster fra 1624 fra Christian IV, der både historisk og numismatisk set er enestående. Her er tale om Danmarks ældste kolonimønt, det smukkeste eksemplar af de kun ganske få i privateje og en bemærkelsesværdig proveniensrække af store numismatikere fra begyndelsen af 1800-tallet til i dag. Man køber ikke kun en uhyre sjælden mønt, men et vigtigt stykke dansk renæssancehistorie og i tilgift et stykke samlerhistorie, som man ovenikøbet selv kan blive en del af. Tøver man, kan man blot håbe, at køberen er noget ældre end en selv, for ellers kommer chancen næppe igen.

 

Piaster 1624. Vurdering: 350.000 kr.

Vil du gerne opleve eftersynet?


image
Traditionel Auktion

Karsten Kolds samling, del II + Mønter og medaljer

Tirsdag 8. november kl. 10

For yderligere information, kontakt os venligst:

Brian  Lohmann Portrait

Brian Lohmann

Brian Lohmann

Vurderingssagkyndig / Glostrup
Henrik  Möller Portrait

Henrik Möller

Henrik Möller

Vurderingssagkyndig / Glostrup