Betydningen af proveniens
I anledningen af årets sidste vinauktion hos Bruun Rasmussen vil vi gerne træde lidt tilbage fra mængden af vin og vende emnet proveniens. Det er ansporet af en vinkælder af høj kvalitet, hvor vi fik lov til at smage et helt særligt glas vin. Men proveniensen spiller ind i flere af auktionens flasker, som der kan bydes på frem til søndag den 25. december kl. 20.
“1981 A good claret vintage, the sort that the British buy for drinking not for display or investment." (1) Ordene er nedfældet af den hedengangne og til fingerspidserne klassiske gentleman Michael Broadbent. Man må formode, at der her er tale om en årgang med et tidligt drikkevindue og ikke en vin med et langt og lykkeligt liv foran sig. En vin, der kan nydes, mens man venter på, at de rigtig store årgange gør sig klar til at stille sig på podiet og spille med musklerne.
(1) Michael Broadbent´s Vintage Wine - Fifty years of tasting three centuries of wine s. 98.
En proveniens, der rammer pletDet var netop en sådan vin, der var i glasset en tidlig efterårsdag i indeværende år, serveret blindt og sprængfyldt med rødfrugtet friskhed, våd champignon og masser af delikat underspillet og velintegreret fad. 41 år efter at være sat på flaske var den skænkede vin altså i topform, og forbløffelsen var stor, men stoltheden større over at gætte det rigtige kommuneophav. Alt andet gætværk denne dag springer vi let og elegant henover i denne omgang. I glasset var en Domaine de Chevalier 1981, som bl.a. beskrives sådan her af Hr. Broadbent: ”easy but showing its age (13 years). (2) ” Vinen var et monumentalt testamente over, hvad god proveniens gør for de smagsoplevelser, vi præsenterer hinanden for, når vi sætter os rundt om bordet. Der er både den fælles glæde over den vin, vi skænker, men også en spænding om hvorvidt vores frembringelser vil danse hen over alle de mange andre forventningsfulde smagsløg og lægge deres blide omfavnelser i den inderste mundhule. (2) Michael Broadbent´s Vintage Wine - Fifty years of tasting three centuries of wine s. 99. |
Sikker håndtering giver også god proveniensDenne vin og dens mange brødre og søstre har været sirligt lagt til hvile i samme kasse og rejst fra producenten og ned i samlerens vinkælder. Altid fugtigt, mørkt og koldt, og kun håndteret, når heldige gæster er blevet budt til festlige lejligheder eller måske bare serveret vinen en tirsdag i november, hvor der har været behov for lidt rødmen i kinderne og dans på bordene. De flasker, som dette nyhedsbrev er farvelagt med, er vine, hvor proveniensen også er helt i top, herunder at rekvirenten er kendt af os, og at vi ved lejlighed har besigtiget denne samling i sin helhed. Og i visse tilfælde også er blevet budt et glas.
Vi løfter glasset til jer alle og ønsker god bydelyst på årets sidste auktion. |
For yderligere information, kontakt os venligst:
Thomas Rosendahl AndersenThomas Rosendahl AndersenAfdelingsleder / Glostrup |
Thomas Løbner-OlesenThomas Løbner-OlesenVurderingssagkyndig / Glostrup |
Thomas HegaardThomas HegaardVurderingssagkyndig / Glostrup |