Sjældne lamper fra lysets mester

På årets første auktion i Bredgade retter vi blusset mod en af de helt store navne i dansk kulturhistorie. Poul Henningsen alias PH har sat dybe spor i den danske bevidsthed – både som formgiver, spiddende samfundsrevser og revyforfatter. Dyk ned i auktionens fine udvalg af hans belysningskunst – heriblandt den sjældne ”Klaverlampe” og ”PH-Butterflykronen”.

Når vi åbner dørene til designauktionen den 9. marts kl. 16 i Bredgade 33 i København sker det med et alsidigt udvalg af PH’s kendte lamper. Højdepunkterne tæller to meget sjældne lamper – først og fremmest den smukke og kostbare ”Klaverlampe”, som PH formgav i 1931 og i dag er særdeles eftertragtet blandt samlere verden over. Det udbudte eksemplar af lampen er udført i bruneret messing og udstyret med de originale skærme af rosa matglas. Lampen kan justeres, så den både kan lyse ud i rummet og nedad, fx på klaverets nodeholder. Den lige så sjældne ”PH-Butterflykrone” formgav PH også i begyndelsen af 1930’erne, og den var med sit spinkle udseende skabt som en del af en serie af lysekroner til private hjem. På auktionen præsenterer vi den største model fra denne serie med fem blus af rosa matglas. Begge lamper er produceret hos PH’s faste samarbejdspartner, Louis Poulsen.

Det er en fornøjelse at kunne præsentere et så bredt PH-spektrum på denne auktion med en række pragteksemplarer af både pendler, lysekroner, bordlamper og væglamper. Heriblandt to sjældenheder – Klaverlampen og Butterflykronen, hvor vi møder lysets mester fra en lidt anden side, end vi er vant til. Her har han nemlig taget sig den kunstneriske frihed at være mere legende i sit formsprog end normalt.” 

Andreas Krabbe, designekspert

Lysteorier og kulturkritik

PH er en af de mest markante danske skikkelser, når det gælder dansk design fra 1900-tallet. I 1919 etablerede han sin egen tegnestue, og som mange andre danske arkitekter hilste PH de nye strømninger ude fra Europa velkommen. Han tilsluttede sig de funktionalistiske paroler som ”Formen følger funktionen” og ”Less is more”, der så dagens lys efter første verdenskrig. Her manifesterede krigsoplevelsen sig hos de europæiske arkitekter som et ønske om at reformere samfundet.

I begyndelsen af 1920’erne indledte PH det skelsættende samarbejde med lampefirmaet Louis Poulsen, som dannede kimen til den ikoniske blændfrie lampe. I 1925 vandt PH-lampen en guldmedalje på Verdensudstillingen i Paris, og det blev startskuddet til PH’s berømmelse og førte til udviklingen af utallige lamper konstrueret over samme lysprincip.

Ved siden af sit virke som formgiver var PH redaktør på det kulturradikale tidsskrift "Kritisk-Revy", og også som revyforfatter udfoldede han en skarp kritik af samfundet. At han oftest stod i opposition til magten blev sat på spidsen i visen "Man binder os på mund og hånd", som han skrev til dramatiker Kjeld Abells revy “Dyveke” i 1940. Heri ramte skytset den tyske censur under besættelsen, hvilket medførte at PH kom på nazisternes sorte liste. Ingen tvivl om, at PH gik linen ud – både som lysmager og samfundsrevser.

Poul Henningsen: "PH-Butterflykrone". Sjælden lysekrone af patineret messing med fem blus med rosa matglas. Vurdering: 80.000-100.000 kr.

image
Traditionel Auktion

Moderne design og kunsthåndværk

Torsdag 9. marts kl. 16

For yderligere information, kontakt os venligst:

Andreas Krabbe Portrait

Andreas Krabbe

Andreas Krabbe

Vurderingssagkyndig / Moderne kunsthåndværk & design / København