header-image
Michael Ancher. Foto: Skagens Kunstmuseers historiske fotoarkiv.

Michael Ancher – epos om menneskets barske vilkår

Når det kommer til at skildre det barske liv på Skagen, skiller Michael Ancher (1849-1927) sig markant ud fra de andre skagensmalere. Hans genrebilleder fortæller hverdagens historier med en realistisk pensel, der ikke filtrerede den barske sandhed fra. Fra skildringer af fiskernes stille dage på stranden med en pibe i munden, mens fiskenettene ordnes, til fiskernes ofte farlige fisketogter ude på havet, hvor kampen for at tjene til dagen kunne ende med døden. Michael Anchers indlevende skildringer viser, hvordan han ikke blot brugte befolkningen som motiver, men var dybt involveret i stedets mennesker. Han var en højtprofileret maler, der i dansk kunsthistorie står som en brobygger mellem kunstakademiets traditioner og skagensmalernes realisme.

”Vi kom snart i med fiskerne, besøgte dem og hørte deres fortællinger, der mest drejede sig om strandinger og fiskeri, samt hvad de havde oplevet, når de var til søs.”

Michael Ancher

Michael Ancher begyndte sin kunstneriske karriere på C.V. Nielsens Tegneskole og blev i 1871 optaget på kunstakademiet i København. Som 25-årig i 1874 rejse han for første gang til Skagen sammen med kunstner og kunstkritiker Karl Madsen, hvor han som de andre kunstnere blev grebet af lyset, naturen og den lokale befolkning. På Skagen mødte han sin kommende hustru og kunstnerkollega, Anna Ancher (født Brøndum). Sammen bosatte de sig i Skagen og blev miljøets mest trofast skagensmalere. Parret fik senere datteren Helga Ancher, der også skulle vise sig at blive en dygtig maler.

Den mere akademiske stil er repræsenteret i et af hans tidlige hovedværker ”Klarer han pynten” fra 1880 og i ”En strandpromenade” fra 1896 (begge på Skagens Kunstmuseer), der viser den tydelige inspirationen fra P.S. Krøyer med fem kvinder, der promenerer langs strandkanten, i deres lange hvide kjoler. Senere blev Michael Ancher også inspireret af Anna Anchers fine lys- og farveskildringer. I 2018 var Michael Anchers værker fremhævet i offentligheden med udstillingen ”Michael Ancher og kvinderne fra Skagen” på Skagens Kunstmuseer, og i 2023-2024 udstiller Ordrupgaard ”Anna og Michael Ancher – sammen og hver for sig”.