header-image
Marie Krøyer. Foto: Skagens Kunstmuseers historiske fotoarkiv.

Marie Krøyer – naturalist og kolorist

Slentrende i vandkanten arm i arm med Anna Ancher i måneskinnet over Skagen. Sådan er Marie Krøyer (født Triepcke) (1867-1940) kendt af mange fra P.S. Krøyers maleri ”Sommeraften ved Skagen Sønderstrand”. Som kunstner stod hun i skyggen af sin mand, der var en af landets mest berømte kunstnere, men Marie Krøyer var også en talentfuld kunstner i sin egen ret. Hun var en sand kolorist og naturalist med en skarp iagttagelsesevne. Foruden maleriet havde hun et særligt godt øje for design og indretning med inspiration fra den engelske Arts & Crafts-bevægelse.

Åh, jeg ville ønske, jeg var blevet mand! De har det dog tusinde gange bedre end os kvinder. De har frit lov til at lære noget, vi må først tiltigge os det.

Marie Krøyer

Født i en tid, hvor kvinder var forment adgang til kunstakademiet, måtte Marie Krøyer selv gribe til handling for at uddanne sig. I 1885 var hun med til at oprette Den lille Malerskole og året efter Atelierskolen, som var forløbere til den særlige modelskole for kvinder, Kunstskolen, under kunstakademiet. Marie Krøyer tog desuden til Paris for at studere, hvilket var med til at præge hendes udtryksform i retning af fransk naturalisme. Efter at have modtaget undervisning af P.S. Krøyer i København, mødte hun ham igen i Paris, hvor de forelskede sig. De blev gift i 1890 og slog sig ned i Skagen. Her blev de en vigtig del af den berømte kunstnerkoloni som et af tidens mest berømte par, men ægteskabet var langt fra problemfrit. De blev skilt i 1905, og senere giftede Marie Krøyer sig med den svenske komponist Hugo Alfvén.

Blandt Marie Krøyers vigtigste værker er ”Ved væven” fra 1890’erne og ”Solbeskinnet pergola fra Ravello” fra 1890 (begge på Skagens Kunstmuseer). I de seneste år har Marie Krøyer opnået stigende anerkendelse som en del af skagensmalerne efter udstillingen "Marie Krøyer Alfvén, malerier, tegninger, design” fra 2004-2005 på blandt andet Øregaard Museum og Lillehammer Kunstmuseum, Bille Augusts film ”Marie Krøyer” fra 2012 og udstillingen ”Marie Krøyer”, der i 2023-2024 vises på Skagens Kunstmuseum og Den Hirschsprungske Samling.