Prægtige rokokomøbler fra Bidstrup Gods

Lad dig forføre tilbage til 1700-tallets overdådighed, når et interiør med prægtige rokokomøbler fra det historiske Bidstrup Gods i Østjylland kommer under hammeren den 30. november. Højdepunktet er et sjældent chatol, der er vurderet til 1,5-2 mio. kr.

Vi slår dørene op til elegant og graciøs rokokostil på årets sidste auktion i Bredgade. Her kommer et betydningsfuldt helstøbt interiør med danske rokokomøbler fra Bidstrup Gods i Østjylland nemlig under hammeren. Møblerne er blevet fremstillet på bestilling af den driftige storkøbmand og godsejer Gehrdt de Lichtenberg (1697-1764), som købte godset i 1748, og de har siden været en del af stedets indretning.

Det er med stor glæde, at vi på vores kommende auktion kan udbyde dette fine interiør. Mig bekendt findes der ikke et sæt som dette nogen andre steder. Det er meget usædvanligt, at man ser så stort interiør, som er lavet på bestilling til ét sted og én person. Her får man virkelig mulighed for at se enestående håndværksmæssige kvaliteter fra dansk rokoko, både hvad angår materialer og udformning.”

Anders Fredsted, vurderingsspecialist, ældre møbler

Det udbudte interiør består af et stort rokokochatol, et sæt på fire ens rokokokommoder, der på bagsiden er nummereret med sort blæk ”no. 1” til ”no. 4” og chatollet ”no. 5”, samt fire meget store venetianske glasspejle og fire mindre med det Lichtenbergske våben. Møblementet kommer under hammeren i Bredgade den 30. november kl. 15 og kan opleves på vores eftersyn den 24.- 28. november.

Godsejerens rokokochatol

Det danske rokokochatol med det Lichtenbergske våben på topstykket samt de fire tilhørende kommoder er uden tvivl lavet på bestilling af Gehrdt de Lichtenberg. Møblerne har ingen snedkersignatur, men ifølge Nationalmuseets videnskabelige undersøgelser af inventaret på Bidstrup Gods fra 1952, som blev ledet af museumsinspektør Tove Clemmesen, lyder konklusionen, at meget dog tyder på, at det er den københavnske hofsnedker Mathias Ortmann (1727- 1757), der står bag. Siden chatollet ankom til Bidstrup Gods omkring midten af 1700-tallet, har det stået i den samme sal og tilhørt familien de Lichtenberg gennem ni generationer.

Det Lichtenbergske rokokochatol, ca. 1760. Foto fra Bidstrup Gods. Vurdering: 1,5-2 mio. kr.
Fire Lichtenbergske rokokokommoder, ca. 1760. Foto fra Bidstrup Gods. Vurdering: 400.000-600.000 kr.

”Vi har aldrig tidligere set et møbel af den klasse, og det fremstår som noget af det bedst bevarede fra den danske rokoko.”

Anders Fredsted

Rokokochatollet er lavet af guldstafferet træ, nøddefiner på fyr og med forgyldte træskæringer og slædeben. Toppen er prydet af det Lichtenbergske våbenskjold. Bag chatollets spejldøre er to søjlegange med fire forgyldte figurer samt to små ovale miniatureportrætter, hvor det ene forestiller Gehrdt de Lichtenberg og hans hustru Bodil Hofgaard (1711-1795). På chatollets bagvæg ses to malerier malet på lærred – Engelsholm Gods ved Vejle, som var et af godsejerens andre godser, samt Sorø Akademi, hvor hans søn Frantz fik sin uddannelse.

Et sæt på fire venetianske rokokospejle med det Lichtenbergske våben. Murano. Midten af 1700-tallet. Vurdering: 250.000-300.000 kr.

Gehrdt de Lichtenberg – initiativrig og human

Gehrdt de Lichtenberg var en virksom mand, der investerede i jordegods under landbrugskrisen i 1730’erne i de midtjyske sogne. I driften af godserne var han både initiativrig og human. Foruden at engagere sig i tegl-, papir- og metalproduktion bidragede han med store økonomiske summer til kirkerne, latinskolen og fattigvæsnet i sin fødeby Horsens.

De Lichtenberg drev sine forretninger med sin far og onkel, og efter deres død blev han yderst velhavende og steg i graderne fra kammerråd til kancelliråd, justitsråd og sidst etatsråd. I 1735 blev han adlet under navnet ”de Lichtenberg”.

Blandt sine i alt otte godser købte han i 1748 Bidstrup Gods, som han i 1756 gjorde til stamhus for den Lichtenbergske slægt, og det er sandsynligvis i forbindelse med denne åbning, at møblerne er købt.

Et par store venetianske rokokospejle, hver med rammer af slebet blyindfattet spejlglas. Murano. Midten af 1700-tallet. Vurdering: 200.000-250.000 kr.
image
Traditionel Auktion

Ældre møbler

30. november kl. 15

For yderligere information, kontakt os venligst:

Henrik Schleppegrel Portrait

Henrik Schleppegrel

Henrik Schleppegrel

Afdelingsleder / København
Anders  Fredsted Portrait

Anders Fredsted

Anders Fredsted

Vurderingssagkyndig / Ældre møbler & tæpper / København