header-image
 

Danish Living – Design in Transition

Den 12. juni holder vi hos Bruun Rasmussen en storslået designauktion på tværs af landegrænser i samarbejde med Bonhams’ globale netværk af auktionshuse. Her sætter vi spot på den enestående danske designtradition.


På den Traditionelle Auktion i København den 12. juni kommer vi til at præsenterer et stort udvalg af dansk design og kunsthåndværk. En formgivning, der gik hen over verden fra 1940 og frem. Denne stærke danske designtradition dannede grobund for en udvikling i måden at indrette sig på og nåede sit klimaks hen mod slutningen af 1960’erne. I en tid hvor arkitektur, livsformer, familiestrukturer og økonomiske konjunkturer var under forandring. Nøgleordene her var kvalitet, håndværk, holdbarhed og naturens lys, materialer og farver. Denne særlige danske måde at indrette sig på står som indbegrebet af “dansk hygge” og ”New Nordic” og har de seneste år opnået fornyet interesse hos design- og indretningsentusiaster over hele verden.


image
Traditionel Auktion

Danish Living – Design in Transition

12. juni kl. 19


En særlig måde at indrette sig på tager form

Fortællingen om dansk design tager ofte afsæt i de frugtbare og skelsættende parløb mellem dygtige møbelsnedkere og kreative møbeldesignere, der med udgangspunkt i teorier formuleret i 1920'erne og 30'erne vandt indpas efter 1945. Årene, hvor Europa var ved at komme sig over rædslerne fra anden verdenskrig. Erfaringerne fra krigen førte til et ønske om at reformere samfundet og skabe en bedre verden for menneskeheden. Viljen til forandring bundede både i et politisk, ideologisk og økonomisk behov, og der blev indført nye programmer for boliger, uddannelser og velfærd i Danmark. Det førte til en kreativ eksplosion hos de danske møbeldesignere, der ville skabe nye løsninger for møbler og måder at indrette sig på tilpasset det moderne liv. Der herskede en udtalt optimisme i designernes frembringelser i disse år, og de skabte nogle af historiens største møbelikoner og satte dansk design på verdenskortet. Mange af periodens møbler var kostbare som følge af eksotiske materialer og tidskrævende håndværk, men trods en generel sparsom økonomi i samfundet var forbrugerne ivrige aftagere.

Efterhånden som efterkrigsårene gik, ændrede behovet sig, når det gjaldt boligformer og indretning. 1960'erne betød økonomisk fremgang, og kvinderne indtog arbejdsmarkedet. Det medførte nye familiestrukturer og skabte ændrede måder at leve på. Forbrugerne blev mere kritiske, og der opstod nye trends og en mere selektiv tilgang til, hvad man som menneske havde brug for at indrette sig med. De små lejligheder fra efterkrigsårene var trænge, og mange flyttede i mere rummelige enfamilieshuse i forstæderne tættere på naturen. Som altid – når samfundets strukturer og tankemønstre ændrer sig, følger indretningen af vores hjem med.

I slutningen af 1960’erne udviklede der sig en specifik tone i dansk indretning mod et mere enkelt og gedigent udtryk, og fokus blev langtidsholdbare møbler af stor håndværksmæssig kvalitet. Naturens farver udgjorde skalaen i hjemmet, de lyse skandinaviske træsorter som eg, bøg og ask blev foretrukket, og keramiske værker og tekstilkunst med enkle geometriske mønstre kom til at indgå som en vigtig del af interiøret. Meget af det foretrukne design og kunsthåndværk i slutningen af 1960’erne blev formgivet mange år tidligere i efterkrigsårene af de mest kendte danske designere, men genstandene blev håndplukket ud fra den nye trendskabende æstetik, der nu dominerede indretningen.

Sommerens designauktion

Tankegangen og æstetikken fra slut 1960’erne synes i høj grad at matche den måde, vi i dag gerne vil indrette os på. Klimakrisen og behovet for bæredygtighed gør trenden fra dengang endnu mere relevant for os i dag. Vores hjem skal igen reflektere eftertænksomhed, kvalitet og modstand mod forbrugerisme. På kunstmarkedet ser vi derfor en stærk efterspørgsel på danske møbelklassikere og kunsthåndværk, og auktionen ”Danish Living – Design in Transition” sætter spot på denne trend med rødder tilbage til 1960’ernes måde at indrette sig på.

Vi glæder os til at byde velkommen til udstillingen og auktionen i juni med nogle af dansk designhistories mest markante formgivere!

Et udvalg af markante formgivere på auktionen

Børge Mogensen – møbler til folket

Børge Mogensen (1914-72) havde en afgørende stemme i efterkrigstidens møbelkunst. At skære ind til benet blev hans rettesnor, og gennem sin lange karriere som møbelarkitekt var hans formgivning styret af en vision om at skabe enkle, praktiske møbler, der kunne berige hverdagen for alle. Han brugte konsekvent begrænsningen som kreativ rettesnor, for møblerne skulle være så tilpas beherskede, at de ikke dominerede menneskets frie livsudfoldelse. 

Læs mere om Børge Mogensen

Børge Mogensen. Foto: Fredericia Furniture.

Gertrud Vasegaard – nordisk pottemagertradition

Kunstnerisk følsomhed og benhårdt arbejde – keramikeren Gertrud Vasegaard (1913-2007) har med sine taktile stentøjsværker opnået en renæssance blandt samlere verden over de seneste år. Hos hende handler det om skønheden i det uperfekte og balancen mellem tyngde, bevægelse, rytme og harmoni. Hun indledte sin professionelle karriere i 1930’erne, men satte dybe spor på dansk keramik gennem syv årtier. Selvom hendes værker allerede tidligt fik international opmærksomhed, søgte hun aldrig selv berømmelsen som modernistisk kunsthåndværker, men foretrak derimod at blive set som en fri kunstner uafhængig af tidens trends.

Læs mere om Gertrud Vasegaard

Gertrud Vasegaard. Foto: Holstebro Kunstmuseum.

Hans J. Wegner – stolens mester

Hans J. Wegner (1914-2007) er svær at komme udenom, når det gælder dansk møbelkunsts storhedstid. Sit gennembrud fik han lige efter anden verdenskrig, hvor den helt store milepæl var omtalen af dansk design i det amerikanske tidsskrift ”Interiors” i 1950. Her blev Wegners stol ”The Chair“ omtalt som verdens smukkeste stol. Ti år senere indgik samme stol som rekvisit i verdens første tv-transmitterede valgdebat mellem John F. Kennedy og Richard Nixon. Det blev ikke alene startskuddet på hans egen verdensberømmelse, men også det internationale gennembrud for dansk design generelt.

Læs mere om Hans J. Wegner

Hans J. Wegner. Foto: Fredericia Furniture.

Nanna Ditzel – dansk designs førstekvinde

Nanna Ditzel (1923-2005) var en af de få kvinder, for hvem det lykkedes at slå igennem i en tid, hvor det ellers var mændene, der sad på stolene i designverdenen. Det var langt mere almindeligt op gennem 1940’erne og 50’erne, at kvinderne kastede sig over keramikken og tekstilkunsten. Med Ditzel var det anderledes, og hun kom til at stå som et forbillede for fremtidige formgivere i dansk designhistorie. 

Læs mere om Nanna Ditzel

Nanna Ditzel. Foto: Fredericia Furniture.

Poul Kjærholm – kontrolleret luksus

I 1950’erne tog moderne danske møbler verden med storm. Med Poul Kjærholm (1929-80) sætter vi spot på en af de skarpeste hjerner i dansk designhistorie. Hvor de fleste samtidige formgivere excellerede i træ, satsede den lidt yngre Kjærholm på stål, flagline, læder, beton og marmor som sine foretrukne materialer. Det gjorde ikke hans møbler mindre populære – tværtimod, og han hører fortsat til blandt de mest eftertragtede designere og har også et stort internationalt publikum.

Læs mere om Poul Kjærholm

Poul Kjærholm. Foto: Fritz Hansen.

Vibeke Klint – tekstilkunst i verdensklasse

Væver og tekstildesigner Vibeke Klint (1927-2019) er med rette blevet kaldt “tæppevævningens største koryfæ”. Hendes ikoniske tæpper med enkle geometriske former og perfekt afstemte og afdæmpede farver er en vigtig del af fortællingen om dansk kunsthåndværk og taler direkte ind i den foretrukne måde at indrette sig på i slutningen af 1960’erne og nu. I 1949 blev Klint uddannet fra Kunsthåndværkerskolens vævelinje, og i 1953 overtog hun sin læremester Gerda Hennings værksted. 

Læs mere om Vibeke Klint

Vibeke Klint. Foto: Politiken.
image

Bruun Rasmussen X Tom Dixon X 3daysofdesign

Talks, robotkunst, musik og drinks

For yderligere information, kontakt os venligst:

Peter Kjelgaard Jensen Portrait

Peter Kjelgaard Jensen

Peter Kjelgaard Jensen

Afdelingsleder / Moderne kunsthåndværk & design / Bruun Rasmussen Kunstauktioner / Danmark
Benjamin  Walker Portrait

Benjamin Walker

Benjamin Walker

International afdelingsleder / Moderne kunsthåndværk og design / Bonhams / USA
Camilla Behrer Portrait

Camilla Behrer

Camilla Behrer

Afdelingsleder / Moderne kunsthåndværk og design / Bukowskis / Sverige
Claire Gallois Portrait

Claire Gallois

Claire Gallois

Specialist / Moderne kunsthåndværk og design / Cornette de Saint Cyr / Frankrig
Marcus McDonald Portrait

Marcus McDonald

Marcus McDonald

Director / Moderne kunsthåndværk og design / Bonhams / London
Marcel Brouwer Portrait

Marcel Brouwer

Marcel Brouwer

International specialist, Europa / Moderne kunsthåndværk og design / Bonhams / Holland