Nordisk lys – kunstnerkolonien på Skagen

Nu holder vi en Liveauktion og efterfølgende Onlineauktion med titlen ”Nordisk lys – kunstnerkolonien på Skagen“ i samarbejde med Bonhams’ globale netværk. Her præsenterer vi et enestående udvalg af værker af alle de store danske og skandinaviske malere, der i slutningen af 1800-tallet samlede sig på Danmarks nordligste punkt og dannede den berømte kunstnerkoloni.

”Er du maler, da følg os herop. Her er motiver for dig. Her er sceneri for digtning. Her i det danske land finder du en natur, der giver dig billede fra Afrikas ørken, fra Pompeis askehøjder og fra fugle omsvævede sandbanker i verdenshavet.”

Eventyrdigteren H.C. Andersen under et besøg på Skagen i 1854

Et kulturelt samlingspunkt for skønånder

I årtierne op mod århundredeskiftet blev det mere og mere almindeligt for digtere, kunstnere og andre skønånder at søge mod Danmarks nordligste punkt. I hovedstaden skabte industrialiseringen, befolkningstilvæksten, den heftige byggeaktivitet og udbruddet af kolera ændrede livsvilkår for indbyggerne. Det var ikke tilfældigt, at det netop var på Skagen, at den berømte kunstnerkoloni blev etableret, for i den lille fiskerby langt væk fra hovedstaden kunne længslen efter lyset, luften, havet og et mere oprindeligt liv i pagt med naturen blive stillet. Fra det mest vindblæste sted i Danmark skabte malerne i fællesskab et gennemgribende nybrud i dansk kunst. I mange år har deres værker været faste gæster på vores auktioner hos Bruun Rasmussen og er eftertragtet blandt samlere over hele verden.

P. S. Krøyer: "Nøgen dreng, set bagfra, i trampende løb lidt ud i vandet", 1892. Signeret. Olie på træ. 32,5 x 22,5 cm. Vurdering: 1-1,2 mio. kr.

Værker fra Skagen på auktion

Liveauktionen finder sted den 10. juni kl. 19 på Nørgaardsvej 3 i Lyngby og den efterfølgende Onlineauktion den 17. juni på bruun-rasmussen.dk. Her vil vi give et rigt indblik i en vidunderlig kunst skabt i det banebrydende kunstnerfælleskab blandt malere, der ankom til Skagen med de mest moderne tanker og europæiske strømninger i bagagen. Friluftstudiet udfoldede sig i fuldt flor, og i motiverne kredsede de om sollyset, stranden, festlige begivenheder i kunsterkolonien, den fattige lokalbefolkning og fiskernes ofte barske liv. De mest kendte navne i kolonien var malere som P.S. Krøyer, Michael Ancher, Laurits Tuxen, Holger Drachmann, Anna Ancher, Viggo Johansen, Carl Locher og Marie Krøyer. På Liveauktionen og Onlineauktionen præsenterer vi værker af alle disse kunstnere. 

Talk: ”Skagen set med nye øjne“

Torsdag den 6. juni kl. 16 på Nørgaardsvej 3 i Lyngby kan du blive klogere på kunstnerkolonien i talken ”Skagen set med nye øjne“ ved kulturkritiker og forfatter Lilian Munk Rösing.


image
Liveauktion

Nordisk lys – kunstnerkolonien på Skagen

10. juni kl. 19


Udvalgte malere fra kunstnerkolonien

Anna Ancher – kolorisme, lys og en stille inderlighed

Anna Ancher (født Brøndum) (1859-1935) skildrede Skagen, farverne og lyset som ingen anden skagensmaler. Hendes kunstneriske repertoire indbefatter inderlige portrætter af de nære relationer samt kvinder og børns stille liv med interiøret som ramme, mens hun også mestrede at afbilde Skagens landskaber, religiøse motiver og mere samfundsrelaterede emner. Et gennemgående træk i Anna Anchers værker er hendes enestående rene måde at bruge farve og lys til at fremkalde en stemning så klart, som det ikke var set før i dansk billedkunst. Hendes ikoniske lysindfald på hjemmets vægge skaber refleksioner, som vi kender fra den franske impressionisme, mens et fokus på farve og flimrende penselstrøg fremfor fortælling peger frem mod modernismen.

Læs mere om Anna Ancher

Anna Ancher.

Michael Ancher – epos om menneskets barske vilkår

Når det kommer til at skildre det barske liv på Skagen, skiller Michael Ancher (1849-1927) sig markant ud fra de andre skagensmalere. Hans genrebilleder fortæller hverdagens historier med en realistisk pensel, der ikke filtrerede den barske sandhed fra. Fra skildringer af fiskernes stille dage på stranden med en pibe i munden, mens fiskenettene ordnes til fiskernes ofte farlige fisketogter ude på havet, hvor kampen for at tjene til dagen kunne ende med døden. Michael Anchers indlevende skildringer viser, hvordan han ikke blot brugte befolkningen som motiver, men var dybt involveret i menneskene bag. Han var en højtprofileret maler, der i dansk kunsthistorie står som en brobygger mellem kunstakademiets traditioner og skagensmalernes realisme.

Læs mere om Michel Ancher

Michael Ancher.

P.S. Krøyer – lyset frem for alt

P.S. Krøyer (1851-1909) er en af de mest centrale skikkelser i det moderne gennembrud i dansk kunst på linje med Vilhelm Hammershøi og L.A. Ring. Han var blandt de helt store skagensmalere, der gennem sin kunstneriske karriere var optaget af lyset frem for alt. Med hurtige og spontane penselstrøg greb han øjeblikkets lys og bragte det til live på lærredet som ingen anden. Det er især P.S. Krøyers motiver fra Skagen, der bragte ham international berømmelse og anerkendelse, og på samme måde som med lyset lykkedes han at genskabe stedets livsnerve gennem skildringer af kunstnernes sorgløse liv og stemningsfulde aftener i måneskin ved havet.

Læs mere om P.S. Krøyer

P.S. Krøyer

Marie Krøyer – naturalist og kolorist

Slentrende i vandkanten arm i arm med Anna Ancher i måneskinnet over Skagen. Sådan er Marie Krøyer (født Triepcke) (1867-1940) kendt af mange fra P.S. Krøyers maleri ”Sommeraften ved Skagen Sønderstrand”. Som kunstner stod hun i skyggen af sin mand, der var en af landets mest berømte kunstnere, men Marie Krøyer var også en talentfuld kunstner i sin egen ret. Hun var en sand kolorist og naturalist med en skarp iagttagelsesevne. Foruden maleriet havde hun et særligt godt øje for design og indretning med inspiration fra den engelske Arts & Crafts-bevægelse.

Læs mere om Marie Krøyer

Marie Krøyer.

Viggo Johansen – stemningskunstens mester

Hjemmets borgerlige idyl med lampelysets skær på familiens hverdag og fest. Viggo Johansen (1851-1935) er den skagensmaler, der i høj grad er kendt og anerkendt for at skildre livet i hjemmet. Som sand romantiker med en udpræget sans for stemning fortsatte han i den danske guldalders fodspor ved at fastholde det smukke og maleriske i intime og lavmælte interiørbilleder af børn og kvinder i færd med dagligdagens gøremål. Hans motivverden blev senere udfoldet til også at indeholde Skagens landskaber med en poetisk og lysende kolorit inspireret af den franske impressionisme samt menneskeportrætter set fra et realistisk perspektiv.

Læs mere om Viggo Johansen

Viggo Johansen.

Holger Drachmann – havet som omdrejningspunkt

De fleste danskere kender Holger Drachmann (1846-1908) fra ”Midsommervisen“, som han skrev i 1885 og i dag fortsat synges ved bålet sankthansaften overalt i landet. Multitalentet Holger Drachmann var en eminent maler, digter, forfatter, dramatiker og respekteret kunstkritiker. Han var samtidig lidt af en kendis og kontroversiel personlighed i dansk kulturliv, hvis frie livsførelse ikke altid harmonerede med tidens normer. Det dannede grobund for eftertidens levende myte om den store kunstner. Det var i 1872, at han første gang besøgte Skagen, og her fandt han et fristed, hvor han sammen med andre fritænkende bohemer fandt kunstnerisk inspiration i naturen og den lokale befolkning.

Læs mere om Holger Drachmann

Holger Drachmann.

Laurits Tuxen – fra fyrster til Skagens natur

Som både portrætmaler af Europas vigtigste adelige og fyrster og en skagensmaler inspireret af naturen omkring sit hus favner Laurits Tuxens (1853-1927) kunstneriske virke bredt, hvilket gør ham til en yderst interessant kunstner. På linje med P.S. Krøyer blev han tidligt udnævnt til et af 1800-tallets helt store maleriske talenter. Modsat de pompøse fyrsteportrætter var det på Skagen de nære motiver af familien, vennerne og landskabet, der optog ham. Laurits Tuxen var tydeligt inspireret af vitalismens idéer og fokuserede på livet under solen og den nøgne krop.

Læs mere om Laurits Tuxen.

Laurits Tuxen.

For yderligere information, kontakt venligst:

Julie  Arendse Voss Portrait

Julie Arendse Voss

Julie Arendse Voss

Afdelingsleder / Ældre kunst / København
Nick Messmann Portrait

Nick Messmann

Nick Messmann

Vurderingssagkyndig / Ældre kunst / Aarhus
 Charles O’Brien Portrait

Charles O’Brien

Charles O’Brien

Afdelingsleder / Malerier fra 1800-tallet og Asien / Bonhams, London
Andreas  Rydén Portrait

Andreas Rydén

Andreas Rydén

Administrerende Vicedirektør / Chefspecialist i kunst / Bukowskis, Stockholm
Scot  Levitt Portrait

Scot Levitt

Scot Levitt

Vicepræsident / Direktør for kunst / Bonhams, Los Angeles og San Francisco
Ditte Herborg Krogh Portrait

Ditte Herborg Krogh

Ditte Herborg Krogh

International repræsentant / Bruun Rasmussen, Paris