Kend din klassiker – Hans Jørgensen Wegner og Kinastolen

Rundt omkring i mange hjem har de enestående danske designklassikere deres faste plads. Flere kender måske møblerne af udseende uden egentlig rigtigt at kende til deres historie eller at kunne placere deres skaber. Kom i stemning til eftersyn og auktioner med vores nye serie ”Kend din klassiker”, hvor vi sætter fokus på skiftende klassikere og designere og går omkring ”klassikerbegrebet”. For hvad er egentlig en sikker klassiker?

NB: Vær opmærksom på at den artikel er af ældre dato og relatere sig ikke til en aktuel auktion.

En guldalder i dansk møbelkunst

I efterkrigstiden skabte danske arkitekter i samarbejde med møbelsnedkere unikke møbler, berømmet i hele verden for enkelhed, genialitet, lækre naturmaterialer og en æstetisk soliditet der er rodfæstet i en stærk, håndværksmæssig tradition. Formgivere som Børge Mogensen, Ole Wanscher, Arne Jacobsen, Finn Juhl, Poul Kjærholm og den måske kendteste af alle Hans J. Wegner markerede sig i det, man siden har kaldt guldalderen i dansk møbelkunst. En gruppe der endnu tegner selve essensen af dansk design inden for modernismen med en særegen, skulpturel funktionalisme. Sammen med kollegaen Finn Juhl fik Wegner sat dansk møbelkunst på verdenskortet som de to vigtigste eksponenter for ”Danish Modern”.

Modernismen og de fremmede kulturer

Dansk møbelformgivning trækker også på inspiration fra andre kulturer og stilperioder, der med deres særegne formsprog inspirerede snedkere og arkitekter til at skabe nogle af de mest kulturbærende designobjekter i verden. Inspirationen kom udefra. En berømmet kunstner som Sonja Ferlov Mancoba fandt sin inspiration i Carl Kjersmeiers private, afrikanske samling, og Wegner selv fandt inspirationen til Kinastolen på det daværende Kunstindustrimuseum.

”Stolen står jo mennesket nærmest. Den kan man give et personligt udtryk …”

Hans J. Wegner

Skomagersønnen fra Tønder og det perfekte møbels utopi

Skomagersønnen fra Tønder, Hans Jørgensen Wegner blev i 1936 optaget på Det Kongelige Danske Kunstakademi - på Kunsthåndværkets Møbelskole - men fik aldrig færdiggjort sin uddannelse. For allerede i 1938 blev han ansat af Arne Jacobsen til at tegne møblerne til det helt nye, modernistiske rådhus i Aarhus. Wegners særegne arbejdsmetode var at udvikle arketyper og siden genbruge de bedste designelementer og detaljer i nye variationer. Derfor kan man da også se designreminiscenser og temaer han vendte tilbage til igen og igen i sin enorme produktion. F.eks. i Wegners brug af ”foldemøbler”. Det perfekte møbel fandtes ifølge Wegner ikke, det kunne altid videreudvikles og perfektioneres.

Wegners Kinastol

Det blev den tidløse æstetik, som Wegner så i antikke kinesiske foldestole fra det 17. og 18. århundrede, der inspirerede til den berømte stoleklassiker ”Kinastolen”. Denne oprindelige kinesiske foldestol dukker nogle gange op på Bruun Rasmussens auktioner. Den fine kurvatur i de oprindelige kinesiske stoles ryg, formgivet i træ, inspirerede Wegner til flere prototyper. Kinastolen blev et resultat af Wegners egen, utrættelige søgen efter at udforske andre kulturer og at lære af deres brug af materialer og se deres muligheder. Til Fritz Hansen designede han 4 forskellige Kinastole, hvoraf de 2 kom i produktion. Til præsentationen i foråret 1944 bad Wegner sin gode ven Børge Mogensen kigge forbi. Han var ikke udelt begejstret for resultatet. I vore dage er Kinastolen en af de største og mest eftertragtede stoleklassikere, hvis ikke et stoleikon. Kinastolen er blevet fremstillet hos Fritz-Hansen siden, og koster som ny knap 68.000 kr. Tro mod sin særegne arbejdsmetode udviklede Wegner i 1949 Y-stolen CH24 ud fra Kinastolen. Endnu en designklassiker.

Et par foldbare kinesiske stole af elmetræ, ca. 1920, vurderet til 8.000 kr. og solgt på netauktion 14. august.

image
Netauktion

Design

tirsdag d. 22.august kl. 20

For yderligere information, kontakt os venligst:

Anders Bodholt Askman Portrait

Anders Bodholt Askman

Anders Bodholt Askman

Vurderingssagkyndig / Moderne kunsthåndværk & design / København
Poul  Svalgaard Henriksen Portrait

Poul Svalgaard Henriksen

Poul Svalgaard Henriksen

Vurderingssagkyndig / Moderne kunsthåndværk & design / København

Aktuelle emner til salg