Kaj Gottlobs museumsstykke

Vi ser tilbage på den allertidligste periode i moderne dansk møbelkunst på årets sidste designauktion i Bredgade, når vi præsenterer Kaj Gottlobs smukke mahognibogskab, som han formgav i 1922.

”Det kan med nutidens øjne være svært at se dette bogskab som udpræget moderne. Alligevel vidner det om en tid, hvor de første tanker om en ny moderne retning for dansk møbelkunst- og produktion var ved at tage form hos de danske arkitekter. Gottlobs møbel står som et af de tidligst formulerede danske svar på debatten om fremtiden for møbler og boligindretning, som fandt sted overalt i Europa i kølvandet på første verdenskrig. Set ud fra et både æstetisk og håndværksmæssigt perspektiv er bogskabet i museumskvalitet, og jeg forudser stor interesse fra designentusiaster i hele verden.“

Peter Kjelgaard, leder af afdelingen for moderne design og kunsthåndværk hos Bruun Rasmussen.

De ikoniske broers arkitekt

Hver dag krydser tusindvis af københavnere Knippelsbro fra 1937 og Langebro fra 1954, der forbinder det indre København med Christianshavn og Amager. De færreste ved imidlertid, at manden bag havnens gamle stålbroer og deres ikoniske irrede kobbertårne er arkitekten Kaj Gottlob (1887-1976). De to broer står som vartegn for hovedstadens havnemiljø og vidner om både arkitektens og tidens begejstring for teknik, maskiner og de funktionalistiske paroler ude fra Europa. Gottlob havde en bemærkelsesværdig karriere som arkitekt – i 1914 afsluttede han sin uddannelse på kunstakademiet, drev fra 1920 sin egen tegnestue, fungerede i en lang årrække som professor ved akademiet og blev i 1936 udnævnt som kongelig bygningsinspektør. Han er bedst kendt for sin formgivning af bygningskunst, der også tæller Sankt Lucas Kirke i Aarhus, Skolen ved Sundet på Amager og det astronomiske Brorfelde Observatorium ved Holbæk.

Tidligt mesterværk fra Gottlobs hånd

På den Traditionelle Designauktion torsdag den 8. december kl. 16 i Bredgade 33 i København spoler vi tiden tilbage til 1920’erne og ser på en anden side af Gottlobs virke, nemlig møbelkunsten. Det sker med et trefløjet unikabogskab af mahogni med halvcirkelformede gavlprofiler og glasdøre med svungne sprosser. Skabet blev formgivet til foreningen ”Dansk Kunst og Haandværks“ udstilling i 1922. Det blev til i en tid, hvor modernismens strømninger ude fra Europa blot er på nippet til at optage de danske arkitekter, og med de romanske buer får vi indblik i Gottlobs forkærlighed for den neoklassicistiske stil i sine tidlige år som møbelarkitekt. Skabet blev i begyndelsen af 1920’erne købt af formanden for Lægeforeningen og kom til at indgå som en del af indretningen i et herreværelse. Det er dog kun skabet fra dette møblement, der har overlevet tidens tand.

image
Traditionel Auktion

Moderne design og kunsthåndværk

8. december kl. 16


Læs mere:


For yderligere information, kontakt os venligst:

Peter Kjelgaard Jensen Portrait

Peter Kjelgaard Jensen

Peter Kjelgaard Jensen

Afdelingsleder / Moderne kunsthåndværk & design / København