header-image
Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

Jesper Bruun Rasmussen 80 år

Auktionarius Jesper Bruun Rasmussen fylder 80 år fredag den 14. oktober 2022. Han er kendt fra det gamle hæderkronede auktionshus Bruun Rasmussen Kunstauktioner, hvor han i en menneskealder har svunget sin fars legendariske hammer på podiet over kunst, moderne design, smykker, antikviteter og meget andet.

Når Jesper Bruun Rasmussen svinger auktionshammeren i Bredgade foregår det altid med et glimt i øjet, hvortil der ofte følger en humoristisk og lun bemærkning med, når han med lige så stor alvor og integritet interagerer med budgivere fra hele verden og kollegaer i salen. Jesper Bruun Rasmussens lange karriere startede tilbage i 1961, da han som 19-årig kom i lære hos sin far Arne Bruun Rasmussen, der grundlagde auktionshuset i 1948 i hjertet af København. Her startede Jesper med at veje sølvtøj, men arbejdede sig op, og virksomheden voksede fra at beskæftige ti ansatte til i dag at tælle 140 medarbejdere. Han kunne sidste år fejre sit 60-års jubilæum i auktionshuset, som han siden 1985 har stået i spidsen for. I marts 2022 kunne han med glæde meddele, at Bruun Rasmussen Kunstauktioner var blevet solgt til det engelske auktionshus Bonhams, og at han dermed havde slået sit største og mest skelsættende hammerslag i auktionshusets historie.

Jesper fortsætter nu rejsen som en del af Bonhams-netværket mod nye globale horisonter, hvor han fortsat deler ud af sin store viden og svinger hammeren i Bredgade. Med stor dedikation og sans for detaljen er han med, når de velkendte kataloger for de traditionelle auktioner udarbejdes, mens han også står for, at det velbesøgte eftersyn er smukt og uforglemmeligt indrettet.

Både professionelt og i sin fritid har især den ældre kunst og ikke mindst Den Danske Guldalder altid ligget Jespers hjerte nært. Mens nye kunstretninger med tiden har udfoldet sig, har hans begejstring for netop denne periode særligt holdt ved. Det markerede han blandt andet sidste år, hvor han dedikerede sin jubilæumsauktion til C.W. Eckersberg og Den Danske Guldalder.

Med sit udadvendte og selskabelige gemyt er Jesper Bruun Rasmussen vant til at omgås mange mennesker – i kulturlivet, i selskabslivet og i auktionsverdenen. Jesper er Ridder af Dannebrog og optaget i Kraks Blå Bog. Han er i dag en ikonisk og landskendt skikkelse, ikke mindst efter, at han brød igennem til landets stuer og blev folkeeje i det populære tv-program ”Auktionshuset”. Han stopper nu glædeligt op og fortsætter dialogen omkring kunsten med folk, som genkender ham i gadebilledet.

Også på det store lærred har det internationale publikum kunnet opleve Jesper Bruun Rasmussen, da han i 1986 medvirkede i den dansk/franske film ”Oviri” om den franske kunstner Paul Gauguins liv med canadiske Donald Sutherland i hovedrollen. Det var Jespers hustru, Birthe Bruun-Rasmussen, der genkendte Sutherland, da de alle tilfældigvis sad i den samme flyver. Skuespilleren var sammen med filmens instruktør Henning Carlsen, og Jesper endte således med at få sin filmdebut – selvfølgelig i rollen som auktionarius i en auktionsscene i Bredgade.  

Jesper er opsøgende og nysgerrig af natur, hvilket har bragt ham alskens steder hen. Allerede som 16-årig kom han på kostskole i Cambridge for at lære sprog, men benyttede samtidig opholdet i England til at fordybe sig i international kunst og historie. Året efter tog han til Tours i Frankrig, ligeledes for at tilegne sig sproget dér og studere kunsten. Siden har han rejst jorden rundt og finder stadigvæk stor inspiration i at krydse landegrænser.

Privat er han gift med Birthe Bruun-Rasmussen, og sammen har de børnene Frederik og Alexa, der begge i en årrække har været med i den daglige drift af auktionshuset, samt tre børnebørn. Han er en flittig museumsgæst og nyder i sin fritid at gå på opdagelse i udstillinger og samlinger i Danmark og i udlandet. Hans hjerte banker for kunsten, og som han selv siger, så er det dejligt, når ens arbejde og hobby smelter sammen.

I dag kan man opleve Jesper som på dét portræt, han for 10 år siden modtog af sine kollegaer til sin 70-års fødselsdag, portrætteret af kunstneren Mikael Melbye: En dedikeret, passioneret og underholdende auktionarius, der med den originale auktionshammer slår et slag for kunsten. Det hænger nu på Bruun Rasmussens hovedkontor i Nordhavn, hvor Jesper fortsat nyder sin daglige gang i kunstens tjeneste.