Jens Adolf Jerichau – modvind og evighed
En samling af Jens Adolf Jerichaus værker giver et enestående vue over spændvidden i hans virke og vidner om en eksplosiv kunstnerisk udvikling, en livskamp som følge af psykisk sygdom og et kærlighedsliv, der kom på tværs af tidens normalitetsbegreber.
”Jerichau var i orkanens øje i sin tid, men hans maleri stod uden for tiden og rakte tilbage mod evigheden. Det er en rig udstilling, rig på værker og indsigt (…) Jerichau er kommet for at blive. Det er et fortryllende syn.“
Anmeldelse af Louisianas udstilling i Weekendavisen, 21. november 2021.
Jens Adolf Jerichau (1890-1916) står som en ener i den tidlige danske modernisme, og hans korte liv og intense kunstneriske bane var for nylig genstand for en omfattende særudstilling på Louisiana i Humlebæk, der blev rost til skyerne af det samlede danske korps af kunstanmeldere. Når vi byder velkommen til sommerens Traditionelle Auktion i Bredgade den 14. juni kl. 16 sker det med ni af Jerichaus værker, hvoraf otte kommer fra den prominente kunstsamling efter Tove og Ole Schierbeck. Flere af værkerne var en del af udstillingen på Louisiana.
Mytedannelsen om en kunstner
I dansk kunsthistorie lyser Jerichaus kunst op, og for flere store danske koryfæer har han fungeret som inspirator, fx Asger Jorn og Per Kirkeby. Jerichaus tidlige død for egen hånd som kun 26-årig og et deraf abrupt afbrudt virke har i mange år gjort ham til en velbevaret hemmelighed for bredere kredse. På den anden side har hans intenst levede og modsætningsfulde liv, hans voldsomme modernistiske modning, hans enegang på tværs af tendenser i samtiden og ikke mindst hans dramatiske exit givet næring til en betydelig mytedannelse omkring ham.
”En aften gik jeg ovre i alleen ved kirken. Minderne om min slægts storhed brusede ned over mig. Jeg følte selv, jeg var født til noget, til det største måske i vor slægt, jeg følte at Hørsholm, det var vores, Jerichauernes ejendom, der havde vi levet os ind… ”.
Jens Adolf Jerichau, dagbog fra han var 19 år gammel.
Jerichau blev født ind i en slægt, hvor kunsten var en afgørende faktor. Hans bedstefar af samme navn, bedstemoren Elisabeth Jerichau Baumann, onklen Harald Jerichau og faren Holger Jerichau var alle anerkendte kunstnere. Så vejen lå lige for, og citatet ovenfor vidner om, at Jerichau tidligt følte sit kald som kunstner.
Jerichaus dobbelthed
De ni værker på auktionen har som fællestræk det moderne og ekspressive formsprog, men de peger også bagud i tid med sine klassiske forlæg, afsæt i antikkens myter og fokus på figuration. At værkerne samtidig stiller skarpt på eksistentielle spørgsmål, gør dem evigt aktuelle – også i dag i forhold til køn- og identitetsdebatten. Højdepunktet er en skitse til hans kendte værk ”Havguder” fra 1916 og er beslægtet indholdsmæssigt med flere malerier, fx "Elskov" på ARoS og "Guldfuglen" på Trapholt. I det udbudte værk danner figurerne en højspændt, bølgende komposition, og på bagsiden gemmer der sig et andet lige så ekspressivt værk – ”Figurkomposition (Grækere)“ fra 1913 – med skildringen af to nøgne mænd.
Denne dobbelthed har flere perspektiver og kan selvfølgelig ses i lyset af materialemanglen under første verdenskrig, men peger også på en særlig arbejdsmetode hos Jerichau, der yndede at lade malingen sive gennem lærredet for at skabe et nyt værk på den anden side – ofte med motiver hentet uden for samfundets normer som i dette tilfælde. Her er værket ”knyttet til forestillingen om den frigjorthed, han så i det antikke Grækenland, også når det gjaldt intime forhold mellem mænd“, som Louisiana skrev i udstillingskataloget. Det var dette dobbeltværk, der sammen med “Landskab, Sydfrankrig”, ”Landskab med palmer, Sydfrankrig“ og “Påklædt Kristusfigur af Træ” var med på Louisianas udstilling. |
|
Fra en privat dansk samlingDet er lidt af et særsyn, at vi kan præsentere en sådan sammenhæng af værker fra den tidligste danske modernisme. Otte af de ni udbudte Jerichau-værker kommer fra samlingen efter Tove og Ole Schierbeck, der havde en personlig relation til familien Jerichau og med stor dedikation og indlevelse opbyggede deres samling. Ole Schierbeck blev født i 1917 – året efter Jerichaus død – og voksede op i et hus i Hørsholm, der var nabo til Kavalerboligerne, hvor familien Jerichau boede i over 70 år. Således kendte han kunstnerens familie og betrådte i sin opvækst de samme stier, som Jerichau tidligere havde gjort. Schierbeck kom således tidligt på sporet af sin interesse for kunsten og delte senere passionen med sin hustru. Sammen knyttede de nære venskaber med nogle af tidens førende kunstnere, fx Axel Salto, der var nærmeste vidne til Jerichaus parisertid. Måske har dette bekendtskab mellem Schierbeck og Salto været udslagsgivende for, at ægteparret fra deres unge år begyndte at opbygge deres fine samling af Jerichaus værker. |
|

For yderligere information, kontakt os venligst:
|
Niels RabenNiels RabenSenior specialist / Auktionarius / Moderne kunst & samtidskunst / København |
|
Niels Boe-HauggaardNiels Boe-HauggaardAfdelingsleder / Moderne kunst & samtidskunst / København |
|
Kathrine EriksenKathrine EriksenVurderingssagkyndig / Moderne kunst & samtidskunst / København |