Immanuel Ibsen: Den usynlige modernist

Hvis du endnu ikke har hørt om den danske modernist Immanuel Ibsen, som har præget linjen for det abstrakte maleri, er det på tide at stifte bekendtskab. Det har du rig mulighed for på vores Netauktion netop nu.

Det kan godt være, at Immanuel Ibsen har været en stille kunstner i den danske kunsthistorie, men hans værker står tilbage som højtråbende beviser på hans vigtige rolle i udviklingen af det abstrakte maleri i Danmark. Hans kærlighed til fladen og fokus på farver som selvstændige værdier inspirerede senere kunstnere som Asger Jorn og Per Kirkeby. Den 9. august sælger vi ni værker af Ibsen på vores Netauktion over moderne kunst. Alle ni værker kommer fra samme private samler og har været udstillet på Nivaagaards Malerisamling i 2017.

Et uroligt liv og sind

Immanuel Ibsen (1887-1944) flytter fra Skanderborg til København, da han bliver optaget på Kunstakademiet i København i 1911. Han debuterer på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1917 og udstiller efterfølgende sammen med kunstnerne Axel Bentzen og Mogens Vantore samt på Charlottenborgs Forårsudstilling i 1920. Men livet som kunstner er ikke en dans på roser. Ibsens tid i København er præget af økonomisk usikkerhed og et dårligt helbred. I en længere periode er han nødt til at varetage andre jobs for at forsørge sin familie, og indtil 1932 udstiller han derfor slet ikke.

Immanuel Ibsen: Parti fra Amager. Signeret. Olie på lærred. 54 x 67. Vurdering: 5.000-6.000 kr.

I 1941 åbner Ibsen sin malerskole i Sct. Annæ Passage i København, hvor kunstnere som Ejler Bille, Asger Jorn, Erik Hoppe og Karl Bovin ivrigt deltager i diskussionsaftener. Hans foredragsmanuskripter Ukendte Selvfølgeligheder om Maleri og Det Skyggeløse Maleri bliver nedskrevet af kunstner og ven, Jørgen Andersen-Nærum, og udgivet af Høstudstillingen i 1944. Det bliver efterfølgende inspiration for en generation af abstrakte malere, og i dag betragtes det som en vigtig arv fra Ibsen. Nazismens jødeforfølgelse driver Ibsen og hans familie til Sverige, da hans hustru er jøde, og i en alder af blot 56 år dør han af hjertestop.

 

I 2017 får Ibsen sin velfortjente retrospektive udstilling Stille uro på Nivaagaards Malerisamling – en smuk titel, der indfanger hans sind og virke som kunstner. Han levede for kunsten og gjorde sig store tanker om den, men var også påvirket af sit grublende og urolige sind. Han var selv sin allerstørste kritiker og aldrig tilfreds med sine værker.

Immanuel Ibsen: Interiør, 1917. Signeret. Olie på lærred. 70 x 64. Vurdering: 6.000-8.000 kr.

Naturen i det abstrakte

I Ibsens tidlige værker ser vi ofte landskaber og bybilleder, der er karakteriseret af konturer og et nøje udvalgt farvespil. Konturlinjen og hans besættelse af farver følger han i hele sin værkproduktion. De senere værker er for mange her, hvor Ibsen når højdepunktet af sin karriere og virkelig brillierer som maler. Opstillingen er hans fortrukne motiv, fordi linje, rum, farve og flade går op i en højere enhed. I teksten Ukendte Selvfølgeligheder om Maleri beskriver Ibsen, at der skal være et spændingsforhold mellem disse komponenter i maleriet, og at brugen af farver – dét, at have en koloristisk idé – er helt essentielt:

”En af mine Paastande er den, at selv et helt abstrakt Billede, naar det ejer en koloristisk Idé og er det, vi kalder en Absoluthed inden for Rammen, at det saa er et Stykke Natur i sig selv. Et saadant Billede har mere med Natur at gøre end en vilkaarlig Kopi af Naturen.”

Immanuel Ibsen, Ukendte Selvfølgeligheder om Maleri

For Ibsen har det abstrakte maleri, og måden det bruger farver og rum på, en evne til at gengive naturen på en mere tro måde. Farverne på fladen bliver til selvstændige værdier og dermed også til et stykke natur i sig selv, der kommer til live igennem kunstneren og penslen. Selvom Ibsens sene værker er figurative, så bevæger han sig helt tydeligt imod det abstrakte billedunivers.

For yderligere information, kontakt os venligst på:
modernart@bruun-rasmussen.dk

Immanuel Ibsen: Mols bjerge, ca. 1919. Signeret. Olie på lærred. 43 x 60. Vurdering: 4.000-6.000 kr.

image
Netauktion

Værker af Immanuel Ibsen

Tirsdag 9. august kl. 20